Skocz do zawartości

Adapter FM > PM

pokorak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Czy ktoś widział może gdzieś adapter FM>PM który nie kosztuje fortuny?

Precyzując, potrzebuję założyć zacisk typu Flat Mount na ramie typu Post mount. 

Adapter istnieje jednak kosztuje 40 kanadyjskich dolców, przesyłka następne 20 i jeszcze na cło się można załapać. To juz chyba Hope'a RX4 bym kupił i jeszcze zacisk FM mógłbym sprzedać.

Poszukiwania na Chińskich stronach jak narazie bez rezultatu.

Pomyślałem że zrobię sobie taki i oczywiście okazało się ze nie ja pierwszy mam taki pomysł. Zrobiłnym tak jak w linku z tym że ze stali (wolałbym mieć stal w takiej samoróbce). Rozstaw śrub można znaleźć w sieci, podgrzana stal będzie ładnie się giąć (zresztą to tylko 3 punkty w któych trzeba zgiąć materiał), resztę dopracuję na szlifierce. Co myślicie, próbował ktoś?

https://www.bikehub.co.za/topic/177590-adapter-for-flat-mount-caliper-on-post-mount-frame/

Opublikowano

Dziwnie opisują te klunkry w sklepach w takim razie.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie w drugą stronę, tj zacisk PM na ramie FM nie ma najmniejszego problemu, problemem jest adapter dla zacisku FM na ramie PM.

Tak czy inaczej, zanim zaczne cokolwiek rzeźbić, jeśli ktoś chciałby kupić lub zamienić zacisk szosowy Sram Red HRD Flat Mount, to mam. Mogę sprzedać lub zamienić na zacisk Post Mount z tej samej serii, w tym samym stanie co mój (czyli nowy), ze wszystkimi oryginalnymi śrubami, nowymi klockami itd. Mój jest na tarczę 140mm, ma apapter FM na 160mm, klocki i wszystkie śruby, jest zupełnie nowy.

O taki:

sram red fm cal.jpg

Edytowane przez pokorak