Skocz do zawartości

Wymiana tarcz i okładzin (150 zł)

Wydrax7

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, chciałem zmodyfikować swoje tarcze wraz z okładzinami mam do wydania na wszystko 150zl, wiem ze to nie duzo ale na moja jazde wystarczy interesuja mnie 2 tarcze 160mm, mam okazje kupic komplet okladzin polmetalicznych za 40zl, w takim razie zostanie mi 110 na 2 tarcze, tylko dobrze by bylo gdyby te polmetaliki ich nie wykonczyly.
Mozecie mi cos doradzic?

Ja za tą kasę bym kupił zwykle tarcze w tej cenie. Bez obaw . Te klocki krzywdy im nie wyrządzą.

A może na stare tarcze po prostu daj porządne klocki.  Różnica może być znaczącą jeśli stare są już zajechane .

Tarcze muszą być przystosowane do klocków pół metalicznych  czy czysto metalicznych, jest jest info że "Resin Pad Only" to tylko żywiczne klocki do takich tarcza. Jeśli brakuje Ci siły hamowania warto kupić 180 zamiast 160.  Dobre klocki mogą nawet ze słabych hebli zrobić dobry hebel.

Tylko jeżeli zmienie te tarcze na 180 powiedzmy w cenie 150zl, a zostawie swoje zywiczne okladziny, to bede czul znaczaca roznice? Dodam ze obecnie przy MEGA starych i zjechanych tarcza piszcza i praktycznie nie hamuja, tylko spowolniaja

Jak wszystko jest już zużyte to nowa  tarcz 160 plus dobry polmetalik klocek da wystarczający efekt moim zdaniem. I jestem zdania ,że z tym przystosowaniem tarcz do polmetalików to trochę przesada. 

3 godziny temu, Kruk napisał:

jak szybko się ściera tarcza nieprzystosowana do metalików

Czyli jak szybko? U mnie sezon podstawowe tarcze Shimano pod żywicę współpracują z metalikami EBC w zacisku Zee i jakoś jeździ. Okoliczne lasy, Jura, single w BB. Jeśli tarcze jeszcze się do czegoś nadają - zmień klocki. Jeśli tarcze są do wywalenia - fajnie byłoby kupić twarde pod metaliki ale jeśli budżet ogranicza - kup zwykłe tarcze i pół metaliczne klocki. Żywiczne odpuść, nawet na 180mm tarczy to spowalniacze, miałem taki komplet w xc, na początku w trailówce też i dlatego zmieniłem na metaliki i 4t zacisk

Koleś zjechał tarcze ( wgłębienie było adekwatne) po 2 zjazdach ze  śnieżki metaliczne klocki a tarcza podstawowa Shimano.

Noo 4 tłoczki i metaliczne to wiesz trollu jaką siłę hamowania mają :) :P

Nie i kolega mówił o półmetalikach ,więc nie ma kłopotu. Można też zakładać,że skoro teraz hamulcy prawie nie ma to ze śnieżki nie będzie zjeżdżał w najbliższym czasie;-)

Polmetaliki i najzwyklejsze tarcze powinny starczyc mowicie ze sie szybko zużywają, ale ja nie jezdze hard enduro ani downhill, wiec nie hamuje żeby mieć 100% kontrole nad rowerem bardziej podchodzi to pod urban/trasę w lesie dopiero powstaje, ale wydaje mi sie ze nie będzie potrzeby do mocnych hamowan, wiec wybiore zestawienie polmetalikow i tarcz. Mozecie jakieś polecić do 100zl za komplet?