Skocz do zawartości

Jakie dętki polecacie do szosy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma w problem przy zmianie opon w rowerze szosowym np. Z szosowych na trenażer muszę wkładać nową dętkę bo stara gdzieś zawsze pęknie wina leży w dętkach a nie w obręczy. Wiec jakie dobre dętki polecacie takie które trochę pożyją 

Ja bym poszedł w dętki poliuretanowe, w razie przebicia powietrze uchodzi z takiej dętki bardzo powoli, dziurę zakleisz zwykłą taśmą izolacyjną, dętkę pompujesz i jedziesz dalej, no i wagowo wychodzi o ponad połowę mniej niż przy tradycyjnych dętkach.

Edytowane przez leejoonidas

Dętki mam firmy kellys i to właśnie one tak pękają

11 godzin temu, kaido2 napisał:

Co to masz za dętki? Kendy, tak to potrafi samo z siebie zrobić kabum. Deathlonowe w dwupaku są ok.

Edytowane przez Smakosz
17 godzin temu, Bandzior85 napisał:

Schwalbe albo continental

Testowałem i szału nie ma.

17 godzin temu, leejoonidas napisał:

Ja bym poszedł w dętki poliuretanowe, w razie przebicia powietrze uchodzi z takiej dętki bardzo powoli, dziurę zakleisz zwykłą taśmą izolacyjną, dętkę pompujesz i jedziesz dalej, no i wagowo wychodzi o ponad połowę mniej niż przy tradycyjnych dętkach.

Przy dobrych dętkach i oponach kapcie łapiesz na prawdę sporadycznie np najeżdżając na wkręt, czy gwoździa gdzie i taka poliuretanówka się podda, bo jak się poddaje wkładka z tego samego materiału. Spoko można i rozważać, ale nie za dętkę w cenie 7,5 dychy.

6 godzin temu, Smakosz napisał:

Czyli szmelc.

2 godziny temu, kaido2 napisał:

Spoko można i rozważać, ale nie za dętkę w cenie 7,5 dychy.

Jak już to za 5,9 dychy. No ale to dalej dużo w stosunku do zwykłej gumy.

Ja jeździłem na Conti Race 28 Light i przez pierwsze 2 miesiące nie było ani kapcia. Potem zacząłem łapać co chwilę. Przeszedłem więc na zwykłą wersję i jest to samo. I tylko na tyle się to zdarza, więc nie wiem czy coś z oponą nie jest czasem nie tak. Conti GP 4000.

Godzinę temu, Łukasz_P napisał:

Taśmy nie mam przy swojej obręczy (Campagnolo Zonda). 

Jeśli łatwo, to będę wdzięczny za jakąś podpowiedź :)

Zdejmij oponę i sprawdź dokładnie od wewnętrznej strony czy coś się nie wbiło - to może być coś bardzo małego. Najlepiej sprawdzić i wizualnie i palcem dokładnie przejechać po całej powierzchni. 

2 minuty temu, tadzikpl napisał:

Polecam zamiast palca włókniste chusteczki nawilżane (np. z Lidla). Zaczepisz włóknami, a nie pokaleczysz palca :)

Najczulsze pod tym względem są usta, ale całowanie opony może wzbudzić pewien niepokój wśród domowników i osób postronnych :D 

12 godzin temu, Łukasz_P napisał:

Jeśli łatwo, to będę wdzięczny za jakąś podpowiedź :)

We wszystkich dętkach po zlokalizowaniu dziury ( zwłaszcza jak wszystkie są m/w w tym samym miejscu), w których istnieje podejrzenie, że przyczyną złapania kapcia jest "koło", zakładając na obręcz widzimy w którym miejscu dochodzi do przebicia, gdy dętka została wcześniej zdjęta np podczas trasy należy ją obrócić jeżeli na obręczy brak jakichkolwiek niepokojących uszkodzeń. Jeżeli dziura jest od strony opony, to wtedy w niej należy szukać przyczyny. Spotkałem się z oponami w których był od wewnątrz malutki zadzior i przebijał dętke po jakichś 100 km. Chusteczki? A może zaczepić przygodna panią żeby pogrzebała? Wystarczy robić to z wyczuciem, a palucha się nie przetnie.

7 godzin temu, Gregory34 napisał:

@Łukasz_P zwróć uwagę czy te pęknięcia powstają w tym samym miejscu,może łatwiej będzie to wyłapać.

Dokładnie od tego zaczynamy ekspertyzę.

• Lubię to! 1