Skocz do zawartości

Jaki łańcuch wybrać?

maciej102938

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zbliża mi się wymiana łańcucha w moim góralu. Mam cały napęd shimano 2x11 I chciałbym założyć łańcuch od Srama. Znalazłem Sram Pc X1. Czy będzie on śmigać z moim napędem? Jeśli nie do macie może jakieś propozycje? Celuje w droższe modele łańcucha. Aktualnie mam jakiś najtańszy shimano na 11 rzędów który mało wytrzymał I szukam czegoś twardszego. 

Opublikowano

Dziękuję za rady, ale czy ten sramowski łańcuch będzie chodzić z moim napędem? Jeśli nie to chyba zdecyduje się na łańcuch Connexa.

• 1 rok później...
Opublikowano

Podłącze się do tego tematu,  aby nie zaśmiecać forum. 

Jak wszyscy już wiecie jestem fatrider😄 w rowerze zawsze mam korbę i kasetę z grup około Alivio. Łańcuchy shimanowskie hg 93 lub kmc 9.93 czy jakoś  tak.  Pytanie  takie. Czy kupując poleconago connexa jestem w stanie zwiększyć żywotność napędu?  Przy mojej wadze łańcuchy wyciągają się na prawdę szybko. Co sądzicie w tej kwestii? Oczywiście jeśli mam zwiększyć wytrzymałość kompletu o 5% to mija się to z celem. Może ktoś coś podpowie ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.07.2020 o 17:43, elmapeto napisał:

Przy mojej wadze łańcuchy wyciągają się na prawdę szybko.

Od wagi taboru większe znaczenie ma kadencja czyli przełożenie czyli moment jaki idzie na napęd. Jak ktoś staje na pedały ruszając to przy wadze piorkowej zarżnie napęd w trymiga.

Edytowane przez leszcz
Opublikowano
5 godzin temu, leszcz napisał:

Od wagi taboru większe znaczenie ma kadencja czyli przełożenie czyli moment jaki idzie na napęd. Jak ktoś staje na pedały ruszając to przy wadze piorkowej zarżnie napęd w trymiga.

Ale mi chodzi konkretnie o wytrzymałość łańcucha.  Staram się oszczędzać to jak tylko mogę. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć przytulam sie do tematu ;)

Szukam niedrogiego, niewyczynowego, łańcucha do spokojnej jazdy pasujący do zestawu :

kaseta CS-M7000 11 rz 11-46T

przerzutka tyl RD-M7000 GS,

przód narrow wide 38t.

Mój typ to CN-HG601-11 ale on chyba jest do rowerów szosowych ?

Czy łańcuch musi być marki shimano ?

Opublikowano
7 godzin temu, feelgoodinc napisał:

Cześć przytulam sie do tematu ;)

Szukam niedrogiego, niewyczynowego, łańcucha do spokojnej jazdy pasujący do zestawu :

kaseta CS-M7000 11 rz 11-46T

przerzutka tyl RD-M7000 GS,

przód narrow wide 38t.

Mój typ to CN-HG601-11 ale on chyba jest do rowerów szosowych ?

Czy łańcuch musi być marki shimano ?

Kupujesz łańcuch 11s i już. Nie musi być shimano.