OnyXzorD Napisano 24 Luty 2019 Udostępnij Napisano 24 Luty 2019 Hej Kupiłem ostatnio rower w dość okazyjnej cenie, ale jest pare rzeczy które trzeba zrobić/wymienić. Jedna z takich rzeczy jest łańcuch który strzela/przeskakuje od czasu do czasu jak mocno wdepnę na dwóch najmniejszych zębatkach. Nie wiem czy jest to wina zębatek czy tez łańcucha. Proszę o poradę Link do Galerii Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 24 Luty 2019 Udostępnij Napisano 24 Luty 2019 Myślę tak: -koronki 1,2,3 duże wżery raczej do wymiany. -koronki 4,5 średnie ale też by można zmienić -koronka 6 tak myślę 6,5 na 10 -Koronka 7,8,9, 10 jeszcze żywe. Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 25 Luty 2019 Udostępnij Napisano 25 Luty 2019 Załóż nowy łańcuch i nowa kasetę Odnośnik do komentarza
kaido2 Napisano 25 Luty 2019 Udostępnij Napisano 25 Luty 2019 8 godzin temu, OnyXzorD napisał: Hej Kupiłem ostatnio rower w dość okazyjnej cenie, ale jest pare rzeczy które trzeba zrobić/wymienić. Jedna z takich rzeczy jest łańcuch który strzela/przeskakuje od czasu do czasu jak mocno wdepnę na dwóch najmniejszych zębatkach. Nie wiem czy jest to wina zębatek czy tez łańcucha. Proszę o poradę Link do Galerii Ja tam nic złego w tej kasecie nie widzę. Jak wygląda przerzutka na najmniejszych koronkach, chodzi o stan naciągnięcia sprężyny, co to za przerzutka i jaki jest stan zużycia łańcucha? Odnośnik do komentarza
Piotr78 Napisano 25 Luty 2019 Udostępnij Napisano 25 Luty 2019 Kaseta jest trochę zużyta, równomiernie, stan najmniejszej i kolejnej ( ale szczególnie 11 nastki ) trudno, ciężko ocenić, widziałem koronki gdzie zużycia praktycznie nie było widać, a łańcuch przeskakiwał. ( kiedyś miałem taki przypadek u siebie, dokupiłem 11 nastkę, przyłożyłem starą do nowej i z najwyższym trudem doszukiwałem się różnic - niemal niewidoczne. Oczywiście na nowej nie przeskakiwał łańcuch ). Masz dwie opcje - wymienić najmniejsze koronki na nowe i dać nowy łańcuch. Jeśli nie będzie przeskakiwał to będzie sukces, opcja druga to z nowymi koronkami zajeździć kasetę do końca na starym łańcuchu, a najlepiej nowa kaseta i łańcuch. ( szczególnie jeśli korba droga, tarcze aluminiowe i już widac na nich zużycie ) Odnośnik do komentarza
OnyXzorD Napisano 26 Luty 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Luty 2019 Hej Dzięki za wszystkie rady. Widzę że raczej nie obejdzie się bez wymiany. Czy możecie mi powiedzieć czy ten zestaw będzie odpowiedni? Kaseta Shimano Dyna-Sys SLX 11-36 speed 10 Łańcuch KMC X10-73 Co do przerzutki to jest to chyba Shimano Deore M610. Tak wynika ze specyfikacji Link Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 26 Luty 2019 Udostępnij Napisano 26 Luty 2019 Jeśli masz przerzutkę Deore M610 to ona jest pod 10 rzędów także wejdzie Ci ta kaseta i łańcuch, nie widzę problemu Odnośnik do komentarza
kretox Napisano 29 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 mam taką samą kasetę i juz po 600km widać na niej zęby, ta stal to chyba z plastiku jest zrobiona ;O Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi