Skocz do zawartości

Korba SLX , zębatka 34 zęby , suport BB MT-800

Andrew1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć , mam pytanie zamontowałem korbę do swojego giant Talon i użyłem dwóch podkładek po stronie napędu i jednej po drugiej stronie i chciałem przykręcić śrubkę widoczna na zdjęciu i okazało się , ze jest za krótka. Miał ktoś z was taki problem ? 

Długość otworu w której zamontowałem suport to 7,2 cm albo 7,3 mierzyłem na szybko... 

F5BAD181-8D0D-4386-9866-769FE846AF12.jpeg 627C5878-B689-4AE5-A634-793F5A4A3A80.jpeg

42ACDA70-539B-4DD9-B68A-C8745449BE14.jpeg Edytowane przez Andrew1985
Opublikowano (edytowane)

Jak 73 mm to tylko jedna podkładka od strony napędu. 3 podkładki sa dla 68 mm.

Edytowane przez Motke
Opublikowano
Teraz, Motke napisał:

Na pewno masz ramę 68 mm a nie 73 mm?

Nie wiem przyłożyłem miarę od dołu i pokazało mi 7.2 , chyba ze już jestem ślepy.. Fakt robiłem to na szybko wiec mogę się mylić i nie ukrywam , ze już rozkładam ręce  bo codziennie coś innego wychodzi a już myślałem ze mam całego złożonego... 

Opublikowano
Teraz, Andrew1985 napisał:

Nie wiem przyłożyłem miarę od dołu i pokazało mi 7.2 , chyba ze już jestem ślepy.. Fakt robiłem to na szybko wiec mogę się mylić i nie ukrywam , ze już rozkładam ręce  bo codziennie coś innego wychodzi a już myślałem ze mam całego złożonego... 

Przeczytaj poprzedni wpis bo go zminiłem.

• Pomógł 1
Opublikowano
6 minut temu, Motke napisał:

Jak 73 mm to tylko jedna podkładka od strony napędu. 3 podkładki sa dla 68 mm.

Czyli mogłem zostawić tak jak mi intuicja podpowiadała ze wystarczy po jednej podkładce po obu stronach , nawet tak już miałem założone. Ok będę znowu rozbierał. 

E3107A3A-BC31-4CCC-AB24-152C4F179AE3.jpeg
Opublikowano
Teraz, Andrew1985 napisał:

Czyli mogłem zostawić tak jak mi intuicja podpowiadała ze wystarczy po jednej podkładce po obu stronach

Też źle. :)

Te podkładki mają 2.5 mm.

Dla 73 mm dajemy wyłącznie JEDNĄ z prawej strony (napędu)

Opublikowano
2 minuty temu, Motke napisał:

Też źle. :)

Te podkładki mają 2.5 mm.

Dla 73 mm dajemy wyłącznie JEDNĄ z prawej strony (napędu)

Naprawdę i to wystarczy ? Gdzieś czytałem ze jedna noga będzie za blisko roweru i przy spd będzie to odczuwalne w stawach itd. Chyba ze coś już mylę.

tyle tego człowiek czyta , ze mogę głupoty już pisać. 

Opublikowano

Dla mufy 73mm daje się jedną podkładkę 2,5mm od strony napędu, to jest nawet napisane w instrukcji supportu i korby.

• Pomógł 1
Opublikowano
4 minuty temu, Motke napisał:

Dziekuje , idę zaraz rozbierać i składać 3 raz 😊 

Mogłem zapytać a nie składać a potem pytać , no cóż tak bywa czasem , ze człowiek najpierw robi i później robi to podwójnie :D 👍

Opublikowano

O matko hehehe ;D do muf 73mm dajemy jedną podkładkę od strony napędu zaś do 68 dajemy dwie od strony napędu i jedną od strony nienapędowej, nie ma tutaj żadnej magii to jest intuicyjne :) W szosowych korbach są jakieś inne standardy podkładki pofalowane itp. ale w MTB zawsze tak jest

Opublikowano
7 minut temu, Kruk napisał:

O matko hehehe ;D do muf 73mm dajemy jedną podkładkę od strony napędu zaś do 68 dajemy dwie od strony napędu i jedną od strony nienapędowej, nie ma tutaj żadnej magii to jest intuicyjne :) W szosowych korbach są jakieś inne standardy podkładki pofalowane itp. ale w MTB zawsze tak jest

Nie podważam tego , ale ja jako laik ciagle się uczę i tego nie wiedziałem myślałem ze mam mufę 68 mm i dlatego założyłem tak jak widać na foto i w opisie  ale okazało się ze to był błąd i teraz mój błąd będę naprawiał :) 

dziekuje ze tez napisałeś w moim małym skromnym temacie 👍😋

Opublikowano

Daj spokój właśnie po to są ludzie na forum aby jeden drugiemu pomagał, czasami starzy Wyjadacze mają już dość ciągle tych samych pytań ale zawsze ktoś odpisze i pomoże :) Jak będziesz miał jakiś problem/ pytanie a nie będziesz chciał robić wpisu na forum to śmiało napisz do mnie PW , jak będę potrafił to zawsze poradzę coś :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kruk napisał:

Koledzy wyżej napisali ze od strony nienapedowej nie dajemy podkładki , a podkładki wyglądają na 2 mm 🤔 

zmierzyłem jeszcze raz i faktycznie 2,5mm 

Edytowane przez Andrew1985
Opublikowano

Podkładki są dokładnie po 2,5mm :) Tak od nienapędowej nie dajemy a od napędowej strony 1 podkładkę przy mufie 73 mm :) Najprościej suwmiarką zmierz sobie suport. A jak nie dasz podkładki od napędu to prosty test, jak przekręcisz korbę i ramie korby raz z jednej raz z drugiej strony ułożą się równo do widełek ramy  to zobaczysz jaka jest różnica w szczelinach między prawą a lewą stroną :)

Opublikowano
12 godzin temu, Kruk napisał:

Daj spokój właśnie po to są ludzie na forum aby jeden drugiemu pomagał, czasami starzy Wyjadacze mają już dość ciągle tych samych pytań ale zawsze ktoś odpisze i pomoże :) Jak będziesz miał jakiś problem/ pytanie a nie będziesz chciał robić wpisu na forum to śmiało napisz do mnie PW , jak będę potrafił to zawsze poradzę coś :)

Dziekuje , pewnie jak będę miał problem to skorzystam z twojej propozycji 😀👍

• Lubię to! 1