Skocz do zawartości

Jakie pedały do butów SHIMANO SH-ME300

lvkasz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

zakupiłem buty spd, które zamierzam użytkować w swoim rowerze szosowym; SHIMANO SH-ME300. Po długich przemyśleniach jako posiadacz 1 w życiu szosy postanowiłem na funkcjonalność, tzn. możliwość chodzenia, która w przypadku butów szosowych (większe bloki np spd sl czy też keo) byłaby trudniejsza niż w przypadku małych trochę schowanych w podeszwie buta bloków pod MTB. Jak będzie lipa to najwyżej te sprzedam i pomyślę nad szosowym obuwiem tym bardziej, że posiadam same pedały B-twin wraz blokami keo.

Tyle tytułem wstępu a teraz przejdę do rzeczy. Mianowicie zastanawiam się jakie pedały zakupić do w/w butów, na stronach Internetowych z ofertami sprzedaży znajdują się informacje, że dedykowane są do tych butów pedały Shimano PD M530, PD M520. 

Więc czy wobec tego do tych butów nie nadają się pedały dwustronne, tj. mające z jednej strony zapięcie pod blok a z drugiej platformę umożliwiająca jazdę w zwykłym cywilnym sportowym obuwiu , tj. np pedały SPD PD-A530 lub SPD-M324, ew. inne/jakie?

z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Możesz oczywiście kupić pedały dwustronne i wszystko będzie pasować. Tylko dlaczego chcesz takie pedały skoro już wybrałeś buty, w których da się chodzić? Największa wada pedałów dwustronnych jest taka, że często odwracają się zatrzaskami w dół i trzeba się bawić, żeby się zapiąć.

Opublikowano

czyli nie sugerować się informacjami podanymi na stronach z ofertami sprzedaży tych butów, że dedykowane są do nich pedały Shimano PD M530, PD M520? Nie jest aby tak, że podeszwa tych butów jest inaczej wyprofilowana i pedał inny poza w/w np. z szerszą platformą - jak w podanych przeze mnie dwustronnych pedałach już nie podejdzie??

hm za platformami z jednej strony przemawia fakt, ze poza mną z roweru mógłby dorywczo mój tata korzystać z zwykłych butach. Jednak jeszcze nie zdecydowałem na 100% jakie pedały wybrać biorę pod uwagę również te dwustronne..

Opublikowano

Zauważ, że nawet w dwustronnych zatrzask nie jest obudowany tak, żeby cokolwiek kolidowało - będzie pasować. Słyszałem jedynie, że czasem z tanimi butami z Decathlonu są cyrki, ale Shimano to Shimano. Dedykowane to nie znaczy jedyne pasujące.

Opublikowano

A Ty jakie byś mi polecił pedały - mam na myśli dwustronne i jednostronne (z 2 str platforma?), który model konkretnie z tych dwóch typów w przedziel cena/jakosc?

Opublikowano

Dwustronne to M520, a z jednostronnymi nie miałem doświadczeń, ale też zostałbym przy Shimano. Nie musi być wysoki model, żeby był trwały.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@lvkasz polecasz buty? W me300 da się chodzić na małe długości (po biedronce, urzędzie itp)?

Opublikowano

Jak chcesz buty SPD też do jakiegoś podryptania do biedry to polecam SHIMANO MT42 blok ładnie schowany i da się połazić w nich :)