Skocz do zawartości

Bontrager Comp MTB

rollindomin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzisiaj dostałem nowe pedałka firmy Bontrager. Całe życie jeździłem na shimano więc postanowiłem sprawdzić coś nowego.
W załączeniu waga pedałek. Wychodzi na to, że mniej ważą niż XTR (PD M9000)

waga Bontrager Comp MTB: 290gram

ps.
pedały PD-M540 ważą 350gram.

Bontrager Comp MTB.jpg
Opublikowano

Słyszałem o nich. Bardzo fajnie wyglądają :)

Na oficjalnych stronach Trek podaje,że ich waga to 319g. Więc miłe zaskoczenie :) 

Opublikowano

Dla mnie M9000 to tylko ładne pedała a ich niski profil to bujda, jak ktoś trochę logiki liznął to wie że te 2mm z każdej strony to grubość żadna, dasz w buta grubszą skarpetkę i już masz ten sam efekt co w m520, jakby to miało tak działać jak nasz kochany Szaj mówi to musiałby być pedał całkiem inaczej zbudowany. Jak znajdę czas to to narysuje.

Opublikowano

A ja właśnie nabyłem BONTRAGER COMP w wersji czarnej. Tęczowe podobno rozeszły się jak świeże bułeczki, choć były dorższe. Mam nadzieję,że się sprawdzą : ) 

Opublikowano
3 minuty temu, Franz Mauer napisał:

A ja właśnie nabyłem BONTRAGER COMP w wersji czarnej. Tęczowe podobno rozeszły się jak świeże bułeczki, choć były dorższe. Mam nadzieję,że się sprawdzą : ) 

tęczowy wyglądają obłędnie więc się nie dziwie, że poszły w mgnieniu oka :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

Dla mnie M9000 to tylko ładne pedała a ich niski profil to bujda

Gdyby na prawdę niski profil miał być atutem tych pedałów to Shimano zwróciłoby na to uwagę. Zauważ, że w większości dystrybutorów tych pedałów nikt o tym nie wspomina. Dlatego to co napisał Szaj potraktowałem jako subiektywne zdanie, tym bardziej, że jak stwierdziłeś ewentualna różnica 2mm kompletnie nic nie wnosi. Inaczej nie robiliby XTRów 9020 ;)

4 minuty temu, Antyszprycha napisał:

tęczowy wyglądają obłędnie więc się nie dziwie, że poszły w mgnieniu oka

To prawda, ale czy warte jest to dopłacania 130 PLN? Dokładasz stówkę i masz kolejny komplet, mam nadzieję dobrych pedałów...Mimo,że waga jest niższa nawet od moich Forców, które i tak na łeb pobiły XTRy to w ręku wyglądają bardzo solidnie. Zobaczymy jak spiszą się w boju ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Franz Mauer napisał:

Gdyby na prawdę niski profil miał być atutem tych pedałów to Shimano zwróciłoby na to uwagę. Zauważ, że w większości dystrybutorów tych pedałów nikt o tym nie wspomina. Dlatego to co napisał Szaj potraktowałem jako subiektywne zdanie, tym bardziej, że jak stwierdziłeś ewentualna różnica 2mm kompletnie nic nie wnosi. Inaczej nie robiliby XTRów 9020 ;)

To prawda, ale czy warte jest to dopłacania 130 PLN? Dokładasz stówkę i masz kolejny komplet, mam nadzieję dobrych pedałów...Mimo,że waga jest niższa nawet od moich Forców, które i tak na łeb pobiły XTRy to w ręku wyglądają bardzo solidnie. Zobaczymy jak spiszą się w boju ;) 

chodzi tylko i wyłącznie o wygląd, nie tylko w tym przypadku produkty są droższe przez design i w tym cały szkopuł :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mnie tylko to dziwi że Szaj tego nie wie że to tylko bujda, już ostatnio kumpel się chwalił że sobie kupi XTR bo mają mniejszą wysokość i będzie mu się lepiej wyrabiało technikę pedałowania, pytałem skąd to wie, a jasno to powiedział że na YT od Szaja.Fakt może błoto lepiej z nich wypada ale to tylko to. Wygląd bardzo zbliżony do XT kowych szkoda przepłacać zwłaszcza że nie mają łożysk maszynowych, dla mnie wypadają słabo przy konkurencji.

