Skocz do zawartości

[Pedały] platforma + spd, czy spd z większym podparciem

Madzik

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

po kilku latach jazdy na ciągłej wymianie platform na spd i na odwrót, mniej więcej (raczej mniej) wiem, czego oczekuję. 

SPD na podjazdy, a platformy na zjazdy, no bo... coż.. strach przed niewypięciem się na przeszkodzie wciąż mam, a nie da rady jeździć z dwoma zestawami pedałów (i kluczem) gdziekolwiek się nie ruszę. 

Znalazłam dwa rozwiązania, które mogłyby spełnić moje oczekiwania.

1) Z jednej strony spd, a z drugiej platforma z pinami - czy to ma sens? Czy te pedały  nie przekręcają się wiecznie na tę stroną, którą nie trzeba (czyli spd do dołu?). A może są jakieś, które trzymają poziom? Czy jak mam bloki w butach, to jazda na platformie wciąż ma sens, tzn. nie będę się ślizgać? Dla przykładu: Cube RFR Flat

2 ) Spd z platformą z większym podparciem. O tych nie wiem nic... co daje to podparcie? Jest szansa, że jak nie zdążę się wpiąć, to podparcie  będzie satysfakcjonujące? Dla przykładu: Ritchey Comp Trail

Jeżdzę rowerem dużo... nie zaliczam się do żadnego głównego nurtu. Mam rower MTB - lekki trail (do niego szukam pedałów) i turystyczny. Lubię górki i płaskie, ale po lesie i polach, a przeszkody chciałabym się nauczyć pokonywać trochę lepiej niż do tej pory. 

Każdego, kto  miał tycznośc z tymi typami pedałów - bardzo proszę o wypowiedź.

Edytowane przez Madzik

Tak, ta platforma daje dodatkowe podparcie...i wagę :) Ja osobiście polecam Shimano nie mniej wolę Look'i ze względu na maszynówki których nie oświadczymy nawet w XTR m9000. Ja od zawsze mam pedały z platformami, miałem M530 dwa razy teraz look xtrack en rage i są fajne. Także jak masz kasy więcej bierz coś z platformą i jak zależy Ci na lepszym serwisie to niestety ale nie Shimano.

Jeżeli troche pojeździć w butach SPD na normalnej platformie to i tak stwierdzisz że przez blok blut się ślizga. Ale zawsze mniej niż zwykły but na SPD :P

43 minuty temu, Madzik napisał:

Z jednej strony spd, a z drugiej platforma z pinami - czy to ma sens? Czy te pedały  nie przekręcają się wiecznie na tę stroną, którą nie trzeba (czyli spd do dołu?)

Pedał obraca się platformą do dołu co też jest upierdliwe bo trzeba go butem obracać do zjazdu.

43 minuty temu, Madzik napisał:

Spd z platformą z większym podparciem. O tych nie wiem nic... co daje to podparcie?

Nic.

Dopiero pedały pokroju Shimano DX dają podparcia dla buta.

Albo te Cube RFR Flat, czy coś pokroju HT D1/Funn Mamba.

Edytowane przez Puncu
21 minut temu, Kruk napisał:

Tak, ta platforma daje dodatkowe podparcie...i wagę :) Ja osobiście polecam Shimano nie mniej wolę Look'i ze względu na maszynówki których nie oświadczymy nawet w XTR m9000. Ja od zawsze mam pedały z platformami, miałem M530 dwa razy teraz look xtrack en rage i są fajne. Także jak masz kasy więcej bierz coś z platformą i jak zależy Ci na lepszym serwisie to niestety ale nie Shimano.

Jeśli wytrzymuje moją wagę, to już waga pedała się nie liczy :P:P

Look - rozumiem, że nie ma tutaj kompatybilności z SPD?? 

No i powiedz coś więce, co ta platforma daje - nie jeździłam nigdy na takich, nie umiem się odnieść? Różnica między zwykłym zatrzaskiem (np. shimano m520) a tym z platformą jest zauważalna?

