Skocz do zawartości

Klocki do triban 100

karakan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jeżdżę do pracy na rowerze 4 lata, ale zawsze to był góral, niedawno sprawiłem sobie "szosowy" chociaż tak bym go nie nazwał, raczej udaje szose.

Szukałem czegoś taniego, lżejszego i szybszego.

Ogólnie jestem zadowolony, bo rower spełnia moje oczekiwania chociaż ciężko mi się przyzwyczaić do baranka, ale z 40 minut pedałowania do pracy zrobiło się 20 więc super :).

Chciałbym wymienić w nim klocki, w góralu miałem hydrauliczne więc przesiadka na u-brake trochę zabolała i chciałbym zamienić te tandetne decatlonowe klocki na coś lepszego problem w tym, że kompletnie się nie znam i nie mogę znaleźć nigdzie informacji czy mam aluminiowe czy stalowe koła. Jakie klocki wrzucić do tego, jeżdżę w każdej porze roku: zima, lato, jesień, wiosna, deszcz, śnieg, błoto, syf, kiła i mogiła, tornado, tajfun itp :P

Chciałbym nie przekroczyć 40 złotych za parę (chyba, że kilka zł więcej= duży skok jakości itp)

Jeszcze mam jedną sprawę, a nie chce zakładać drugiego tematu. Szukałem w necie jakie błotniki pełnowymiarowe mogę tutaj wrzucić i znalazłem tylko jeden temat na innym forum, a polecano mi 
SKS bluecoś tam 42mm, zamówiłem co prawda jeszcze ich nie zamontowałem, ale gdy przymierzałem to było bardzo mało miejsca pomiędzy oponą a błotnikiem, chyba nawet opona dotykała błotnika więc wątpie, że uda mi się to zamontować normalnie.. ale jutro będę się z tym męczył, może jakaś rada?

Opublikowano (edytowane)

Czyli rozumię że hamulce masz bardzo słabe i potrzebujesz coś zrobić aby lepiej hamowały? 

Jakiekolwiek klocki szosowe byś tam wsadził nawet te najdroższe to hamulce szosowe w stosunku do hydraulicznych będą słabe, jedynym ratunkiem jest wsadzić klocki od hamulców V-break, siła hamowania bardzo  wzrośnie a koszt zakupu będzie niewielki bo w granicach 30 złotych na oba koła, na przykład takie jak poniżej.

IMG_20190222_153939.jpg

Edytowane przez leejoonidas
  • Pomógł 1
Opublikowano
5 minut temu, leejoonidas napisał:

Czyli rozumię że hamulce masz bardzo słabe i potrzebujesz coś zrobić aby lepiej hamowały? 

Jakiekolwiek klocki szosowe byś tam wsadził nawet te najdroższe to hamulce szosowe w stosunku do hydraulicznych będą słabe, jedynym ratunkiem jest wsadzić klocki od hamulców V-break, siła hamowania bardzo  wzrośnie a koszt zakupu będzie niewielki bo w granicach 30 złotych na oba koła, na przykład takie jak poniżej.

IMG_20190222_153939.jpg

Może nie bardzo słabe, ale wiem, że mogą być znacznie lepsze.

Tak się składa, że mam takie klocki, identyczne do tych z mojego starego roweru, nieużywane, ale tam jest inne mocnowanie, to nic nie szkodzi?

Opublikowano (edytowane)

Co do mocowania klocków V-brake nie będzie z tym problemu, ważne aby krótsza część klocka była mocowana w ten sposób aby była w sąsiedztwie ramy lub widelca.

Edytowane przez leejoonidas
  • Pomógł 1
Opublikowano
2 minuty temu, leejoonidas napisał:

Co do mocowania klocków V-brake nie będzie z tym problemu, ważne aby węższa część klocka była mocowana w ten sposób aby była w sąsiedztwie ramy lub widelca.

Nie wiedziałem, że można klocki v-brake wrzucić do u-brake.

W takim razie jutro będę montował wraz z błotnikami i dam znać jak poszło :P

Opublikowano

To teraz już wiesz że jest to możliwe.

• Pomógł 1
Opublikowano
10 minut temu, leejoonidas napisał:

To teraz już wiesz że jest to możliwe.

Dzięki za pomoc, jeszcze się odezwę :)

Opublikowano

hmm, wrzuciłem klocki author abs-3cc przeznaczone do v-brake zostawiłem około milimetra odstępu pomiędzy klockami a kołem, nic nie ociera, jest ustawione idealnie a mimo tego one hamują gorzej niż te, które były domyślnie.

Czy muszą być szosowe czy te v-brejki są po prostu złe do mojego roweru?

takie o

Opublikowano

Czy obręcze masz czyste? Może dobrze byłoby przemyć, może jest jakiś nalot na obręczy.