Skocz do zawartości

Proszę o ocenę stanu zębatek

OnyXzorD

Rekomendowane odpowiedzi

Hej
Kupiłem ostatnio rower w dość okazyjnej cenie, ale jest pare rzeczy które trzeba zrobić/wymienić. Jedna z takich rzeczy jest łańcuch który strzela/przeskakuje od czasu do czasu jak mocno wdepnę na dwóch najmniejszych zębatkach. Nie wiem czy jest to wina zębatek czy tez łańcucha.  Proszę o poradę 

Link do Galerii

Myślę tak:

-koronki 1,2,3 duże wżery raczej do wymiany.

-koronki 4,5 średnie ale też by można zmienić

-koronka 6 tak myślę 6,5 na 10

-Koronka 7,8,9, 10 jeszcze żywe.

8 godzin temu, OnyXzorD napisał:

Hej
Kupiłem ostatnio rower w dość okazyjnej cenie, ale jest pare rzeczy które trzeba zrobić/wymienić. Jedna z takich rzeczy jest łańcuch który strzela/przeskakuje od czasu do czasu jak mocno wdepnę na dwóch najmniejszych zębatkach. Nie wiem czy jest to wina zębatek czy tez łańcucha.  Proszę o poradę 

Link do Galerii

Ja tam nic złego w tej kasecie nie widzę.

Jak wygląda przerzutka na  najmniejszych koronkach, chodzi o stan naciągnięcia sprężyny, co to za przerzutka i jaki jest stan zużycia łańcucha?

Kaseta jest trochę zużyta, równomiernie, stan najmniejszej i kolejnej ( ale szczególnie 11 nastki ) trudno, ciężko ocenić, widziałem koronki gdzie zużycia praktycznie nie było widać, a łańcuch przeskakiwał. ( kiedyś miałem taki przypadek u siebie, dokupiłem 11 nastkę, przyłożyłem starą do nowej i z najwyższym trudem doszukiwałem się różnic - niemal niewidoczne. Oczywiście na nowej nie przeskakiwał łańcuch ). Masz dwie opcje - wymienić najmniejsze koronki na nowe i dać nowy łańcuch. Jeśli nie będzie przeskakiwał to będzie sukces, opcja druga to z nowymi koronkami zajeździć kasetę do końca na starym łańcuchu, a najlepiej nowa kaseta i łańcuch. ( szczególnie jeśli korba droga, tarcze aluminiowe i już widac na nich zużycie )