Skocz do zawartości

Rozmiarówka koszulek Castelli?

Zigfir

Rekomendowane odpowiedzi

Wie może ktoś jak się ma rozmiarówka koszulek Castelli do Endury? Tą akurat znam jako tako. Castelli nie podaje przedziałów jak np Endura, tylko szerokość ciucha. Domyślam się tylko że trochę się w razie czego się ich koszulki rozciągają ale ciężko już wywróżyć jak to w praktyce wygląda. Chodzi mi o https://www.castelli-cycling.com/us/men/collections/team-sky-fan

Niestety nie bardzo mam gdzie przymierzyć :( i zakup pozostaje mi wysyłkowy, a że z poza terenu Polski to wolałbym trafić z rozmiarem.

Ogólnie castelli ma mniejszą rozmiarówkę niż endura. 

Mniej-więcej o jeden rozmiar.

Bodajże w Bikeinn przy wybraniu koszulki jest rozmiarówka.

• Pomógł 1
9 godzin temu, beskidbike napisał:

To jeszcze zależy jaka kolekcja Endury, bo np. FS-260 jest zupełnie inne rozmiarowo niż  Xtract ;)

Jasna sprawa ale chodzi mi o porównanie mniej więcej tym samym zastosowaniem czyli wspomniana Castelli do np właśnie FS260 albo PRO SL.

Bluzy Endury nie miałem. Z bluza castelli miałem natomiast kłopot z ...rękawami. Ogólnie są one wąskie w ramionach i na wysokości barków. W rozmiarze XL było nieco ciasnawo chociaż same rękawy były za długie.

W dniu 25.02.2019 o 15:44, Zigfir napisał:

Castelli nie podaje przedziałów jak np Endura, tylko szerokość ciucha. Domyślam się tylko że trochę się w razie czego się ich koszulki rozciągają

Podaje przedziały. Tyle tylko, że ta rozmiarówka w centymetrach to u nich maksymalna szerokość kolarza, na jaką dany rozmiar wejdzie. 

I tak, bierzesz i patrzysz:

castelli-sizechart-1.thumb.jpg.0f00fdef32948af69e2ae2a30fd32009.jpg

Teraz mierzysz swoje obwody. Jeżeli masz w klacie dajmy na to 98 cm, a w pasie powiedzmy 86, to rozmiar M będzie za mały i lepiej brać L. 

Mam tylko porównanie z  Pearl Izumi,ostatnio kupiłem trochę ubrań na szosę od Castelli-spodnie,koszulka i bluza musiały być o rozmiar większe,ale ogólnie jestem zadowolony.

4 godziny temu, Łabędź napisał:

Podaje przedziały. Tyle tylko, że ta rozmiarówka w centymetrach to u nich maksymalna szerokość kolarza, na jaką dany rozmiar wejdzie. 

I tak, bierzesz i patrzysz:

castelli-sizechart-1.thumb.jpg.0f00fdef32948af69e2ae2a30fd32009.jpg

Teraz mierzysz swoje obwody. Jeżeli masz w klacie dajmy na to 98 cm, a w pasie powiedzmy 86, to rozmiar M będzie za mały i lepiej brać L. 

W klacie mam na luzie 100 a na max wdechu 105 (ergonometr moim przyjacielem jest ;)).
Przy spodniach to już ogólnie wysoko mierzą ten pas na rys. ale wychodzi mi 88 czyli L. Tym bardziej, że latem będzie odrobinę mniej.

Hah, Castelli Włoska marka, a koszulka wyprodukowana na Węgrzech?. :D Leży pięknie, wpasowałem się w rozmiar myślę, że idealnie. Prezentuje się tez super, ale tym "made in hungary" to się zmieszałem.

1 godzinę temu, jaycob napisał:

Hah, Castelli Włoska marka, a koszulka wyprodukowana na Węgrzech?. :D Leży pięknie, wpasowałem się w rozmiar myślę, że idealnie. Prezentuje się tez super, ale tym "made in hungary" to się zmieszałem.