Opublikowano
50 minut temu, Antyszprycha napisał:

chodzi tylko i wyłącznie o wygląd, nie tylko w tym przypadku produkty są droższe przez design i w tym cały szkopuł :) 

Ta złota ośka robi robotę dodatkowo malowanie ICON. Rozeszły się bo i tak w tej edycji są tańsze niż XTR.

Opublikowano (edytowane)

miałem w rękach, tęczowe też i pewnie bym je kupił ale do fulla chcę coś z platformą. Ogólnie fajne :P Szkoda, że buty nie są w korzystniejszych  cenach bo jeden model bym z chęcią widział u siebie 

Edytowane przez trollu
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam problem z wypinaniem sie z tych pedalow. Gleba na niepodjechanym podjezdzie zaliczona.  W shimano na pedale lekko na boki od zatrzasku, na bok zewnetrzny od boku wpietego progu, pedaly maja jakby wygiety element w strone buta, ktory przy ruchu piata w bok wypycha prod do gory, w strone od pedalu. W Bintragerach ruch piety w bok odgina zatrzask ale nie wypycha z niego bloku. Trzeba jednoczesnie robic ruch w bok i od pedalu do gory albo w bok i kostka na zewnatrz, jakby sie chcialo na zewnetrznej krawedzi stopy chodzic. Wowczas za kazdym razem sie wypina ale jak na podjezdzie kolo straci przyczepnosc, to ciezko o takie.ruchy. robimy piete w bok i gleba, bo nie idzie wyrwac buta z pedałów.

Macie ten problem z tymi pedalami?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jakieś opinie po prawie roku?

Jak luzy itp. ? Kolor się trzyma ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Moja opinia po półtora roku i 6 tysiącach.

Zacząłem z nimi jeździć w blokach Shimano, bo takie miałem przykręcone do butów. Pedały poprawne, ale raz na jakiś czas zdarzało się, że blok mimo wypięcia zawieszał się na pedale, nie dało się nogi zdjąć. Trzeba było ruszyć, dopiero noga była luźna. Dwa razy miałem przez to sytuację prawie wywrotki - raz bym się wywalił gdyby nie słup, po prostu się o niego oparłem.

Zmieniłem butki jakiś czas temu i przykręciłem do nich oryginalne bloki Bontrager. Wizualnie się odrobinę różnią od Shimanowskich. Wpinanie stało się koszmarem, o wiele ciężej się wstrzelić w blok. Z wypinaniem jest gorzej, bo problem trzymania się stopy w pedale pozostał i zaczął występować częściej.

Odradzam, po Shimano zachciało mi się lekkich pedałków kompatybilnych z systemem SPD. Okazuje się, że są ładne, lekkie, ale i niebezpieczne. Kolor w miarę trzymają, ale korpus mają aluminiowy, przez co moje mają już korpus dobrze wytarty, aż do tej dużej śruby się starły (ten dekiel zamykający łożysko). Luzów nie dostały, w środku jedno łożysko ślizgowe, jedno kulkowe.

Tak samo traktowane przeze mnie M520 przejechały 4 x wiecej. I nadal były ok, tylko po prostu stare.

Zamówiłem XTki M8100...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam planuję zacząć jeździć w SPD. Chciałem zakupić bontrager comp MTB. Są w dobrej cenie 219pln. https://sprint-rowery.pl/zestaw-pedalow-mtb-bontrager-comp?utm_product_id=47460&gclid=Cj0KCQiAwMP9BRCzARIsAPWTJ_HzOTt6ZlUrQ8xgOFh7oHZCGMD4VKUObyCFs7ZexcXEUuoLMkN2MGwaAva2EALw_wcB

