Skocz do zawartości

BOA, Rzepy, a może... sznurówy?

nshprck

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panewki, 

Powiedzcie mi, bo patrzam po nowych butach od fi'zi:k "R5 Tempo Overcurve". Jak wiecie jest to but z BOA i rzepem. Ten sam producent oferuje model wyłącznie z rzepem - tzw. "power strap" (marketing <3) "R5 Tempo Powerstrap". No i teraz się zastanawiam, bo różnica pomiędzy jednym modelem a drugim sięga ~150 zeta. Jaki jest benefit ale też może i minus stosowania BOA? Czy są jakieś wady? Zastanawiam się co w przypadku kiedy drut strzeli, albo pokrętło ulegnie zniszczeniu, but do śmietnika?? W przypadku rzepa techniczne problemy to zużycie samego paska, co - jestem w stanie sobie wyobrazić - można pewnie nawet jakoś rewitalizować. 

Widzę, że wielu producentów oferuje SPDki ze sznurówkami co wygląda może wygląda mało pro ale z drugiej strony, jeżeli nie kupuję buta na zawody czy do triathlonu gdzie "przejście" i chęć zaoszczędzenia sekund jest istotne, to wyobrażam sobie że mógłbym z tym jeździć. Są tacy, którzy twierdzą nawet że dobra sznurówka najlepiej opina i zabezpiecza stopę w bucie. Jakie są Wasze doświadczenia z BOA?

BOA ma dożywotnią gwarancję, żyłkę ciężko urwać, czasami siadają zapadki w samym zapięciu, z tego co wiem nie ma problemu z wymianą.

Rzep się zużywa, słabiej trzyma.

Sznurówki to rozwiązanie proste, tanie i bardzo skuteczne, ale ciężko poprawić w trakcie jazdy - pasuje zsiąść z roweru. Jeśli nie jest to dla ciebie minusem - fajna sprawa i dość modna teraz stylówa ;)

Nie wiedziałem o tej gwarancji od BOA. Jak to wygląda w praktyce? NIezależnie od producenta obuwia jak coś strzeli to nawet po upływie standardowego okresu gwarancji mam prawo się zwrócić - no właśnie - sklepu, czy producenta czy do BOA?

Sznurówki odradzam, miałem najprostsze buty Shimano sznurowane i szło zbankrutować na sznurówki, poza tym dość słabo trzymały na podbiciu, obecnie jeżdżę w butach na trzy rzepy i jestem zadowolony. Problemów brak, podciągnięcie rzepa w czasie jazdy to nie problem.

Andrzej Sawicki

Sznurówki działają dobrze, jeśli umiesz sobie poluzować/zablokować odpowiednie miejsca buta przez specjalny zaplot. Problemy z nimi są inne: 1. Trudno uzyskać zawsze ten sam układ sił przy zawiązywaniu. 2. Są w najtańszych, najsłabiej utwardzonych butach, co eliminuje część zysków z SPD.

Antyszprycha
13 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Sznurówki działają dobrze, jeśli umiesz sobie poluzować/zablokować odpowiednie miejsca buta przez specjalny zaplot. Problemy z nimi są inne: 1. Trudno uzyskać zawsze ten sam układ sił przy zawiązywaniu. 2. Są w najtańszych, najsłabiej utwardzonych butach, co eliminuje część zysków z SPD.

No nie wiem czy buty Giro Empire lub Empire SLX należą do najtańszych a mają system sznurowany 

czyli jak są drogie to są super, dobre podejście. Jak ktoś lubi sobie komplikować życie to sznurówki mogą być fajne. W każdym innym wypadku klamra czy BOA jest rozwiązaniem wygodniejszym i pewniejszym. Sam fakt, że sznurówka może się rozwiązać i wkręcić tam gdzie nie powinna jest strzałem w kolano. Jedyny but jaki znam ze sznurówkami który jest warty rozważenia to AM9 - ale ma rzep i sznurówki są również kryte rzepem. Ale to but do ęduro gdzie czasami dobrze, by stopa miała nieco "buforu" na ruch

Andrzej Sawicki
W dniu 21.02.2019 o 17:05, Antyszprycha napisał:

No nie wiem czy buty Giro Empire lub Empire SLX należą do najtańszych a mają system sznurowany 

Sorry, nie ogarniam takiego hipsterstwa i pewne produkty nie są mi znane.

