Skocz do zawartości

Specialized Stumpjumper ST alloy 29

TOMALA72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kapsel.jpg

IMG_20190328_182743.jpg

Miałem taki kapselek w poprzednim Specu więc mam i teraz:)

Edytowane przez TOMALA72
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
kapsel.thumb.jpg.286f4b68a065412023298e16e963da2a.jpg
IMG_20190328_182743.thumb.jpg.ed95a1153afdc4ac1404317787b4e188.jpg
Miałem taki kapselek w poprzednim Specu więc mam i teraz:)
To daje +5 do dobrej zabawy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chwyty Meridy niestety były dla mnie trochę za wąskie przy jeździe bez rękawiczek i w ramach poszukiwań dobrego oparcia dla dłoni zakupiłem takowe Kellys Poison. Pierwsza jazda wypadła dość pozytywnie:) 

IMG_20190426_163728.jpg IMG_20190426_163731.jpg IMG_20190426_163740.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@TOMALA72

Jak Ci się jeździ po płaskim i pod górę? Celuję w wersję Alloy Comp, ale na nieszczęście Spec nie oferuje w tym wyposażeniu wersji ST. Po cichu liczę że wypuszczą taką wersję w tym sezonie, bo 130/120mm powinno być optymalne.

Piękna maszyna😍

BrianGilcrest
Opublikowano
32 minuty temu, Rafu napisał:

Celuję w wersję Alloy Comp, ale na nieszczęście Spec nie oferuje w tym wyposażeniu wersji ST.

Jest taka wersja ale damska .....https://www.specialized.com/pl/pl/damski-stumpjumper-st-comp-alloy-29-12-biegw/p/157623?color=236409-157623.....i jest lżejsza o 0,1 kg względem  Comp Alloy 29, zatem nie rozumiem dlaczego zależy Ci na aluminiowym ST ? Przy masie na poziomie 14,5 kg mniejszy skok zawiasów wcale  nie spowoduje, że rower będzie bardziej wszechstronny i np. łatwiej będzie niem podjeżdżać.

46 minut temu, Rafu napisał:

Po cichu liczę że wypuszczą taką wersję w tym sezonie, bo 130/120mm powinno być optymalne.

To raczej wątpliwe...zważywszy, że Spec w swojej "stajni" ma Epic'a Comp EVO z zawiasem 120 mm i masą 13,1 kg dla eMki

Opublikowano
W dniu 20.03.2019 o 17:53, TOMALA72 napisał:

IMG_20190320_123440.jpg

Z racji wyrzucania przez szeroką oponę chmary badziewia z gruntu, postanowiłem zaopatrzyć się u Wujka Decathlona w błotniczek za 11.99, który przed upaplaniem się w błocie jeźdźca za bardzo pewno nie uchroni ale golenie amora przed kamolami już tak:)))))

Zdziwisz się ile mniej syfu jest dzięki tym błotniczkom na lagach...

A jak się te hamulce Tektro sprawdzają? Bo widzę, że księgowi zaoszczędzili...

Opublikowano
58 minut temu, Rafu napisał:

@TOMALA72

Jak Ci się jeździ po płaskim i pod górę? Celuję w wersję Alloy Comp, ale na nieszczęście Spec nie oferuje w tym wyposażeniu wersji ST. Po cichu liczę że wypuszczą taką wersję w tym sezonie, bo 130/120mm powinno być optymalne.

Piękna maszyna😍

Powiem Ci, że jak dla mnie rower jest bardzo uniwersalny. Wokół komina mam raczej płaskie ścieżki leśne ale bardzo fajnie się na nich sprawuje:)

Opublikowano
Teraz, TOMALA72 napisał:

Powiem Ci, że jak dla mnie rower jest bardzo uniwersalny. Wokół komina mam raczej płaskie ścieżki leśne ale bardzo fajnie się na nich sprawuje:)

To jest niewątpliwa zasługa pełnego zawieszenia, po prostu koła się kleją do ścieżki i masz lepszą trakcję, też po przesiadce z HT na Fulla miałem takie odczucie, wydaje się na niektórych ścieżkach, że jest się szybszym (choć czasami czasy na segmentach tego nie odzwierciedlają), ale na pewno jazda jest płynniejsza, full po korzeniach, kamieniach i innych nierównościach płynie...

BrianGilcrest
Opublikowano
8 minut temu, TOMALA72 napisał:

Koniecznie zabierz go w jakieś trasy..... typu Babia Góra Trails

7 minut temu, SpiderMAN napisał:

To jest niewątpliwa zasługa pełnego zawieszenia, po prostu koła się kleją do ścieżki i masz lepszą trakcję, też po przesiadce z HT na Fulla miałem takie odczucie, wydaje się na niektórych ścieżkach, że jest się szybszym (choć czasami czasy na segmentach tego nie odzwierciedlają), ale na pewno jazda jest płynniejsza, full po korzeniach, kamieniach i innych nierównościach płynie...

To najprawdziwsza prawda ;) ......mając do wyboru HT lub Fulla coraz częściej sięgam po bujany fotel 😁

Opublikowano

@BrianGilcrest

Ja jestem na górnej granicy XL, więc damska wersja odpada. Jeśli chodzi o różnice w efektywności pedałowania (ST vs LT), to przyznam że właśnie na to liczyłem. Po za tym ST ma troszkę większy Reach, na czym mi zależy. Epic odpada, bo tak jak napisałeś, ma być "bujany fotel", a nie jednak full XC ;) W tym momencie czekam na wypusty  Speca, Treka i Scotta na 2020r (Stumpy, Fuel, Genius) i poszukam okazji żeby się na czymś przejechać.

