Ramsey95 Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Witam. Mam pytanie, ponieważ chciałbym sprzedać rower marki Trek. Zastanawia mnie jedna kwestia jest to prawie nowy rower jeszcze nei zarejestrowany w bazie Treka. Przez co kolejny nabywca po rejestracji zyskuje gwarancje. Problem polega na tym ze w dziale sprzedam regulamin wymaga wstawienia numeru seryjnego ramy. Podajac ten numer losowa osoba moze zarejestrowac ten rower i wtedy ja strace gwarancje. Jak teraz wstawic watek na forum ?:(
trollu Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 dobre pytanie. Trzeba poczekać na głos moderacji ale racja - w tym przypadku upublicznianie niezarejestrowanego numeru jest zwykłą lekkomyślnością
Magnusz Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Dokładnie mam ten sam problem, wystawiłem wczoraj rower z nie zarejstrowaną ramą po czym moderator wymaga podania numeru z powodu REGULAMINU, jeśli ktoś jest zainteresowany to można wysłać paragon czy FV a na miejscu sam sprawdzi numer nie rozumiem tego jak można wymagać NR ramy w nowym rowerze jak może kto inny zarejstrować na siebie rower i jeśli nie uda się sprzedać roweru to traci się gwarancje za rower powyżej 5k.
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Dobrze Panowie umowmy sie tak, że uwzględnimy Wasze obawy ale wzamian w ogłoszeniu musi się pojawić czytelne zdjęcie dowodu zakupu. A tak na marginesie... To jeśli potencjalny nabywca poprosi Was o nr w celu sprawdzenia roweru to mu go nie podacie z obawy, że ukradnie Wam nr ramy? Nie dla każdego dowód zakupu jest wystarczajacym potwierdzeniem legalnego pochodzenia roweru.
patryk91101 Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Czyli jak dobrze rozumiem, rower rejestrujemy na stronie producenta, tak?
Magnusz Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Jeśli ktoś będzie zdecydowany to może na miejscu sprawdzić bądź przy kupnie, przecież to jest karalne sprzedawać kradziony sprzęt więc nie musi się bać o to bo również dostanie moje dane adresowe itd więc raczej ktoś kto ma kradziony nie bedzie tego robił wręcz przeciwnie, ukrywał się 1 minutę temu, patryk91101 napisał: Czyli jak dobrze rozumiem, rower rejestrujemy na stronie producenta, tak? tak dokładnie, bynajmniej tak jest w TREK'u
patryk91101 Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 2 minuty temu, Magnusz napisał: tak dokładnie, bynajmniej tak jest w TREK'u Dzięki, czyli w Krossie też tak będzie
Antyszprycha Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 17 minut temu, PrzeLuka napisał: Dobrze Panowie umowmy sie tak, że uwzględnimy Wasze obawy ale wzamian w ogłoszeniu musi się pojawić czytelne zdjęcie dowodu zakupu. A tak na marginesie... To jeśli potencjalny nabywca poprosi Was o nr w celu sprawdzenia roweru to mu go nie podacie z obawy, że ukradnie Wam nr ramy? Nie dla każdego dowód zakupu jest wystarczajacym potwierdzeniem legalnego pochodzenia roweru. A na dowodzie zakupu nie ma czasem nr ramy rower ? A co z Rodo ?
Bartosh Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 4 minuty temu, Antyszprycha napisał: A na dowodzie zakupu nie ma czasem nr ramy rower ? A co z Rodo ? W moim przypadku nr ramy jest w książce serwisowej. Na fakturze brak.
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 21 minut temu, Antyszprycha napisał: A na dowodzie zakupu nie ma czasem nr ramy rower ? Na paragonie nie ma danych osobowych i nr ramy a miejsce, data zakupu i zakupiony towar na paragonie to już coś. Probuję jakoś wybrnąć z tej sytuacji tak aby wilk był syty i owca cała 😉 Zreszta nr ramy na np. fakturze można "wygumkować". Podobnie dane osobowe. No może poza imieniem. Najważniejsze aby dwów zakupu wskazywał od kogo, kiedy i co kupiliśmy. Może być? Rozmawiamy o rowerach kupionych w sklepie nie od osoby prywatnej. W przypadku kupna od osoby prywatnej upublicznienie danych sprzedawcy odpada i tu sory ale bez nr ramy nic z tego nie będzie.
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 2 godziny temu, Magnusz napisał: Dokładnie mam ten sam problem, wystawiłem wczoraj rower z nie zarejstrowaną ramą po czym moderator wymaga podania numeru z powodu REGULAMINU, jeśli ktoś jest zainteresowany to można wysłać paragon czy FV a na miejscu sam sprawdzi numer nie rozumiem tego jak można wymagać NR ramy w nowym rowerze jak może kto inny zarejstrować na siebie rower i jeśli nie uda się sprzedać roweru to traci się gwarancje za rower powyżej 5k. Nie można zarejestrować roweru bez dowodu zakupu! Krótko i w temacie o dożywotniej gwarancji jest na stronie Treka https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/inside_trek/warrantied_for_life/ https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/trek_bikes_warranty/ Nie wiem dokładnie jak jest z terminem rejestracji, ale w Giant jest tak, że po upływie określonego terminu od daty zakupu roweru od dealera już dożywotnia gwarancja nam nie przysługuje.
Frost Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Formularz na stronie Treka nie jest jakoś wyjątkowo przekonywujący. Można wpisać dowolna datę i dowolna nazwę sklepu - kto i w jaki sposób to sprawdzi za 8 lat? Trek będzie wymagał od przedsiębiorcy aby wracał do archiwum faktur lub ewidencji sprzedaży i szukał na wezwanie czy transakcja miała miejsce? Wątpliwe. Jeszcze gdyby jako miejsce zakupu była lista rozwijana autoryzowanych resellerów to jeszcze do przyjecia. A tak to jedni pewnie wpisują "Januszex rowery Trek”, inni PHU Januszex etc. Czy Trek wymaga nazw firm z CEIDG czy nazw skróconych z paragonów? Czy tylko nazwę czy pełne dane adresowe wraz z NIPem? Za dużo niewiadomych. Proponuje aby do regulaminu dopisać wyjątek dotyczący producentów z podobna polityka przedłużania gwarancji: wymóg dolaczania skanu/zdjęcia dowodu zakupu z zamazanymi danymi osobowymi. W interesie kupującego jest weryfikacja tego dokumentu przy zakupie, chociażby w postaci spisania umowy kupna sprzedaży zawierającej dane sprzedającego w celu jego ewentualnej identyfikacji w razie gdyby. Jeżeli ktoś ma zamiar sprzedać rower z fałszywym paragonem lub faktura, to umowa kupna sprzedaży z wglądem do dowodu osobistego i jego numerem serii czy peselem powinna załatwić sprawę - jest podkładka aby udać się do organów ścigania. Edytowane 6 Marca 2019 przez Frost
Rekomendowane odpowiedzi