Skocz do zawartości

Hamulce XTR m9100 pytanie

marcusling

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas jezdzilem na servo wiec nie wiem jak bedzie bez ;) na i spec  mi nie zalezy bo mam manetke xtr9100 na obejmie ;)

Opublikowano

Bardziej zero-jedynkowo, jak masz dostęp do jakiś tańszych hebli shimano to sobie sprawdź, bo M9100 jak i M9100 są do XC o jak najmniejszej wadze i stwierdzili że do XC Servo jest nie potrzebne, chcesz mieć serwo bierz M9120, ja bym nie kupił M9100 ani M9000

Opublikowano

Nie mam z czym porownac ;) 0/1 czy albo nic albo pelen docisk ? Nad m9000 sie nie zastanawiam pod uwage biore tylko m9100 lub 9120 ;) niby poprawiona sztywnosc niby mniejszy jałowy skok dla tego zastanawia sie nad nimi ;) wolal bym mniejszy skok klamki z dobra siła;)

Opublikowano

Z tym mniejszym skokiem klamki to już Shimano pisało tak o grupie M7000 ,M8000, M9000 w porównaniu do grupy M675, M785 i M985 a jakos tak nie było :) Jak chcesz konkretów to bierz M9020 lub M9120 jak chcesz XTR'a. 

Opublikowano

Yhmm a ma ktos porownanie miedzy xtr m9100 lub 9120 a m8000 czy jest jakas roznica w tym skoku ;) czy dodatkowe podparcie naprawde cos daje czy to tylko chwyt 😁 czy sa to roznice za ktore warto doplacic ;)

Opublikowano
42 minuty temu, Bociek28 napisał:

Yhmm a ma ktos porownanie miedzy xtr m9100 lub 9120 a m8000 czy jest jakas roznica w tym skoku ;) czy dodatkowe podparcie naprawde cos daje czy to tylko chwyt 😁 czy sa to roznice za ktore warto doplacic ;)

To dodatkowe podparcie logicznie wygląda z punktu widzenia technicznego. Po prostu wygląda solidniej. M9100 są ok a nawet więcej niż ok przy mojej masie 85 kg plus rower 12 kg. W zasadzie nic już więcej bym nie chciał. A mam klocki tylko żywiczne i wystarcza. Cichutko nie ma żadnego hałasu. W ogóle wszystkim hamulcom rowerowym brakuje ABS jak w aucie. Ale to zupełnie inna sprawa. Nie na dzień dzisiejszy taki system. Bo te moje xtr 9100 jak tylko trochę mocniej zacisnę to blokuje tylne koło. Więc trzeba to robić z czuciem. I da się. Kwestia przyzwyczajenia.

Na żadnych XT nie jeździłem wiec nie mam porównania.