Skocz do zawartości

Koła MTB 27.5" Bontrager vs. DT SWISS

Rekomendowane odpowiedzi

Hej przymierzam się do zakupu kół rowerowych do MTB XC rozmiar 27,5". Budżet ok. 2 tys. Mam na uwadze koła 

Bontrager Race Lite TLR Disc CL 27.5 

DT SWISS X1700 Spline Two 27,5" 

Czy ktoś może porównać te modele ze sobą, jakieś + i -  lub polecić coś godnego uwagi na podobnym poziomie? Zależy mi na wadze i na dużej jakości i kulturze pracy. Czy jest możliwość zamontowania ich na oś 9mm (jakieś przejściówki) i czy warto w przyszłości zmieniać amor z osi 9mm na sztywną? Dodam, że jestem w tym jeszcze laikiem :) Dziękuję za każdą opinie i pomoc.

Franz Mauer
2 godziny temu, Patrik napisał:

Hej przymierzam się do zakupu kół rowerowych do MTB XC rozmiar 27,5". Budżet ok. 2 tys. Mam na uwadze koła 

Bontrager Race Lite TLR Disc CL 27.5 

DT SWISS X1700 Spline Two 27,5" 

Czy ktoś może porównać te modele ze sobą, jakieś + i -  lub polecić coś godnego uwagi na podobnym poziomie? Zależy mi na wadze i na dużej jakości i kulturze pracy. Czy jest możliwość zamontowania ich na oś 9mm (jakieś przejściówki) i czy warto w przyszłości zmieniać amor z osi 9mm na sztywną? Dodam, że jestem w tym jeszcze laikiem :) Dziękuję za każdą opinie i pomoc.

Kolego, gorąco polecam skontaktować się z firmą www.DAVEO.pl  lub WOJCZAL-BIKE.pl. To są specjaliści od składania kół. Myślę, że na podstawie kilku pytań złożą Ci w tej cenie dużo lepsze koła niż te, które wymieniłeś. Oczywiście nie mówię, że są złe, ale w tej cenie możesz mieć coś skrojonego na miarę i w dodatku na dobrych komponentach. Ja osobiście składałem koła do 29er na obręczach DT SWISS XM401 (nie są cieżkie, ale są piekielnie mocne stosowane do enduro, FR)z możliwością konwersji na TL, szprychy SAPIM D-Light, nyple aluminiowe,piasta przód Novatec 771SB (lekka), piasta tył Dt SWIS 350 Classic (wytrzymała). Waga kompletu ok. 1740g. Cena coś około 1300 zł. Dodatkowo jeśli na to pozwalają komponenty to możesz wybrać sobie kolorystykę np. nypli, piast itd ;) Druga firma jest z Wrocławia i choć u nich jeszcze nic nie robiłem z kołami to słyszałem, ze sie znają i robią dobre koła.

Co do konwersji na sztywną oś to wszystko zależy od tego do czego wykorzystujesz rower. Czasem sztywność kół jest wystarczająca i nie trzeba specjalnie robić konwersji na sztywną oś. Możesz zamówić sobie piaste pod sztywną oś (przyszłościowo), która w zestawie ma od razu adaptery na 9mm (abyś od razu nie musiał zmieniać amora). Przykładem może być piasta Novatec d772SB. ale sądzę, że w sklepie będą mielu dużo większy wybór, który zapewne będzie zależał od kwoty jaką chcesz wydać na koła :)

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1

DT Swiss Spline 2 można konwertować na standardową oś QR - w zestawie są adaptery.

Nie wiem jak u Bontraggera ale do DT spokojnie kupisz części zamienne jak będzie trzeba. Generalnie są to bardzo dobre koła z wagą ok 1700 gramów...

Osobiście brałbym DT Swiss :)

• Pomógł 1