Skocz do zawartości

Dziwne dźwięki (stukanie) przedniego koła

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem odnosnie przedniego koła w moim rowerze. Przy średnich prędkościach cały czas stuka, bardzo mnie to irytuje i nie wiem co zrobic. Bardzo dziękuje za pomoc 😀

Teraz, PrzeLuka napisał:

Tarcza czy Vki? Robileś coś przy piaście?

No tarcza to raczej nie. Wykręciłem i wsadziłem od nowa sam zacisk. I dalej to samo. Rower ma  malo przejechane.

Teraz, PrzeLuka napisał:

Tarcza w sensie czy o klocki nie trze. Koło (oś) kręczi się swobotnie? Jest luz na osi piasty?

Tarcza nie trze. Luzu nie ma prawie wogule. Kręci sie swobodnie ale przy więkrzych prędkosciach zaczyna głosno pukać. Wiesz moze co to jest ?

Szprycha nie musi być bardzo luźna. Wystarczy złe napięcie względem innych i będzie stukać.

Ktoś na forum już o tym pisał.

Piasta... ale jeśli oś nie ma luzu ani nie kręci się z oporem to nie ma powodu stukać. Od dawna stuka?

Teraz, PrzeLuka napisał:

Nie musi być bardzo luźna. Wystarczy złe napięcie względem innych i będzie stukać.

Dokładnie tak kiedyś miałem,  nowy rower, szprychy się poukładały i zaczęły stukać, ponaciąganie załatwiło temat.

1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Nie musi być bardzo luźna. Wystarczy złe napięcie względem innych i będzie stukać.

Dobra dzieki

Jest jeszcze możliwość,że piasta jest sucha i wydaje dźwięki. Kulki bez smaru kiepsko chodzą. Widziałem już taka historię w nowym rowerze. W swoim rowerze miałem problem z dźwiękiem dochodzącym z przodu i okazało się ,że mostek jakby stukał. Zdjęty,rura sterowa machnięta trochę mazidłem, mostek założony i cisza. 

54 minuty temu, Kruk napisał:

Tam też przy dużej prędkości słychać szumienie w piaście. Moim zdaniem to piasta .

Tylko że kolega pisze o stukaniu a nie o szumieniu.