eathan Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zmieniłem koła i przy okazji chcę zmienić tarcze. Używam hamulców XT M8000. Do tego metaliczne klocki z radiatorem (shimano). Tarcze muszą mieć mocowanie na centerlocka. Rozmiarówka klasyczna - 160/180 mm. Zastanawiam się nad następującymi modelami: SLX => SM-RT70 CL Ice Tech XT => SM-RT81 Ice Tech Warto dopłacić do XT? A może SLX będzie dobrym wyborem? PS Do tej pory miałem jakieś tanie fabryczne tarcze. Było przeciętnie. Używałem z klockami metalicznymi (wbrew zaleceniu producenta).
Franz Mauer Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 Sądzę, że SLX będzie wystarczająca. Jest to dobry stosunek jakosci do ceny. W zasadzie w CL niewielki jest wybór,bo firm produkujących tarcze w tym systemie mocowania jest niewiele. Możesz rzucić okiem jeszcze na AVID i Formula. Dużo zależy jak jeździsz. Czy potrzebujesz żylet czy nie. Choc obie tarcze niewiele sie od siebie różnią.
Franz Mauer Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 2 minuty temu, PrzeLuka napisał: Kup to na co Cię stać. Serio?
Gość Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: Serio? No tak... zawsze można zadzwonić do Bo... i będzie cię stać na to na co cię nie stać. Różnica miedzy tarczami nie będzie jakaś radykalna, więc to kwestia posiadanego budżetu i estetyki. Chyba że się mylę 😉
eathan Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Opublikowano 27 Lutego 2019 2 minuty temu, PrzeLuka napisał: Różnica miedzy traczami nie będzie jakaś radykalna, więc to kwestia posiadanego budżetu i estetyki. Chyba że się mylę 😉 Moim zdaniem różnica sprowadza się do 2 rzeczy. Rozmiar pająka, Waga - wynika z rozmiaru pająka. Innych różnic nie widzę. No chyba, że XT ma coś więcej o czym nie wiem i jest to warte dopłaty.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 Pod wzgledem hamowania jakościowo roznić się nie będa. Powody róznicy w cenie właśnie wymieniłeś.
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 Jaa jaa jaa się wypowiem Ale poważnie, jak stać Cię to bierz XT czemu?: - większy pająk daje więcej sztywności na potencjalne skrzywienia tarczy czy odkształcenia podczas długiego hamowania - duży pająk z aluminium lepiej oddaje ciepło niż stal - wygląd, o wiele lepiej wyglądają niż slx ( chyba że kupisz zapomniane SLX sm67 wyglądają jak XT ) - takie tarcze możesz zawsze przełożyć do lepszego roweru czy podczas upgradu masz już tarcze z głowy.
eathan Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Opublikowano 27 Lutego 2019 @Kruk dziękuję za odpowiedź. O to mi chodziło i teraz wiem dlaczego warto kupić XT.
eathan Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Opublikowano 28 Lutego 2019 Mam jeszcze jedno szybkie pytanie. Nakrętka CenterLock jest elementem dostępnym z tarczą czy też mam ją dokupić oddzielnie? Niestety z opisu na stronie https://www.cyklomania.pl/shimano-tarcza-deore-xt-sm-rt81-ice-tech-180mm-cl,id307.html nic nie wynika. PS Do osi 9 i 10 mm (thrue bolt DT Swiss) podejdą jeszcze klasyczne nakrętki na klucz do kaset? Czy też muszę już mieć ten drugi rodzaj nakrętki?
Gość Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Szczerze nie mam pojecia. Najlepiej napisz do sprzedawcy i zapytaj. Oś 9-10 klucz do kaset a powyżej klucz do miskek łożysk zewnetrznych.
Puncu Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 11 minut temu, eathan napisał: Nakrętka CenterLock jest elementem dostępnym z tarczą Tak. A ja jeszcze namieszam. Możesz kupić adapter centerlock i zamontować każdą tarcze w standardzie IS 2000 1
pawel2208 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 12mm jeszcze z nakrętką do kaset współpracuje. 15mm już z nakrętką pod klucz do suportuWysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Jeśli masz osie Thru bolt 9 przód i 10 tył to z przodu zwykła nakrętka podejdzie bez problemu lecz przynajmniej ja w swoich Novatec D772SB CL z osią 10 mm Thru Bolt musiałem już dać do tyłu taką nakrętkę: Jeśli klucz do kasety przechodzi Ci przez oś z tyłu to nie ma problemu, mi brakowało 1mm aby przeszedł i taki kapsel musiałem dać. Codo adaptera to wątpię by kupił lepszą tarczę niż XT w jej cenie na 6 śrub innej firmy.
Franz Mauer Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Nakrętki Shimano CL można kupić również osobno. 1
eathan Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Opublikowano 28 Lutego 2019 @Franz Mauer to wiadomo. Jednak 2 komplety mi nie są potrzebne Stąd pytanie. Mam info z cyklomani. W zestawie są nakrętki. Tarcze zamówione i czekam na dostawę.
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 I kolejny zadowolony użytkownik XT zobaczysz
eathan Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Opublikowano 1 Marca 2019 Zobaczymy. Czekam na przesyłkę i potem zakładam do nowych kół i na testy. Właściwie to ostatni element zmian jakie miałem w planach. Teraz pozostaje już tylko jazda...
Kruk Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 I super, tylko pamiętaj aby odtłuścić tarczę i ją dotrzeć do klocków aby nie było że nie hamuje
eathan Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Opublikowano 1 Marca 2019 @Kruk to jest oczywista oczywistość Zresztą u mnie do wymiany idą tarcze + klocki. Stare już są w dolnej granicy grubości. PS Cyklomania dzisiaj wysłała paczkę (wczoraj kupiłem) więc pewnie po weekendzie będę montować razem z nowymi kołami.
Kruk Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 Noo ale wiesz jak to jest czasami, lepiej napisać aby nie było zdziwienia Noo to w poniedziałek będziesz mieć. Pamiętaj o resecie tłoczków jak wymieniasz też klocki. 1
eathan Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Opublikowano 1 Marca 2019 @Kruk się rozumie. Zresztą u mnie to większa robota. Nowe koła + nowe tarcze + nowe klocki. Do tego montaż amora po serwisie. Siłą rzeczy wszystko trzeba ustawić.
Kruk Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 Uuu to niezły prezent sobie sprawiłeś noo to masz roboty na wekend przyszły ale warto dbać o swoje zabawki 1
eathan Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Opublikowano 5 Marca 2019 Tytułem uzupełnienia. Wybrane przeze mnie tarcze faktycznie mają nakrętki centerlock w zestawie. Wersja na klucz od kaset. Niestety nakrętki nie pasują do piast DT Swiss 350. EndCapy nie mieszczą się w kluczu a co za tym idzie nie da się ich zakręcić. Zamówiłem nowe nakrętki w wersji na klucz hollowtech.
Rekomendowane odpowiedzi