Ja kilka dni temu kupiłem buty:

https://www.msport.com.pl/product-pol-21599-Meskie-buty-MTB-Specialized-2FO-Clip-Black-Red.html

bo nie cierpię jakiś rzepów tylko wolę sznurówki i szukałem czegoś co choć trochę przypomina zwykłe sportowe buty nie rzucające się w oczy buty. 

Przed kupnem myślę sobie - będę musiał zmienić sznurówki na czarne bo te czerwone za bardzo rzucają się w oczy. Wolę całe czarne. Jakie było moje zaskoczenie po otworzeniu pudełka i odkryciu, ze producent daje w komplecie dwie pary sznurówek do tych butów - jedne całe czerwone jak na zdjęciu, drugie całe czarne takie jakie właśnie chcę. Byłem miło zaskoczony. Zamawiałem przez internet bo to zdaje się już stary model i nie do dostania w sklepach. 

Poprzednio miałem jakieś stare Shimano w kolorze zgniłej zieleni, w dodatku trochę za ciasne w obszarze palców. Również na sznurówki. 

Pamiętajcie, że dożywotnią gwarancję mają tylko oryginalne BOA. Obecnie na rynki niektóre marki wprowadziły analogiczne rozwiązania, które czasami wyglądają jak BOA, działaja jak BOA, ale nie są BOA ;) Tak się zrobiłem z butami North Wave, choć w tym przypadku różnica wyglądzie w stosunku do BOA jest. Ale zwróciłem uwagę tylko na pokrętło ...

2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Pamiętajcie, że dożywotnią gwarancję mają tylko oryginalne BOA. Obecnie na rynki niektóre marki wprowadziły analogiczne rozwiązania, które czasami wyglądają jak BOA, działaja jak BOA, ale nie są BOA ;) Tak się zrobiłem z butami North Wave, choć w tym przypadku różnica wyglądzie w stosunku do BOA jest. Ale zwróciłem uwagę tylko na pokrętło ...

Masz rację Nortwave ma swoje rozwiązanie. Różni się m.ni. dodatkową dźwignią, która służy do zwalniania linki. Zwalnianie może być całkowite albo po jednym ząbku. Jest to praktycznie i wygodne. Nie wiem czy BOA (może jakieś nowsze wersje) też tak działają. Minus jest taki, że Nortwave sprzedaje części serwisowe. 

@nshprek z mojego świadczenia wynika, że rozwiązania typu BOA są bardzo wygodne. Lepsze od sznurówek, które zawsze gdzieś się plątają i trudno nad nimi zapanować. Praktyczniejsze od rzepów, które dla odmiany lubią się zapychać błotem i z czasem tracą swoją moc. 

Tylko gdzie te BOA (do butów SH-ME 501)zakupić? Mam na myśli po uszkodzeniu. Zwykłą sznurówkę kupisz lub dosztukujesz (z rzepami podobnie). Zakup oryginalnego klipsu BOA np L6 , to $7 dolarów a wysyłka z USA $30.

Edytowane przez piotr.solek
21 minut temu, eathan napisał:

@piotr.solek BOA ma gwarancję i dostajesz nowe pokrętło. Zgłaszasz się do producenta pokrętła i Ci wyślą bezpłatnie. 

Wiem, oddział w Austrii tym się zajmuje. Co nie zmienia faktu , że parę euro to nie majątek. Ja tam kluczowe elementy, wolę mieć na stanie , bo brak możliwości korzystania z butów, to często "katastrofa". 

Edytowane przez piotr.solek