Bandzior85 Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Witam Wszystkich, Borykam się z nieudanym upgrade Krossa Evado 2.0. Zmieniłem fabryczną korbę SR Suntour (48/38/28Tx170mm) na Alivio FC-T4060 48x36x26 170mm Hollowtech II Sama zmiana korby i wkładu supportu z kwadratu na hollowtech II udała się bez problemów. Problem pojawił się z przednią przerzutką. Shimano Tourney FD-TY510 której dolna część wózka ociera na przełożeniu 1 z przodu 7 z tyłu (wolnobieg 7 biegów) Próbowałem to wyregulować aż w końcu ukręciłem śrubę obejmy przerzutki. Kupiłem nową. Tym razem Alivio FD-T4000-TS6 z nadzieją, że będzie idealnie pasować do korby Alivio. Okazało się jednak, że jest gorzej niż z tym Turneyem. Wózek przerzutki kompletnie nie pasuje do blatu korby. Nie układa się równolegle do blatu (tj. lewa część wózka jest bliżej zębatek niż prawa), mimo że kąt mocowania jest taki sam jak przy Turneyu 66-69, łańcuch ociera o wózek na każdym skrajnym przełożeniu tylnej przerzutki, łańcuch szoruje po wózku na najniższym przełożeniu. Podejrzewam, że wózek przerzutki Alivio nie obsługuje łańcuchów 8 rzędowych dlatego obciera na skrajnych przełożeniach, ale dlaczego szoruje po dolnej części wózka i ogólnie nie pasuje do tej korby. Co mogę z tym zrobić. Czy kupić inną przerzutkę. Np znowu Tourney FD-TY510 albo Acera M360-6 8rz 42/48 i skrócić łańcuch o parę ogniw by był bardziej napięty?
elmapeto Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Montując przednia przerzutkę musisz się też zorientować czy potrzeba top swing czy down swing. Chodzi o rodzaj mocowania do ramy. Obejma mocująca jest albo nad przerzutką,albo pod nią . To ma duże znaczenie przy montażu. Potem zostaje dobra regulacja aby nic nie ocierało . Śrubki H i L oraz naciągnięcie linki. Co do łańcucha to musi mieć odpowiednią długość. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Twojego roweru.
Bandzior85 Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Opublikowano 26 Lutego 2019 Chyba się totalnie nie zrozumieliśmy. Temat mocowania do ramy jest tutaj nieistotny - obie przerzutki mają takie samo mocowanie. Wiem jak się reguluje przerzutkę śrubami H i L. Łańcuch zmieniałem na 8 rzędowy - stary był już wyciągnięty. Co do długości to nowy jest o 1 - 2 ogniwa krótszy. Nie wiem czy ze względu na inną ilość zębatek na małym i średnim blacie korby warto zdjąć jeszcze ogniwo z łańcucha. Może to zniwelować szorowanie łańcucha po wózku przerzutki na najmniejszym przełożeniu? Kolejne pytanie czy przerzutka Alivio FD-T4000-TS6 nadaje się do łańcuchów 7 -8 rzędowych bo według mnie wózek jest za ciasny żeby obsłużyć cały zakres wolnobiegu 7 rzędowego.
Gość Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Generalnie przerzutka jest w system 3x9 więc powinna obsłużyć Nie masz jest założonej za wysoko? Powinna być gdzieś 1-3 mm wyżej od największego blatu w korbie Wiesz co może być Więc tak obstawiam że przerzutka jest zła i dlatego obciera o dolna część Gdyż twój model FD-M4000-TS6 jest przeznaczona do rury podsiodełkowej biegnącej pod kontem 66-69 stopni A ty za pewne nie masz takiego konta, musiał byś mieć raczej ten model FD-T4000-TS3 który jest pod 63-66 stopni Ale może jeszcze to ktoś potwierdzi Edytowane 26 Lutego 2019 przez Gość błąd ort
Bandzior85 Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Opublikowano 26 Lutego 2019 Też o tym myślałem, ale ten stary turney ma wybite na wózku 66-69 stopni więc teoretycznie powinno pasować Alivio, a tak nie jest. Nie mogę jej bardziej obniżyć. Lewa cześć wózka jest jakieś 2 mm nad zębatkami, a prawa chyba nawet 5mm.
