Skocz do zawartości

Ocena kasety po 5000km

dawid91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę wymienić łańcuch i zastanawiam się nad kasetą . Jak myślicie przyjmie nowy łańcuch?

20190301_144906.thumb.jpg.4be3bd4c367e9f26aff9e4a979ce645f.jpg

Opublikowano

Po takim przebiegu nie jest źle, ale nowy łańcuch na tą kasetę? To jakiś dżołk :)?

Opublikowano

Nie zmieniałem nigdy łańcucha dlatego wole się spytać.

Opublikowano

A ja bym spróbował. Nowy łańcuch kosztuje grosze, a kaseta moze go przyjąć.

• Pomógł 1
Opublikowano

Sprawdzić można, napisz potem jak poszło.

• Pomógł 1
Opublikowano

Nie sądzę,żeby się udało bez zmiany kasety.

• Pomógł 1
Opublikowano

Kaseta nie wygląda tragicznie widziałem gorsze na olx do sprzedania

Opublikowano

Zmień łańcuch najwyżej zmienisz jeszcze kasete jak będzie taka potrzeba.

Opublikowano

Czasem kaseta wygląda jak nowa ,a łańcuch i tak nie chce się na niej zadomowić. 

Opublikowano

Wtedy można przedłużyć żywotność kasety Dremelem
Sposób jest sprawdzony

Opublikowano
8 godzin temu, dawid91 napisał:

Zamówię jednak kasetę od razu nie są to duże pieniądze to nie ma co kombinować. 

Stara kaseta to CS HG 30 8

Czy taką mogę zastąpić ? https://allegro.pl/oferta/shimano-kaseta-altus-cs-hg31-8-rz-11-34t-7495774466?reco_id=1eaf41e6-3c6b-11e9-be2a-246e96321b20&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Tak. Będzie pasować.

10 godzin temu, piter614 napisał:

Wtedy można przedłużyć żywotność kasety Dremelem
Sposób jest sprawdzony emoji41.png

Dremelem?? Co masz na myśli,bo pierwsze słyszę?

• Pomógł 1
Opublikowano

Dremel to taka mini szlifierka. mam model 3000 i sobie chwalę :)

Ale czy piłowanie koronek kasety jest dobre? tego nie wiem

Opublikowano

To ,że dremel to szlifierka to wiem. Nie wiedziałem tylko jak jej używać w tym przypadku. 

Opublikowano

Podpinam się pod temat, bo jest podobny do mojego pytania:

Czy ta kaseta jest do wymiany? 

-Kaseta ma 6000km, łańcuch około 3000km, jest to drugi łańcuch przy tej kasecie

-Łańcuch jeszcze nie wykazuje zużycia miernikiem 0.75, ale chyba pora go wymienić

-Nie mogę wyregulować tylnej przerzutki w taki sposób, żeby dobrze działały najczęściej wykorzystywane zębatki (od 4 do 6). Mam wrażenie, że zębatka "trzyma" łańcuch przy zrzucaniu na wyższe przełożenie

-Niektóre zęby wyglądają na nieco sprasowane

Swoją drogą przednia zębatka zaczyna przypominać fale - nada się do nowego łańcucha, czy może w ogóle wymienić wszystko?

IMG_20190308_090734292.jpg IMG_20190308_090759599.jpg IMG_20190308_090821168.jpg
Opublikowano

Najprościej jest porównać swoją kasetę/blat korby ze zdjęciem nowej ze sklepu. Wtedy łatwiej ocenić różnice. Ja np. nie widzę aż tak dużego zużycia kasety, ale bardziej zastanawiam mnie blat korby. 

Jeśli chodzi o zrzucanie to zwróć uwagę jak zachowuje się przerzutka oraz czy łańcuch haczy o zęby czy się do nich klei. Pamiętać trzeba, że zrzucanie łańcucha z większej zębatki na mniejszą to tak na prawdę jego spadanie. Wystarczy lekka nierówność podczas jazdy na rowerze lub gdy rower jest np. na stojaku i łańcuch inaczej zachowuje się prz zrzucaniu nawet z tych samych zębatek. 

Moim zdaniem jakość zębatek nie ma zbyd dużego wpływu na regulację tylnej przerzutki,bo to jej zła praca może być jej  problemem. Bardzo często na niezbyt precyzyjną prace przerzutki (jeśli ona sama jest sprawna) ma zły naciąg linki lub jej haczenie w pancerzu lub w przelotkach lub krzywy hak, o czym już nie raz wspominano na tym forum. 

• Pomógł 1
Opublikowano
6 godzin temu, RadS napisał:

-Łańcuch jeszcze nie wykazuje zużycia miernikiem 0.75, ale chyba pora go wymienić

Możesz dojechać do 1-go i wtedy zmienić na nowy. Kaseta przyjmie bez problemu. Blat jest ok.

• Pomógł 1
Opublikowano

Osobiście bym podpiłował tylko takie zadziory na zębatkach

IMG_20190308_090759599.jpg.718319503f2148b9859fa1bda65dc02e.jpg
Opublikowano

Ja też jakoś "zębów rekina" nie widzę. Tak jak Piter pisze, lekko usunąć zadziory może pomoże jak nie to te koronki do wymiany, jak się nie da to wtedy kaseta nowa. Oczywiście to też może być wina już z użytego łańcucha. Także lekko spiłuj te zadziory, daj nowy łańcuch, sprawdź hak czy idealnie prosty, podreguluj i jak dalej coś nie halo to wymiana kasety.

• Lubię to! 1