Skocz do zawartości

Merida Freeway 9300

TatianaC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od bardzo długiego czasu, a właściwie od 11 lat jest posiadaczką rowera Author. Był to rower górski. Swoje na nim wyjeździłam i mówiąc krótko trochę mi się znudził;) Bardziej by mi zależało na rowerze trekkingowym. I tak jak w tytule widziałam rower Merida Freeway 9300 https://www.rowertour.com/p/156313/merida-freeway-9300-lady-rower-trekkingowy-damski-28-shimano-alivio-3x9-2019  Zastanawiam sie nad jego kupnem, wiadomo, podoba mi się z wyglądu itd. Jednak czy on np. nada się do jazdy w łagodnych górach? Np  Sudetach? -Góry Sowie? 

Bardzo dobry rower, nadaje się w góry i do miasta. Spokojnie każda leśna ścieżkę rowerową nim przejedziesz. Jak to rower trekkingowy, swoje waży i będzie ciężko na stromych podjazdach, ponadto możesz nie dać rady jeździć po sypkim piachu (czasem w leśnych ścieżkach takie odcinki się zdarzają). 

Opona 40c wcale nie jest za wąska, przecież to ciezki rower który generuje duże opory powietrza. Osobiście zmieniłbym na węższa oponę zgodnie z przeznaczeniem użytkowania roweru (podłoże dominujące w wycieczkach).

Znam ofertę trekkingową konkurencji w tym segmencie cenowym, i skłaniam sie ku Meridzie jeśli chodzi o rower trekkingowy.

Ujeżdżałem przez kilka lat Meridę Freeway 9200 (wciąż jest w garażu jako rower awaryjny i na dojazdy z młodym na plac zabaw gdy nie chce mi się w SPD uzbrajać). I moje spostrzeżenia: 

-opony 700x40C spokojnie pozwalają ganiać po szutrowych ścieżkach, oczywiście jeżeli trafisz na mniej przyjazny teren to Cię wytrzęsie, ale bez przesady. Na trasach nad morzem (Wicie-Darłówko mierzeją jeziora Kopań) plaża mnie zatrzymywała, ale pojedyncze "zaspy" piaskowe przy wejściach na plażę z naniesionego piasku dawało się spokojnie pokonać;

-przełożenia pozwalają na bezstresową jazdę po zróżnicowanym terenie, hamulce dawały radę na zjazdach;

-możliwość osiągania wysokich prędkości przelotowych. Dodatkowo po rozpędzeniu owej galery (moja własna nazwa) inercja utrzymuje jej pęd ;) ;

-nie mogłem narzekać na montaż, nic się samoistnie nie odkręcało, nie grzechotało bardziej niż ustawa przewiduje;

-wytrzymał brutalną eksploatację przez dwie zimy w warunkach miejskich. Korozji na elementach konstrukcyjnych nie stwierdzono, za to pojawiła się na metalowych elementach przedniego hamulca. Nie wpływa na pracę, jeno niezbyt pięknie wygląda;

-po rozkwaszeniu własnym samochodem o ścianę garażu wymagała naprawy rama (zgięta górna rurka tylnego trójkąta), po naprawie jeździ prosto, niestety musiałem wymienić koło które też porządnie dostało;

-bagażnik wytrzymuje obciążenie, nie było żadnych problemów mimo zawieszania tylko jednej sakwy;

-z niezbadanych przyczyn oddało ducha dynamo, ale miałem jeszcze zwykłe, a nie w piaście. Przeszedłem do porządku dziennego, czyli przestałem się zastanawiać, założyłem lampki bateryjne;

-upadki nie robią na nim większego wrażenia.

Jeżeli Ci pasuje, czujesz się wygodnie, śmiało można kupić. Sprzęt nie do zabicia.