Pawel880712 Napisano 5 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 5 Marzec 2019 Witam, po przejechaniu na nowym rowerze jakieś 200km, chciałem poczyscic to i owo i zobaczylem że ośka od strony napędu delikatnie bije na bok, jakieś 1 do 1,5mm tak na oko, nie wiem czy to ma jakiś wpływ na zachowanie całego koła i jazdy, nie widziałem aby koło jakiś biło ale też jakoś strasznie się nie przyglądałem. Wiem że sama kaseta w sobie to jest nie równa bo jak kręcę korba to wózek przezutki pracuje 0,5cm tak jakby skracał i wydłużał się łańcuch ale myślę że nie ma to nic wspólnego z ośka, wracając do oski to tak może być i nic z tym nie robić czy coś trzeba z tym działać? Film Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 5 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 5 Marzec 2019 Dla mnie to adekwatnie błąd technologiczny, Shimano ma to do siebie że dopiero Deorka-SLX ma jakąś dobrą jakość jak chodzi o piasty. Moim zdaniem to coś z ośką lub bieżnią na ośce. Ja bym się raczej tym nie przejmował jakby tak było w piaście XT noo to by był bubel. 1 Odnośnik do komentarza
eathan Napisano 6 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 6 Marzec 2019 A nie jest to po prostu falowanie kasety? Można to odebrać jak krzywą ośkę a faktycznie to problem piasty, która tak po prostu ma i nic z tym nie zrobisz... Poza wymianą na wyższy model. Odnośnik do komentarza
Pawel880712 Napisano 6 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Marzec 2019 Dodatkowo po tych 200km był Na pierwszym serwisie i tam miał wycentrowane koła, to tak myślę (nie wiem czy dobrze) jeśli ta ośka miała wpływ na obręcz to została ona docentrowana do niej, więc teraz chyba jakby założyć prosta idealnie to powinna mieć bicie obręcz, albo to nie ma wpływu bo na tarczy hamulcowe nie ma cykania jak delikatnie nacisne klamkę, zaczyna fajnie równo ocierac, a i to skrzywienie jest tak od połowy napędu w stronę uchwytu, tak z 2,5cm. Widzę to jak dobrze popatrzę od strony tarczy przez otwór na samozamykacz, więc może to w sumie nie ma w ogóle wpływu na geometrii poruszania się koła, 🧐 @eathan kaseta sama w sobie na niektórych trybach ma faktycznie takie falowanie, a na niektórych wcale, widać to fajnie po wózku tak się ugina że 3mm. Myślę że skonie się do rady @Kruka i zostawię to w spokoju, PS. Jak szukałem piasty to wyskakuje mi całą z obudową i kołnierzami na szprychy, nie da się kupić samej oski przeotowej z łożyskami? Bo nakrętek że stozkiem na łożysko gdzieś widziałem Odnośnik do komentarza
seraph Napisano 6 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 6 Marzec 2019 Da się kupić samą ośkę (~10 zł), ale jak koło siedzi równo, kręci się gładko to ja bym zostawił tak jak jest. Jakby oś rzeczywiście była krzywa to nie dałoby się wyregulować luzu na łożyskach i koło zależnie od osadzenia siedziałoby symetrycznie albo nie. Krzywa oś nie ma absolutnie nic wspólnego z falowaniem obręczy lub kasety podczas obrotu. Koło obraca się przecież wokół nieruchomej osi, więc łożyska też są nieruchome - wirują, a nie pływają góra-dół. 1 Odnośnik do komentarza
Pawel880712 Napisano 6 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Marzec 2019 @seraph koło kręci się idealnie równo i brak jakichś luzow czy oporów, nawet nie rozkrecalem poasty bo nie ma sensu i po co, ośka jak widać na filmiku jest przy samym końcu troszeczkę skrzywiona ale im dłużej nad tym myślę tym bardziej dochodzę do wniosku że nie ma co się tym przejmować i że nie ma to zasadniczego znaczenia dla pracy całej piasty jak i geometrii, (dzięki Wam 😁) co do kasety to tak jak wyżej pisałem że niektóre tryby są nierówne ciut ale to mi nie przeszkadza, (kiedyś się zetrą to się wymieni może na lepsze) Dzięki za pomoc, 😃 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi