Bandzior85 Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam Wszystkich, Pod koniec mojej wczorajszej jazdy z przedniego koła zaczął wydobywać się dziwny dźwięk. Link Youtube Co jest grane? Jest to nowy rower. Przejechałem nim dopiero 50 km
Gość Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Rozpenij szczęki hamulcowe tak by nie dotykał obręczy koła zakręć kołem, jak dźwięku nie słychać znaczy żeSzczęki hamulcowe są źle wyregulowane i dotykają obręczy stąd ten dźwięk Trzeba wtedy je wyregulowacPoradniki znajdziesz na YouTube bez problemu zrobisz to sam
TwardyBlaszak Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Dźwięk ewidentnie brzmi jak ocieranie gumy. Możliwie, że szczęki nie odbiły do końca i klocek ociera o obręcz.
Bandzior85 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Opublikowano 19 Lutego 2019 Mam szosę na tarczówkach nie V-brake Dźwięk pojawia się przy mocnym rozpędzeniu koła.
kaido2 Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Koło przede wszystkim szybko się zatrzymuje. Brzmi ewidentnie jakby coś dostało się między wideł, a oponę np kamień. Wypiął bym koło ( kamień wypadnie, chyba , że się przykleił) i obadał czy coś nie siedzi w rurze sterowej..
Gość Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Nie pisałeś jakie masz hamulceSpróbować możesz kręcić kołem i delikatnie naciskać hamulec jak nie będzie tego dźwięku słychać trzeba wyregulowac zacisk hamulca moim zdaniem brzmi jak by klocki ocierały o tarczeMożesz zdjąć zacisk i zakręcić kołem wtedy wyeliminujesz hamulec
TwardyBlaszak Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Trochę ciemne to video a oglądając do tego filmidło na komórce to nie zauważyłem, że masz tarczówki. Miałem też myśl, że może opona trze o drut od błotnika, ale to by było za łatwo - później dopiero dopisałeś, że to szosa wiec bezpiecznie zakładam, że nie masz błotników.... chociaż.. w sezonie zimowym..? Skoro, nie V-breki ani nie błotnik, to zostaje ocieranie klocków o tarczę hamulcową lub problem z piastą. Zdejmij koło i trzymając za oś dobrze zakręć. Jeżeli dźwięk będzie nadal to piasta do serwisowania a jak dźwięk zniknie, to serwis/regulacja hamulców wraz ze sprawdzeniem czy tarcza aby nie skrzywiona.
Gość Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 3 godziny temu, TwardyBlaszak napisał: Jeżeli dźwięk będzie nadal to piasta do serwisowania Raczej na gwarancje bo to nowy rower Sprawdź jak pisał @TwardyBlaszak
Bandzior85 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Opublikowano 19 Lutego 2019 Dziwne, ale zniknęło. Zakręciłem kołem w różnych płaszczyznach i cisza. Nie mam pojęcia z czego to mogło wynikać.
Kruk Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 A może koło się przekrzywiło na szybkozamykaczu i opona tarła o ramę/widelec?
Rekomendowane odpowiedzi