Gość Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Skracanie łańcuch uważam że nie wiele gdyż łańcuch pewnie i tak jest napiętyGdy zabierzesz np ogniwko to wtedy zadziała to na wózek przerzutki tylnej powodując jej naprężenie nic więcejA przy jakiej kombinacji przełożeń ci szoruje?
Bandzior85 Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Opublikowano 26 Lutego 2019 4 - 7 tył na najmniejszym przednim blacie
Gość Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Zobacz sobie specyfikacje ramy swojego roweru,wedle producenta kont rury podsiodłowej 73 stopnie Musiał byś szukać własnie przerzutki pod ten kont ,wczesniej pisałem że mniejszy ale przeglądłem twoją rame i jest inaczej sam zobacz masz pod spodem
Gość Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Może inaczej który rok masz ramy ? Edytowane 26 Lutego 2019 przez Gość
piotr.solek Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Podkładki przed łożyskami zgodnie z instrukcją? Dolny zakres musi działać .1x7 się nie używa.. Weź pod uwagę,że wolnobieg lubi się bujać, więc skrajne przełożenia mogą być problematyczne.. Jeżdżę na takim wynalazku (wolnobieg/HT2) od 2lat. Siódemka działa od środkowego blatu a na trzecim bezproblemowo. Na 1x7 dopuszczam lekkie ocieranie,bo przy takim przekosie i tak go nie używam. Edytowane 26 Lutego 2019 przez piotr.solek
Gość Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 7 minut temu, piotr.solek napisał: Podkładki przed łożyskami zgodnie z instrukcją? A widzisz o to się kolegi nie pytałem 😔
Bandzior85 Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Opublikowano 26 Lutego 2019 Rower z rocznika 2018 Chyba wiem coś więcej. Korba którą zamontowałem posiada blaty 48-36-26 i potrzebuje przerzutki o pojemności 22T zapewne by łańcuch nie szorował na dolnych przełożeniach. przerzutki o pojemności 22T są tylko z obsługą napędów 9 rzędowych od Acera w górę Teraz pytanie. Czy mogę bez problemu zamontować do mojego wolnobiegu 7 rzędowego łańcuch do napędów 9 rzędowych?
Kruk Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Przednie przerzutki nie miały chyba zmienianego ciągu od lat, nie wiem czy jest różnica pomiędzy przerzutkami szosowymi a mtb jak chodzi o ciąg ale ja miałem 9 z manetką 3 rzędową 11 rzędową i działało normalnie bez zarzutu
w0jta5 Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Nie będę rozstrzygał tematu, ale podsunę Ci problem który mnie spotkał. Mam 3x9 i zmieniłem dedykowaną przerzutkę z LX FD-M581 na XT FD-M781 i lipa. W sensie kaseta 9s, łańcuch 9s, korba 3x9, przednia przerzutka 3x10. Irytowało mnie ocieranie na środkowym blacie i skrajnych położeniach na kasecie, bo na starej przerzutce jest to wykonalne i często z tego korzystam. Ustawiałem przerzutkę na wiele sposobów bezskutecznie. FD-M781 jest pod 3x10, 10s ma węższy łańcuch i uważam, że tu był problem z ocieraniem o prowadnicę. Mierzyłem nawet szerokość wewnętrzna prowadnicy, ale nie pamiętam już jaka była różnica. BTW 1x7 to skrajne położenie, przekos - nie używaj napędu w ten sposób.