Ale po przeczytaniu opinii kolegi VVTI  zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno jest to dobry wybór.  Nie patrząc na pieniążki lepiej kupić Shimano pd-9000 ? 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam zamontowane nowe pedały Bontrager COMP MTB w nowym rowerze szosowym. Buty również Bontrager jak też z kompletu mocowania butów. Problem w tym, że bardzo trzeszczą podczas pedałowania. Początkowo myślałem,m że to support PRESS-FIT, ale przez przypadek zauważyłem, że jak wyginam nienaturalnie stopę na zewnątrz (tak jakbym chciał wypiąć), naprężając w ten sposób zapięcie, to trzeszczenie znika. Rozkręciłem więc mocowania, przeczyściłem i nasmarowałem oliwką do łańcucha. Równocześnie dokręciłem do połowy sprężynki dociskającw zacisk. Problem znikł, ale tylko na kilkadziesiąt kilometrów. Teraz muszę praktycznie co jazdę smarować, aby móc w ciszy jechać. To chyba nie jest naturalne. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale zauważyłem minimalny luz (ułamek milimetra, ale jednak) wyczuwalny na połączeniu butów z pedałem (poruszając stopą przód-tył). Nie jestem pewien, czy tak ma być?

Ma / miał ktoś może podobny problem?

A może powinienem je reklamować?

Będę wdzięczny za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 16.10.2019 o 19:49, PiotrRockrider napisał:

Mam problem z wypinaniem sie z tych pedalow. Gleba na niepodjechanym podjezdzie zaliczona.  W shimano na pedale lekko na boki od zatrzasku, na bok zewnetrzny od boku wpietego progu, pedaly maja jakby wygiety element w strone buta, ktory przy ruchu piata w bok wypycha prod do gory, w strone od pedalu. W Bintragerach ruch piety w bok odgina zatrzask ale nie wypycha z niego bloku. Trzeba jednoczesnie robic ruch w bok i od pedalu do gory albo w bok i kostka na zewnatrz, jakby sie chcialo na zewnetrznej krawedzi stopy chodzic. Wowczas za kazdym razem sie wypina ale jak na podjezdzie kolo straci przyczepnosc, to ciezko o takie.ruchy. robimy piete w bok i gleba, bo nie idzie wyrwac buta z pedałów.

Macie ten problem z tymi pedalami?

Dokładnie mam ten sam problem, najpierw z wpięciem, a potem z wypięciem. Nie dziala nawet poluzowanie śruby. Mało togo jak chcialam je poluzować to śrubka wykręcila sie na amen i teraz nie mozna ich złozyć do kupy. Myślalam ze po kilku jazdach sie "rozbija" ale nic z tego. Pedaly za ponad 300 pln nadaja sie jak dla mnie na złom.

W dniu 15.11.2020 o 20:54, Michal84 napisał:

Witam planuję zacząć jeździć w SPD. Chciałem zakupić bontrager comp MTB. Są w dobrej cenie 219pln. https://sprint-rowery.pl/zestaw-pedalow-mtb-bontrager-comp?utm_product_id=47460&gclid=Cj0KCQiAwMP9BRCzARIsAPWTJ_HzOTt6ZlUrQ8xgOFh7oHZCGMD4VKUObyCFs7ZexcXEUuoLMkN2MGwaAva2EALw_wcB

Ale po przeczytaniu opinii kolegi VVTI  zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno jest to dobry wybór.  Nie patrząc na pieniążki lepiej kupić Shimano pd-9000 ? 

Jezeli to twoje 1wsze zderzenie z SPD zdecydowanie odradzam pedaly Bontragera

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

shimano najlpewniejsze. Na silngle tracku ROKITNIK koło Szklarskiej Potęby, na kamlotach, a jest tam takich odcinków mega niebezpiecznych wiele, z shimano w nagłym wypadku zawsze się wypiąłem. Bontrager po wysunięciu pięty na zewnątrz nie puszcza zatrzasku. Nie ma zagiętej blaszki jak pedały shimano, która przy wychyleniu pięty na zewnątrz odpycha próg od pedały (próg ma na brzegu w tym cely "skos"(odpowiedni kształt).