Skocz do zawartości

Dobranie piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

buduję rower elektryczny fat bike, koła 20 x 4. Zamówiłem felgi 20' 36H. 

Nie mogę znaleźć piasty w żadnym sklepie internetowym o parametrach:

Sztywna oś, 135 (ew. 100 mm), 20 mm grubość, pod tarcze i oczywiście 36 dziur. 

Będę wdzieczny za pomoc!

Opublikowano

Nie kumam, piasta 135 na oś 20 mm na 36 szprych? o_O 

Opublikowano

Dla ścisłości, Piasta przednia!

Rozmiar 135x20 mm, 36H (36 otworów pod 36 szprych), pod sztywną oś. Sorry, ale nie wiem jakie parametry jeszcze mam podać do opisania jakiej szukam piasty...

Opublikowano

Ładnie nawymyślałeś z wymiarami i szprychami. I najpierw zamówiłeś obręcze, teraz szukasz pasującej piasty? 

Krótka piłka: 20x110mm. Nie 100, nie 135, a 110mm. I trzeba było wziąć obręcze 32h. Byłoby łatwiej i ewentualnie 15x135mm wchodziłoby w grę.

• Pomógł 1
Opublikowano

Wiem właśnie. Silnik ma 36 otworów, więc automatycznie zamówiłem dwie, ale jak chciałem zamówić jeszcze jedną na 32 to się okazało, że i tak nie mają. 

No ok, więc zostaje 110x20 mm, wole krótszą dać niż cieńszą oś. (Dla ciekawskich -widelec sam będę robić, więć długość piasty na tym etapie projektowania mogą dobrać dowolną)

To na tych parametrach znalazłem:

https://www.goride.pl/piasty-rowerowe/dartmoor-piasta-przod-revolt-non-disc-20?from=listing&campaign-id=20

https://7anna.pl/product-pol-5013-Piasta-przednia-Octane-One-2014-Orbital-20.html

coś się nadaje pod ciężkiego fatbike'a? (Max waga 40 kg + 90 kg ja)

Opublikowano

Revolt Non Disc to piasta do dirtu, bez mocowania tarczy. 

Natomiast ogólnie, piasty w tym akurat rozmiarze z góry są projektowane do znoszenia katowania. Przednia piasta to korpus i dwa łożyska. Raczej ciężko coś w takiej konstrukcji schrzanić.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ok, rozumiem. Wymiary 110x20 jest dość całkiem spoko znaleść, więc krętych przykładów nie potrzebuje. 

Dzięki za wiedzę i naprowadzenie na dobrą ścieżkę! 

Pozdrawiam I do zobaczenia w innych dzialach, bo mam jeszcze trochę wiedzy do uzupełnienia przy projektowaniu.