Moja Entrata 3 została wyprodukowana na Rumuni,a rękawki na Chorwacji😃,spodnie w praniu to sobie później z ciekawości sprawdzę 

Witam.

A mógłbyś sprawdzić jak wygląda przednie logo (ze skorpionem)?  Jest to druk czy wszyta łata?  Kurde mam obawy, że kupiłem podróbkę. :/ Logo z tyłu jest gładkie, z przodu takie wystające.

Edytowane przez jaycob
Antyszprycha
2 godziny temu, jaycob napisał:

Witam.

A mógłbyś sprawdzić jak wygląda przednie logo (ze skorpionem)?  Jest to druk czy wszyta łata?  Kurde mam obawy, że kupiłem podróbkę. :/ Logo z tyłu jest gładkie, z przodu takie wystające.

To oczym piszesz jest zależne o modelu. Np w swojej RS Superleggera logo z przodu jest wypukłe a z tyłu to nadruk, w bluzie mam tak samo

No to ja mam wypukłe z przodu, a z tyłu nie, a więc oryginał - na to wygląda.:)

Znalazłem taki filmik:

Po lewej stronie koszulka kupiona w normalnej cenie, a po drugiej znacznie taniej z Alli.

Mam jedna kurtkę od nich. Chociaż prawie zawsze noszę M-kę, tym razem wziąłem L-kę. Nie żałuje, M-ke chyba ledwo bym zapiął (o ile w ogóle).

Kurtka jest fajnie uszyta (zresztą nie tylko w Castelli jest obecny ten efekt). Po założeniu "na sucho" jest bardzo niewygodna, ciśnie, ciągnie w różnych miejscach, generalnie myślisz: lipa.

Wszystko zmienia się po tym jak wskoczysz na rower i złapiesz kierę. Nagle materiał zaczyna się układać, nic nie ciśnie, nic nie gniecie, wszystko jest na swoim miejscu. Tak więc gdybys przymierzał gdzieś w sklepie, warto wziąć to pod uwagę.

U mnie komplecik Castelli SKY Fan 19  dotarł.

a) Spodenki L leżą super.
b) Koszulka w rozmiarze XL jest szersza niż Endura L (PRO SL) o dobre 3 cm (6cm) mierząc pod pachami luźno leżąc.  Przy czym Endura jest bardziej elastyczna - mniej więcej po naciągnięciu różnica maleje do 1 cm.
Po założeniu Castelli jest tylko minimalnie napięta. Endura L jest mocno obcisła ale zapina się bezproblemowo bez naciągania zamka dzięki rozciągliwości materiału.
W okolicach ramion ten model Castelli zdecydowanie gorzej się układa i widać tam trochę nadmiar materiału nawet przy wyciągniętych rękach. W eksploatacji przeszkadzać nie powinno ale wrażenie mam takie, że w barach spokojnie wejdzie nawet miłośnik siłowni.
Możliwe że dodatkową różnicę powodują sposób wszycia i typ materiału - w koszulce Endury rękawki i ramiona to wstawki z laikry ma całych ramionach a w Castelli  to doszyte rękawki z tego samego co na reszcie materiału (zdecydowanie mniej elastycznego). Po konstrukcji patrząc pewnie lepiej byłoby Endurę PRO SL porównywać z Castelli AERO RACE 6.0 JERSEY FZ  (tylko cena jakaś taka od wersji Fan mniej przystępna).

Podsumowując: pewnie w bym się wbił w L-kę Castelli SKY Fan 19 ale biorąc pod uwagę mniejszą elastyczność mogłaby być w użytkowaniu odrobinę za ciasna.

U mnie znaczki Castelli są nadrukowane z obu stron ale możliwe, że ten typ tak ma.

Edit: Po pierwszej jeździe z nowym komplecikiem mogę napisać że generalnie się sprawdza choć wkładka w spodniach troszkę słabsza niż w spodenkach endury w których do tej pory jeździłem i rękawek ma trochę za dużo luzu przez co potrafi odrobinę łopotać.

Edytowane przez Zigfir