Skocz do zawartości

Koła dt swiss xr 39 czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam co powiedzieć na temat tych kół warto je wylicytować 

https://allegro.pl/oferta/kola-29-dt-swiss-7867039885

Czy lepiej nowe 

https://allegro.pl/oferta/mocne-kola-29-black-rock-novatec-tarcza-8-9-10-hit-7814787732

Te używane dt Swiss mają wymiar wew. 17,5 mm a te drugie blackrock 23.5 wew

Czy ktoś coś wie na temat tych kół bo nie mogę znaleźć nigdzie w internecie  specyfikacji a chciałbym się dowiedzieć czy są łożyska maszynowe 

Czy w czasie jazdy jest to mocno wyczuwalne ?

Edytowane przez Scorpion79
13 godzin temu, elmapeto napisał:

Różnica szerokości ma znaczenie jak chodzi o szerokośc opon zakładanych na nie ,więc wtedy różnice można poczuć. 

Ale przecież szerokość opony nie ma wpływu na szerokość obręczy ja w swoim mam 17mm wymiar wew obręczy  i raz zakładam opony o szerokości 2,0 a innym razem 2,25 mm. 

bardziej chodziło mi czy jeżdżąc w terenie po korzeniach, kamieniach będzie to jakoś odczuwalne w prowadzeniu roweru 

Edytowane przez Scorpion79

Ale nie wiem czy wiesz że jak masz za wąską obręcz i masz szerokiego kapcia jakiego 2,20 w górę to przy trochę niższym ciśnieniu w opnie lub ostrej jeździe,może opona uciekać na boki co może skutkować brakiem trakcji,uszkodzeniem opony lub po prostu poślizgiem i wywrotką?

Po to robią szersze obręcze by opona dobrze i pewnie siedziała na niej. Także ma to znaczenie nawet duże.

Obejrzyj sobie:

Edytowane przez Kruk

@Scorpion79 @Kruk dobrze pisze. moim zdaniem do opony 2.2 felga 17mm  to za mało. sam jeździłem na takich oponach na feldze 18 mm Accent EXE i w terennie na zjazdach zakretach nie jeździło się dobrze. Doświadczyłem wszystkiego tego co opisał Kruk w swoim poscie, poza uszkodzeniem opony "może opona uciekać na boki co może skutkować brakiem trakcji,uszkodzeniem opony lub po prostu poślizgiem i wywrotką?" .

Ok źle zrozumiałem pierwszą odpowiedź ale teraz dzięki waszym informacją i filmikowi (dzięki @Kruk) dużo mi wyjaśniło 

A co sądzicie o tych kółkach dt Swiss xr 39 warto się nad nimi pochylić czy lepiej odpuścić