wowo@95 Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Dzisiaj zabrałem się za wymianę łożysk w mojej ramie, po dłuższym przyglądaniu się łącznikowi wahacza zauważyłem że ma on niesymetryczny rozkład materiału. O ile tam gdzie jest go więcej to nie martwi, ale tam gdzie jest go mniej nie pociesza. Pytanie czy może w waszych Kellysach jest podobnie ? https://drive.google.com/drive/folders/1V71Zb7JCVZ9mNtHhQNr3ZtysE-3ua8Qb?usp=sharing
Kruk Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Dla mnie to wygląda jak wada wywiercenia otworu pod łożysko trochę za bardzo w jedną stronę. Ale czy tak miało być to już by ktoś musiał mieć taki rower lub podobny "problem"
wowo@95 Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Opublikowano 5 Marca 2019 Myślisz że może to powodować że z tej strony łożysko za nic w świecie nie chce wejść równo ?
Kruk Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 A masz z tym problem? Jeśli tak to spróbuj na smar a jak nie idzie dalej to trzeba zobaczysz czy łożysko jest idealnie równo i jak jest to można tak myślę leciutko i baaardzo delikatnie szliflnąć papierem 1000 wodnym miejsce które za bardzo odstaje.
wowo@95 Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Opublikowano 5 Marca 2019 Oki, tak spróbuję zrobić dzięki za radę
Kruk Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Co byś nie robił to z wyczuciem co nie, i jeśli będziesz coś podszlifowywał to jeśli wyjdzie tak że trzeba pod szlifować od strony gdzie jest mało materiału to lepiej zrobić odwrotnie i leciutko pod szlifuj stronę gdzie jest więcej materiału. Spróbuj wpierw na smar i bardzo równo ułóż łożysko i wtedy próbuj.
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 W jaki sposób wciskasz łożysko?Najlepiej by było równo mieć coś w stylu praski, by siła wcisku rozeszła się równomiernie na całym łożysk
Franz Mauer Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Skoro już tam siedzi łożysko to po co cokolwiek szlifować?
Kruk Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Łożysko łożysku nie równe Jak miejsce na łożysko jest bardzo dobrze spasowane to nowe łożysko szersze w jakimś miejscu o 0,1 mm już nie wejdzie. Nie mniej to tylko ostateczność jak pisałem, najlepiej mieć praski i na smar lekko dać jak nie chce za Chiny wejść łożysko.
wowo@95 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Łożyska wciskam przy użyciu praski domowej roboty, czyli nakrętki, pręt, i podkładki. Wiadomo trzeba wszystko dokładnie ustawić i zakręcać. Zabrałem się za wymianę bo przy jakiś szybkich serwisach zauważyłem że to łożyska słabo się kręcą, coś tam czasem lubiło stukać. Generalnie rower nie jest stary, ani ostro katowany, raz byłem w górach złapał mnie deszcz, myślałem że odstała się woda i po łożyskach. Problem jest taki że te gniazda łożysk są za małe, bo jak wcisnę łożysko to ledwie co się kręci ( nie wciskam że wewnętrzny pierścień). Jak wrócę do domu to zrobię pomiary, ale z tego co pamiętam to łożysko ma 24mm, a gniazda 23,6-23,8mm, jedno miało 23,9-24. Edytowane 6 Marca 2019 przez wowo@95
Kruk Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 No to jest różnica jak 23,6-23,8 mm a 24, przy tak spasowanych rzeczach to wcale się nie dziwię że nie pracuje łożysko okey.
wowo@95 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Opublikowano 6 Marca 2019 Jak to pomierzyłem to się zorientowałem że trochę nie gra, i chyba bez sensu wciskać nowe łożyska żeby na dzień dobry się zatrzymały, pod szlifuje te gniazda lekko. W wahaczu jest tak że jedno łożysk w ogóle nie chce się kręcić :X
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Proponuję do nowego łożyska dodać smaru nie zaszkodzi a bardziej zabezpieczy łożysko przed czynnikami szkodliwymi A łożyska kupiłeś lepszej jakości czy gorszej?
wowo@95 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Opublikowano 6 Marca 2019 Raczej lepszej, najtańsze takie łożysko kosztuje 1,7 zł, ja kupiłem takie za 5,6 zł. Chociaż teraz jak po osadzeniu ledwie się kręci (narazie jedno), to się zastanawiam nad sensem tego, chociaż tyle że wymiar trzymają. A ze smarem to dobry pomysł, wcześniej dawałem po wierzchu na uszczelkę trochę, bo zawsze coś tam smar wypiera tej wody.
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Smar to wiesz zdejmujesz osłonkę na łożysku i uzupełniasz smar jak znam życie są tam śladowe ilości smaru Jakie numery mają łożyska ?
wowo@95 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Opublikowano 6 Marca 2019 Hej, łożyska 6802Rs, a ze smarem to wiem, już nie jedne tak podratowałem.
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Takie same miałem w Krossie ale po wciśnięciu lekko się obracały, mimo że dałem też gdzieś w granicach 5 zł
wowo@95 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Opublikowano 6 Marca 2019 MI się wydaje że to kwestia gniazd, zmierzyłem teraz i większość ma 23,80 mm, nie wiem czy to za mało czy ok dla gniazd, łożyska trzymają wymiar 24 mm.
Kruk Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Wiesz, luzów być nie może ale też nie taki ścisk aby łożysko się nie kręciło.
Gość Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Czytałem na którymś forum (nie pamiętam na którym) chłopaki opisywał coś o przeglądzie zawieszeniaChodziło o tańsze łożyska że po scisnięcu się nie obracały jak w twoim przypadkuNatomiast łożyska z wyższej półki cenowej, obracały się normalnieSam osobiście tego nie sprawdzałem Też zależy w jakim stopniu tolerancji robili otwory znaczy w jakiej normie pasowania otworów Jeżeli robił zgodnie ze swoją norma którą używają w przelicznik np do dużych obciążeń wtedy wymiar otworu 23.8 byłby zgodny z daną normąTo taka dygresja mała ale zawsze coś wyjaśni 🤪
Kruk Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Dla mnie temat zawieszenia i ogólnie łożysk w nim jest ciekawy z racji tego że zawsze chciałem mieć fulla ale właśnie z racji większej komplikacji serwisowych i z zawieszeniem i damperem zrezygnowałem. Wiadomo metal jaki by nie był też pracuje i w różnych temperaturach nie minimalnie rozszerza i kurczy także to trzeba też mieć na uwadze.
Rekomendowane odpowiedzi