piotr.solek Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Godzinę temu, Bandzior85 napisał: Korba którą zamontowałem posiada blaty 48-36-26 i potrzebuje przerzutki o pojemności 22T zapewne by łańcuch nie szorował na dolnych przełożeniach. przerzutki o pojemności 22T są tylko z obsługą napędów 9 rzędowych od Acera w Nie tylko. To tylko sugerowana konfiguracja. Przerzutkę (FD-T4000) masz kompatybilną z korbą .Zwykła klamkomatetka klasy turney też sobie z nią poradzi (nie wiem jak ze SRAMem). Ja używam w takiej konfiguracji łańcuchy 6-8 rządowe. Są też wersje 8rz "narrow". Edytowane 26 Lutego 2019 przez piotr.solek
Kajgana Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Moim zdaniem problem leży w przekoszeniu łańcucha. Mała zębatka z przodu i najmniejsza z tyłu.... No wiadomo, że będzie ocierać.... 1
Piotr78 Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) To najpierw od łatwiejszego : 6 godzin temu, w0jta5 napisał: Mam 3x9 i zmieniłem dedykowaną przerzutkę z LX FD-M581 na XT FD-M781 i lipa. i musi być lipa bo to przerzutka o pojemności 18 zębów, środek-góra 10 zębów, a największa koronka to 42 zęby. Ty jak mniemam masz korbę 44/32/22. Więc potrzebujesz przerzutki o pojemności 22 zęby, środek-góra 12 zębów i max koronka 44 ( lub 48 zębów ) - są różnice np. w przerzutce fd-m581-6 ( ta jest pod 44 zęby tylko, chyba, że rzadko spotykana fd-m581-3 wtedy zarówno 48 i 44 zęby - ale takich ram nie ma prawie na rynku ) To były przerzutki z 2005 roku, kolejna wariacja przerzutki fd-m581 pojawia się rok później w 2006 roku i ma oznaczenia fd-m581A-6 i fd-m581A-3 obie już obsługują tarcze 48 zębów ( a więc korby 48/36/26 ) 9 godzin temu, piter614 napisał: Zobacz sobie specyfikacje ramy swojego roweru,wedle producenta kont rury podsiodłowej 73 stopnie to nie ten kąt, który shimano podaje do przednich przerzutek ( 63-66 i 66-69 ) to zupełnie inny kąt I wreszcie Bandzior Podkładki dobrze zamontowane w suporcie ? Dla mufy 68 mm - dwie z prawej, jedna z lewej ? Mufa 73 mm - 1 podkładka z prawej oraz bez podkładki z lewej. Teraz wysokość przerzutki - 1 mm zewnętrzna strona wózka nad największym 48 z blatem - jest ? Jak jest dobrze to będziemy iść dalej. FD-T4000-TS6 jak najbardziej będzie działać z korbą FC-T4060 48x36x26. Łańcuch 9 sp mocno by pomógł bo ma szerokość 6,6 mm ( kmc, shimano ) zamiast 7.3 mm ( 7sp, 8 sp ) ale to załawi sprawę ocierania np. najmniejsza z przodu i teraz ociera na 7 ( najmniejszej ) i 6 z tyłu, po zastosowaniu węższego łańcucha nie będzie ocierało na 6, na 7 będzie ( ale tak nie jeździmy ) czyli 1x7 ( 7 skrajna ) 20 godzin temu, Bandzior85 napisał: Nie układa się równolegle do blatu (tj. lewa część wózka jest bliżej zębatek niż prawa), Wszystko kwestia regulacji, ale założenie nowej korby zmieniło Twoją linię łańcucha ( sr suntour miał najprawdopodobniej 48 mm ) a teraz masz 50 mm, ale to powinno polepszyć w na 1x6 czy 1x7 niż pogorszyć, pogorszyłoby na 2x1. Teraz, jeśli podkładki są ok, wysokość przerzutki ok, wózek równolegle do blatu korby ( blatów - ale to najłatwiej na dużym ustawić/zobaczyć ) to regulujemy Łańcuch na najmniejszej z przodu i największej z tyłu. Linka przerzutki przedniej luźna, nieprzykręcona. Baryłka w przedniej przerzutce ( śruba regulacyjna ) wkręcona na 90 % . Śrubą L na przedniej przerzutce ustawiasz tak, żeby odległość od wewnętrznej strony wózka przerzutki a łańcucha = 2mm. Przykręcasz imbusem linkę, oczywiście w dokładne miejsce - tam gdzie ma być ( zdjęcie na dole ) lekko ( minimalnie ) ją napinając, po prostu żeby nie była luźna ( ale też niech nie będzie napięta jak struna ) Czerowne to linka ( dolny oraz górny ciąg ) No i zaczynasz wrzucać powinno wszystko działać - drobne rzeczy już tylko zostały - poprawki - może być potrzeba wkęcić/wykręcić o 1 obrót śrubę baryłkową ( wkręcając poluźniasz linkę, wykręcając napinasz ) oraz ogranicznik H - ale to dotyczy tylko największej koronki korby - żeby łańcuch nie spadał poza korbę i jednocześnie dobrze łańcuch na największą wskakiwał. Masz możliwość regulacji napięciem linki na tyle, że będzie trochę gorzej - dłużej wrzucała na większe zębatki ( szybciej redukowała na mniejsze ) i wtedy będzie mniej/wcale ocierał łańcuch na przełożeniu np. 2x1 ( 2 środek z przodu - 1 największa z tyłu ) za to przy przełożeniu 2x7 będzie ocierał łańcuch o zewnętrzną część wózka przerzutki. Możesz odwrócić sytuację - napiąć linkę nieco mocniej i będzie wtedy odwrotnie - szybciej wrzucać będzie na większe koronki, wolniej na mniejsze i ocierać będzie na 2x1 ale na 2x7 nie. Idealnie dobierając linię łańcucha ( Ty nie możesz dobierać - korba ze zintegrowaną osią ma tylko 50 mm - na siłę można podkładkami to regulować, ale symetrycznego napędu nie będzie względem miednicy ) można to ustawić tak, żeby przy 2x1 i 2x7 nie ocierało. Piszę 2x7 bo jak się ma np. 9 biegów z tyłu to nie będzie ocierało przy 2x1 i 2x9 . To tak na szybko Edytowane 26 Lutego 2019 przez Piotr78 1
w0jta5 Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 19 godzin temu, Piotr78 napisał: i musi być lipa bo to przerzutka o pojemności 18 zębów, środek-góra 10 zębów, a największa koronka to 42 zęby. Ty jak mniemam masz korbę 44/32/22. Więc potrzebujesz przerzutki o pojemności 22 zęby, środek-góra 12 zębów i max koronka 44 ( lub 48 zębów ) - są różnice np. w przerzutce fd-m581-6 ( ta jest pod 44 zęby tylko, chyba, że rzadko spotykana fd-m581-3 wtedy zarówno 48 i 44 zęby - ale takich ram nie ma prawie na rynku ) To były przerzutki z 2005 roku, kolejna wariacja przerzutki fd-m581 pojawia się rok później w 2006 roku i ma oznaczenia fd-m581A-6 i fd-m581A-3 obie już obsługują tarcze 48 zębów ( a więc korby 48/36/26 ) Zgadza się, pojemność XT była za mała, choć stawiałem, że w obecnej konfiguracji co najwyżej będzie problem z wrzucaniem biegów. Nie sądziłem, że klatka będzie ciaśniejsza. No i własnie model m581A własnie posiadam. Ale nie o tym temat.
Bandzior85 Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Opublikowano 28 Lutego 2019 Piotr78 ale wywód 😎 Dobra. Dziś z tym powalczę. Co do alivio które kupiłem to nie sądzę, że dobrze dobrałem przerzutkę. Alivio jest o pojemności 20T co prawdopodobnie powoduje szuranie łańcucha na przełożeniu 1 x 5 i w dół Kąt przerzutki jest dobry - taki sam jak miał poprzedni turney 66-69 stopni Dziś przyszła do mnie Acera o pojemności 22T i zobaczymy co z tego będzie. Jeśli chodzi o podkładki do Hollowtecha II. Pamiętam, że z kumplem montowaliśmy to w taki sposób, że najgrubsza poszła pod prawe ramię korby, a dwie cieńsze pod lewe - mufa 68mm
Piotr78 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) No to z podkladkami błąd. Dwie z prawej, jedna z lewej ma być. Fd-t4000 ma właśnie pojemność 22 zęby i różnica środek-góra 12 zębów, czyli dokładnie tyle ile ma być. Ocieranie 1x7 to normalne raczej bo tak się nie jeździ, ale 1x5 a nawet 1x6 moze już nie ocierać jak poprawnie dasz podkladki i wyregulujesz przerzutkę. Edytowane 28 Lutego 2019 przez Piotr78
Rekomendowane odpowiedzi