Skocz do zawartości

Schwalbe Racing Ralph TLE Addix Speed

Rekomendowane odpowiedzi

Hej koledzy i koleżanki zarażeni rowerową szajbą ;) 

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc wybaczcie jak coś przekręciłem jeśli chodzi o dział, w którym piszę itd. ale może przejdę od razu do tego co mnie tu sprowadza.

Mam taki o to dylemat, że chciałbym kupić opony Schwalbe Racing Ralph TLE Addix Speed w rozmiarze 29x2.25. Niestety z ich dostępnością w tym momencie jest ciężko, a sezon tuż tuż i pierwsze zawody (startuje amatorsko w maratonach MTB). Zastanawiałem się jeszcze nad rozmiarem 29x2.35 akurat te są, ale czy na moje obręcze WTB STP i19 (generalnie mam kross'a level B8 2017) w systemie bezdętkowym nie będą za szerokie?  Ktoś może z Was już montował te opony na takie obręcze? Pozostaje 29x2.1 ale to już trochę wąska opona i nie wiem czy warto... :( 

Może też wyjaśnię dlaczego wybrałem te opony na zakup. Poczytałem o kilku rodzajach (X-King/Ikonn/Scylla itd.) i generalnie Racing Ralph najbardziej pasowały do moich wymagań. Wydaje mi się, że będę z nich zadowolony tym bardziej, że do tego czasu jeździłem na podstawowych, dostarczonych wraz z zakupem roweru Schwalbe Rapid Rob 29x2.1 a to generalnie nie są jakieś ciekawe opony... 

Z góry dzięki za pomoc! :) 

Z doświadczenia wiem, że dla obręczy o szerokości wewnętrznej 19 mm opona o szerokości 2,25" to maks. Co do 2,1" to dość popularne rozwiązanie jako opona napędowa czyli na tył.

Jak chcesz je zalać mlekiem to taki zakup mija się zupełnie z celem. Jeśli nie czeka Cię jazda z wyższym ciśnieniem niż powinno ze wszystkimi tego konsekwencjami. 

2 minuty temu, Ares napisał:

Jak chcesz je zalać mlekiem to taki zakup mija się zupełnie z celem. Jeśli nie czeka Cię jazda z wyższym ciśnieniem niż powinno ze wszystkimi tego konsekwencjami. 

czyli sugerowałbyś zakup rozmiaru 2.1" do zalania mlekiem lub znalezienia innej obony np. 29x2.25 TLE tylko, że w wersji Addix SpeedGrip?

Właśnie, a czy ktoś z Was może użytkował TLE SpeedGrip w wersji z mlekiem? Czy w ogóle rozsądne byłoby założenie na przód 29x2.25 TLE Addix SpeedGrip a na tył 29x2.1 TLE Addix Speed, czy raczej nie powinno się zakładać różnych szerokości na przód i tył? 

O ile nie ścigasz się gdzieś po górach to ja w ogóle nie widzę sensu czegokolwiek więcej niż 2.1 cala. Taka opona zalana mlekiem pozwoli zejść z ciśnienia, prawidłowo się ułoży i taka sama będzie trakcja. Swego czasu nigdy nie przekraczałem na tego typu obręczach 2.1 cala. Jak najbardziej można zakładać szerszą oponę na przód ale jak wspomniałem po zalaniu mlekiem zniweczysz sens tego zabiegu. Chyba, że to ma być taka sztuka dla sztuki czyli głównie chodzi o przebicia a nie poziom i jakość jazdy. Sytuację ratuje nieco to, że Schwalbe bardzo uczciwie podchodzi do "realnych" wartości swoich opon wiec te 2.1 cala jest faktycznie a nie powiedzmy 1.9 lub coś koło tego. 

No właśnie po górach... Inna jazda mnie nie kręci, póki co ;) dzięki wielkie. Chyba postawię po prostu na te 2.1" i mleko. Dla mnie to i tak będzie duża zmiana na plus. Czyli na przyszłość jeśli chciałbym założyć szerszą oponę z mlekiem wypadałoby wymienić obręcze na szersze?

2,25 to taki standard w XC nie mniej do takiej obręczy lepiej 2,1 jak piszę Ares, bo jak za szeroka opona będzie do takiej obręczy to zacznie Ci uciekać opona na boki.

• Pomógł 1