19 minut temu, Puncu napisał:

Dopiero pedały pokroju Shimano DX dają podparcia dla buta.

Albo te Cube RFR Flat, czy coś pokroju HT D1/Funn Mamba.

No właśnie... i czy na tego typu pedałach jest możliwa jazda w bucie z blokiem bez wpinania się tak, aby mieć całkiem niezłe podparcie? 

Edytowane przez Madzik

Look ma te same bloki co Shimano :) także jest kompatybilność. Dla mnie jak mam buta z mocno schowanym blokiem w podeszwie to ta platforma styka się z podeszwą. Mi daje choćby na to mocniejsze podparcie, niektóry piszą że to bujda ale to zależy od buta a nie od tego co komu się wydaje :) Jeśli to Twoje 1 spd to licz się z wywrotką także na pierwsze kursy jedź na miękki teren.

1 minutę temu, Kruk napisał:

Look ma te same bloki co Shimano :) także jest kompatybilność. Dla mnie jak mam buta z mocno schowanym blokiem w podeszwie to ta platforma styka się z podeszwą. Mi daje choćby na to mocniejsze podparcie, niektóry piszą że to bujda ale to zależy od buta a nie od tego co komu się wydaje :) Jeśli to Twoje 1 spd to licz się z wywrotką także na pierwsze kursy jedź na miękki teren.

Już się zdążyłam przyzwyczaić do spd, ale nie ufam im (albo sobie) w trudniejszym terenie. 

Oczywiście są inne marki co robią SPD'ki kompatybilne z Shimano np Force czy Ridley jak się nie mylę. Ja lubię looki za maszynówki i dobre uszczelnienia pedałów. Choć sprężyna jest mocniejsza w Shimano jak chodzi o wpinanie się w blok.

6 minut temu, Madzik napisał:

i czy na tego typu pedałach jest możliwa jazda w bucie z blokiem bez wpinania się tak, aby mieć całkiem niezłe podparcie? 

Jeżeli masz zwykłe platformy to się na nich przejedź w butach SPD :)

Teraz, Puncu napisał:

Jeżeli masz zwykłe platformy to się na nich przejedź w butach SPD :)

Tego też już próbowałam i... nie, nie, no po prostu nie :P 

Ehh... czyli nie ma magicznego pedała, który zmienia właściwości wraz z mianą "nastroju" rowerzysty?  

Są pedały z jednej strony platforma a z drugiej SPD. Ja mam Shimano MT42 iblok jest mocno schowany także w takich butach da się jeździć i na platformie i na spd, czasami normalnie w nich na zakupy chodzę i nie ma problemu z blokime :P

1 minutę temu, Kruk napisał:

Są pedały z jednej strony platforma a z drugiej SPD. Ja mam Shimano MT42 iblok jest mocno schowany także w takich butach da się jeździć i na platformie i na spd, czasami normalnie w nich na zakupy chodzę i nie ma problemu z blokime :P

Ja mam five ten maltese falcon i tam ten blok nie jest w ogóle schowany. Ale zamówiłam sobie z outletu Mavic Zoya i tam podeszwa wygląda jak w tych Twoich. Czyli mówisz, że Look są warte grzechu?

Myślę że są dobre ale nie kupowałbym nic więcej nić wersje aluminiową, carbon na pedał to nie jest ciekawe połączenie tak myślę :D 

Szukałbym ogólnie jakiś pedałów na maszynówkach nie na konusach taką radę na pewno mogę dać bo jest różnica w maszynach w pedałach :)

TwardyBlaszak

Ja mam pedały Shimano SPD PD-A530, takie jednostronne SPD / Platforma.

Jeżeli się nie ścigasz to zawsze znajdziesz czas na to, żeby obrócić pedał do wpięcia.

Strona platformowa ma jedną wadę... jej 'kolce' są płaskie i szerokie i z tego powodu bywa śliska, szczególnie gdy mokro lub podeszwy są twarde i/lub mają bloki. Cywilne buty na miękkiej podeszwie powinny dobrze się trzymać na tej platformie.