Skocz do zawartości

Szosowy rower aero - ważniejsza rama czy osprzęt ?

MaciekKolarz

Rekomendowane odpowiedzi

MaciekKolarz

Witam kolarzy, jestem już naprawdę doświadczonym kolarzem, ścigam się już kilka dobrych lat, w zasadzie od dziecka, ale chciałbym znać Waszą opinię, na temat co jest ważniejsze według Was, w rowerze z bardzo drogą rama (np. Trek Madone) czy dobry osprzęt np.na poziomie Dura Ace lub eTap lub nowy AXS. Stoję przed zakupem kolejnego roweru startowego na sezon i za każdym razem mnie to pytanie nurtuje, tym razem nie dysponuję zbyt dużym budżetem, właśnie stąd moje pytanie do Was czy ważniejsza jest rama, osprzęt czy może lepiej zainwestować w dobre koła. Jak narazie celuje w Treka Madone SLR 6 DISC bo uważam, ze ten rower to dobry stosunek jakości do ceny, no chyba że polecacie coś innego z podobnej pułki cenowej (szukam tak max do 35 000zł) np. Cervelo s5, Giant Propel itp. Niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup dobrej ramy i dobrego osprzętu ponieważ, w tym roku mój budżet jest ograniczony, bo dużo zaoszczędzonych pieniędzy zainwestowałem w rower MTB.  Z góry dzięki za odpowiedzi. :) Pozdrorower :) 

ja wychodziłbym z założenia, że osprzęt łatwiej wymienić niż ramę. Kupując Madone masz zaawansowaną węglową ramę, osprzęt - dla jednych Ultegra to marzenie a dla innych smutna konieczność :P Po roku możesz zrzucić np koła, odsprzedać, dołożyć i kupić coś co będzie Ci odpowiadało ale rama pozostanie jako baza 

Frameset też można kupić ale tutaj zawsze będzie więcej "ale" - co przełożyć ze starego, co będzie pasować itd

MaciekKolarz

trollu: super dzięki za podpowiedź i pewnie tak zrobię bo on oryginalne (katalogo) jest na mechanicznej Ultegrze ja akorat miałem w poprzednim rowerze Ultegre i jestem z niej naprawdę zadowolony chodź chciałem spróbować jeździć na czymś lepszym nie mechanicznym tylko elektrycznym ale tak jak mówisz kupię dobra ramę to ta baza jednak będzie a zmieniać w sumie zawsze można osprzęt lepsze koła karbonowe na szytke.Wiec teraz zaczynam szukać rowerów z dobrym framsetem a kupowanie samej ramy która kosztuje ok. 20 000zl do tego kierownica,sztyca, osprzęt raczej się w ten sposób przepłaca wiec raczej kupię rower katalogowy a później będę poprostu w niego inwestował koła, pomiar mocy itp. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam :) Cześć :)

trollu: super dzięki za podpowiedź i pewnie tak zrobię bo on oryginalne (katalogo) jest na mechanicznej Ultegrze ja akorat miałem w poprzednim rowerze Ultegre i jestem z niej naprawdę zadowolony chodź chciałem spróbować jeździć na czymś lepszym nie mechanicznym tylko elektrycznym ale tak jak mówisz kupię dobra ramę to ta baza jednak będzie a zmieniać w sumie zawsze można osprzęt lepsze koła karbonowe na szytke.Wiec teraz zaczynam szukać rowerów z dobrym framsetem a kupowanie samej ramy która kosztuje ok. 20 000zl do tego kierownica,sztyca, osprzęt raczej się w ten sposób przepłaca wiec raczej kupię rower katalogowy a później będę poprostu w niego inwestował koła, pomiar mocy itp. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam  Cześć 

Też jestem zdania, że jeśli dylemat polega na tym, czy lepiej zainwestować w lepszą ramę kosztem osprzętu, czy odwrotnie, to zdecydowanie lepiej stawiać na ramę. Ona dużo bardziej robi różnicę. 

Osobiście drabinkę priorytetów inwestycyjnych ustawiałbym tak:

1. Frameset
  2. Koła
  3. Osprzęt 

Bardzo dużą robotę robią koła oraz odpowiednia pozycja za kierownicą. U nas za ok 26 tys można dostać rower na bardzo lekkiej, karbonowej ramie, która łączy niską wagę, sztywność, komfort i dobrą aerodynamikę z karbonowymi kołami wysokiej klasy na stożkach 38 lub 48 mm oraz SRAM ETAP AXS lub DURA ACE DI2. Waga ok 6.7 - 6.8 kg.  Do tego możliwość doboru komponentów pozwala przystosować rower pod siebie. Ten sam rower z kołami ZIPP 303 NSW kosztowałby ok 35 000 (możliwość wymiany w konfiguratorze).

https://www.rosebikes.pl/bikemodel/x-lite-six-disc/52 

j7809t.jpg

Edytowane przez Rosebikes
W dniu 6.03.2019 o 21:29, MaciekKolarz napisał:

kupowanie samej ramy która kosztuje ok. 20 000zl do tego kierownica,sztyca, osprzęt raczej się w ten sposób przepłaca

Niekoniecznie. Gdybyś znalazł ramę z 2018 roku (może się wcale wiele nie różnić od ramy z 2019r) i dodatkowo sprowadził ją sobie - zresztą jak resztę krytycznych komponentów -  spoza granic RP a następnie dał to wszystko komuś doświadczonemu do poskładania do kupy, mogło by mieć to sens. Szukania, sprawdzania, czekania mnóstwo ale może warto.

Pierwszy przykład z brzegu (tak, wiem że nie aero, wiem że tylko jeden kolor i rozmiar itd ale wrzucam jako przykład na to że mozna znależć dobre oferty) ale super rama z 2018r za około 13k pln.

https://www.evanscycles.com/en-ie/specialized-s-works-tarmac-sl6-2018-road-bike-frameset-EV306399

Do tego groupset koło 10k:

https://www.bike24.com/p2212230.html?q=dura+ace+groupset

koła koło 7k, dla przykładu takie (lekko zarysowane w transporcie i pojęcia nie mam czy działają z 12s (nie moja bajka te 12s ;-)) ale do 2k euro Zippy spokojnie da się znaleźć.

https://www.bike24.com/p2309103.html?q=zipp+wheelset

Balans pewnie starczyłby na resztę i poskładanie wszystkiego do kupy przez doświadczonego mechanika. Tak mi sie przynajmniej wydaje. 

Jak koniecznie chcesz dyski, będzie drożej ale też da się coś sensownego znaleźć.

Edytowane przez pokorak