P.S. Sorry za Offtop.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam zbyt dużo górek w okolicy ale na Wzgórzach Piastowskich w okolicy Zielonej Góry i Bukowej Górze w Bobrownikach gdzie dotarłem na kołach, rowerek fajnie podjeżdża:) 

W dniu 7.05.2019 o 13:06, SpiderMAN napisał:

Zgadzam się w 100%, ja mam wrażenie, że teraz może nie jestem szybszy niż na poprzednim, klasycznym rowerze XC ale mogę sobie po prostu pozwolić na szybszą jazdę w trudniejszym terenie. Rower jest może cięższy a pozycja na fullu nie sprzyja szybkiej jeździe po płaskim terenie ale paradoksalnie dla mnie okazało się to sporą zaletą. Jako, że jestem ojcem trzy-letnich bliźniaczek i czasu na rower nie mam za dużo nie mówiąc o bieganiu czy siłowni, to godzinny wypad do lasu pod wieczór i popierdzielanie po korzeniach ile sił w nogach zastępują mi inne formy treningu:) Większa masa roweru i jego charakter wymusza na płaskim większy wysiłek i o to chodzi:)

Edytowane przez TOMALA72
BrianGilcrest
Opublikowano
58 minut temu, Rafu napisał:

Jeśli chodzi o różnice w efektywności pedałowania (ST vs LT), to przyznam że właśnie na to liczyłem. Po za tym ST ma troszkę większy Reach, na czym mi zależy. Epic odpada, bo tak jak napisałeś, ma być "bujany fotel", a nie jednak full XC ;)

Skoro fotel to ....reach powinien być krótszy  i stack dłuższy, ale w wypadku aluminiowych Stumpjumper'ów ta różnica w wymiarach wynika z zastosowania innego, przedniego zawiasu. Natomisat ważniejsze tutaj będą, róźica HT angle dla poszczególnych modeli i RockShox Recon vs  FOX FLOAT Rhythm 34 + X-Fusion Manic.

I tutaj się mylisz co do Epica w szczególności EVO.....i jeśli nie mieszkasz w górach i nie skaczesz powyżej 1 metra ...to Epic z Brain'em znakomicie się sprawdzi również w roli "resoraka"

57 minut temu, TOMALA72 napisał:

Większa masa roweru i jego charakter wymusza na płaskim większy wysiłek i o to chodzi:)

:) Ciekawe podejście, nietuzinkowe bo i jesteś właścicielem świetnego roweru..... na przyszłość pomyśl np o https://www.specialized.com/pl/pl/mski-turbo-levo/p/154383?color=239521-154383  ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Z głębokim żalem informuję, iż Spec zmienił właściciela...Chroniczny brak czasu spowodował, iż nie jeździł tam gdzie jest jego środowisko naturalne. Może nowy właściciel zadba by nie porastał kurzem:)

Z zabawy trailowej nie rezygnuję jednak do końca i zakupiłem sobie sztywniaka Dartmoora, który będzie stał i czekał na wolne chwile:)))) Zawsze coś trzeba mieć pod nogą:) 

IMG_20190806_153931.jpg IMG_20190806_153738.jpg Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TOMALA72 napisał:

Z głębokim żalem informuję, iż Spec zmienił właściciela...Chroniczny brak czasu spowodował, iż nie jeździł tam gdzie jest jego środowisko naturalne. Może nowy właściciel zadba by nie porastał kurzem:)

Z zabawy trailowej nie rezygnuję jednak do końca i zakupiłem sobie sztywniaka Dartmoora, który będzie stał i czekał na wolne chwile:)))) Zawsze coś trzeba mieć pod nogą:) 

IMG_20190806_153931.jpg IMG_20190806_153738.jpg

Intro czy evo ? Co o nim powiesz jak się sprawdza na singlach? Chyba intro po głębszych oględzinach tam jest sram x5 ? Jak to się sprawdza w stosunku np do deore ? Rst sobie radzi?

Edytowane przez Mogles
Opublikowano
2 godziny temu, TOMALA72 napisał:

IMG_20190806_153931.jpg IMG_20190806_153738.jpg

To rób nowy wątek... :D

Opublikowano (edytowane)

Mam go dopiero kilka dni. Intro więc szału nie ma ale wszystko w miarę sensownie skomponowane. Sztywne osie, porządne piasty. X5 ujdzie, nawet dobrze działa jak podstawowe deore. Dobre heble. Amor biedny, kowadełko olejowe ale działa i sprawia wrażenie solidnego. Jak uda mi się trochę pojeździć to napiszę więcej. Kupiłem nowy za 3600 (katalogowo 3999) i myślę, że jest wart tej ceny:) 

Jak pojeżdżę to następne wieści w nowym wątku:) 

Edytowane przez TOMALA72
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

tego Speca w jakim rozmiarze miałeś i ile masz wzrostu?

ja mam 179,5 i zastanawiam się czy L będzie ok. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przy tym wzroście bierz M.

Jak jesteś na pograniczu  zawsze bierz mniejszy. Jest zwinniejszy,bardziej zwrotny.Nawet wprawieni zawodnicy niebędący na pograniczu biorą mniejsze

,ale....to pytanie raczej do innego działu ;) 

https://forum.szajbajk.pl/forum/181-bike-fitting-sizing/

Ps. Podoba mi się tekst,typu"mam 179,5 cm wzrostu"

Mierzyłeś się suwmiarką,że taka dokładność? xD