RowerowyŚwir Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Witam mam rower Cube Analog 27,5 z napędem deore XT i chciałbym go zamienić na jakiś napędzik od srama . Jestem wstanie przeznaczyć na napęd 2000 zł i pytanie które napędy są warte tych pieniędzy . Czy moglibyście mi ustawić chronologicznie od najgorszego do najlepszego ? Razem ze zminą napędu co trzeba jeszcze wymienić ?Zależy mi na napędach 1x10,1x11,1x12. Edytowane 27 Lutego 2019 przez RowerowyŚwir Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Sram Eagle XX1 > Sram Eagle X01 > Sram Eagle GX > Sram Eagle NX Edytowane 27 Lutego 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza
RowerowyŚwir Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Dziękuje bardzo , nie zauważyłem tego . Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Bardzo proszę Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ja na Twoim miejscu bym się gruntownie zastanowił nad zakupem Srama, w sensie zmiany z XT'ka na coś ze Srama. Czego Ci brakuje w Shimano, jakie masz przełożenia czy po prostu chcesz zmienić bo tak inni gadają że Eagle są najlepsze? Jakby to było napęd bazowy Analoga to bym nie pisał ale on nie ma XT'ka także już zmieniałeś napęd to też moją ciekawość. Stary odcinek ale warto: A tutaj coś dodatkowo: Jak masz budżetu 2000 złotych a nie masz zmienionego amortyzatora to polecałbym Ci zmienić wpierw amortyzator na powietrzny a potem kombinować z napędem. Odnośnik do komentarza
leejoonidas Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Kolega ma fanaberie posiadana napędu od Srama-a, ale przecież XT jest jednym z najlepszych napędów na rynku. Skoro już masz ciśnienie na Srama to nie bierz NX-a i GX-a bo po pewnym czasie będziesz się borykał z problemem wyginających się sworzni w tylnej przerzutce co skutkuje spadkiem precyzji działania przerzutki. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Niech się sam wypowie czemu chce zmiany z XT na Srama. NIe chodzi o tłumaczenie się komukolwiek a raczej o to czy aby na pewno tego Srama tak bardzo potrzebuje w zamian za dobry napęd XT. Edytowane 27 Lutego 2019 przez Kruk Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Słyszałam o tych przerzutkach NX i GX. W takim wypadku pewnie brałabym przerzutkę X01, a resztę od GX. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Jak już to tak jak Sziva pisze. 1 Odnośnik do komentarza
RowerowyŚwir Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Chcę wymienić XT'eka bo niedawno miałem wypadek i caly napęd jest do wymiany , nie chce mi się bawić w prostowanie jego . Chciałem spróbować czegoś innego , czegoś 1x11,1x12 . Kilka osób mi polecało eagla dlatego wyszedłem z takim pytaniem . Mój cube ma fabrycznie Shimano Deore XT RD-M772 . 5 godzin temu, Kruk napisał: Ja na Twoim miejscu bym się gruntownie zastanowił nad zakupem Srama, w sensie zmiany z XT'ka na coś ze Srama. Czego Ci brakuje w Shimano, jakie masz przełożenia czy po prostu chcesz zmienić bo tak inni gadają że Eagle są najlepsze? Jakby to było napęd bazowy Analoga to bym nie pisał ale on nie ma XT'ka także już zmieniałeś napęd to też moją ciekawość. Stary odcinek ale warto: A tutaj coś dodatkowo: Jak masz budżetu 2000 złotych a nie masz zmienionego amortyzatora to polecałbym Ci zmienić wpierw amortyzator na powietrzny a potem kombinować z napędem. Jeżeli chodzi o amorek to mam zmieniony na foxa 32. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ale to XT rd m772 to tylko przerzutka, Analog by miał pełną grupę XT to by kosztował wiele więcej. No to masz amor przynajmniej z głowy. Jak tak to bierz nx z przerzutką X01 jak Shiva mówi i z głowy. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Jedynie przy kasecie GX zwróć uwagę na to, że potrzebuje ona innego bębenka. Jaką masz piastę w tylnym kole? Odnośnik do komentarza
RowerowyŚwir Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 24 minuty temu, Sziva napisał: Jedynie przy kasecie GX zwróć uwagę na to, że potrzebuje ona innego bębenka. Jaką masz piastę w tylnym kole? Shimano FH-TX505. I teraz pytanie czy da się wymienić sam bębenek na XD czy muszę całe koło nowe ? Bo wiem że przy nx mogę normalnie na shimano założyć natomiast już przy gx muszę bębenek XD. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 ta piasta to podstawowa Shimano musisz całą piastę lub kasetę NX brać 1 Odnośnik do komentarza
RowerowyŚwir Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Dobra już ostatnie pytanie czym się różni wersja zwykła od wersji DUB? Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Dub jak dobrze pamiętam to ujednolicony standard Srama, aby nie bawić się w różne korby, dali jedną w systemie DUB i do tego dokupuje się odpowiednie syporty, czy to press fit czy bb30 czy BSA Odnośnik do komentarza
RowerowyŚwir Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 W sumie to i tak muszę przeplatać tylną piastę bo ona jest wstanie do 10 rzędów obsłużyć . Polecacie jakieś piasty pod ten napęd ? Słyszałem o Novatecu D772SB. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Jak masz piastę pod 10 rzędów to raczej wejdzie 12 srama NX. A tak Novatec D772 SB to bardzo dobra piasta moim zdaniem super zamiennik za DT choć powinienem napisać że nie zamiennik a konkurent. Adaptery jakie chcesz, 9QR, 10 Thru bolt. 12 mm sztywna 142mm. Także kto co lubi. Odnośnik do komentarza
RowerowyŚwir Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Super dzięki wielkie 😊 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi