Skocz do zawartości

Bębenek po serwisie cały w smarze. Pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Rower: Specialized chisel expert x2 (2018), wrócił właśnie z przeglądu gwarancyjnego, panowie z serwisu przesadzili z ilością smaru na łańcuchu dlatego postanowiłem wyczyścić cały napęd. Po zdjęciu kasety zobaczyłem w bębenku smar. Czy jest to normalne? Czy powinno tak być? Pierwszy raz rozebrałem ten rower i dlatego nie wiem jaki był stan przed serwisem. Dodatkowo załączam link do zdjęć obrazujących sytuację (ZDJĘCIA). Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Normalne. Syf i woda nie poleci do środka tylko zatrzyma się na smarze. Jak zakładam stery to też smaruję na maksa i jak czasami sprawdzam łożyska to pod warstwą są nówki.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1

Ja wręcz miałem problem w bębenku navateca założonym w serwisie na nowe koło (oba elementy były nowe) smaru było mało. Jak się okazało po 500 km wilgoć się wdała i bębenek stanął. Zdjęty, wyczyszczony, smaru wsadzone co nie miara i wszystko śmiga już od kilku tysięcy bez kłopotu. Dlatego jestem zdania,że w tym przypadku lepiej więcej niż mniej. Nadmiar na wierzchu do wytarcia i tyle.

• Pomógł 1