jou123 Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Modyfikacja na modny ostatnio Mullet RAMA podwójnie cieniowana amortyzowana aluminium 6061 27,5+" tylny skok 140 mm L AMORTYZATOR TYLNY Fox Float DPX2 Factory z powłoką Kashima plus tulejki ofsetowe 200x57mm WIDELEC Rockshox Lyrik Select RC 160mm plus błotniczek STERY Works Components 2 angle set (minus 2st) MECHANIZM KORBOWY Shimano SLX zębatka owalna 30 T Banless OŚ SUPORTU SRAM BB unit E13 napinacz łańcucha napęd kompletny Sram NX Eagle 12 rzędowy kaseta 11-50 PIASTY przód - AUTHOR Xenon 15 oś 15 x 110 mm Boost, tył - AUTHOR Krypton 12+ oś 12 x 148 mm Boost 32 otwory Hamulce 4 tłoczkowe SHIMANO XT M8020 tylny zacisk ZEE plus tarcze 203mm na aluminiowym pająku ICE Tech Deore i klocki metaliczne z radiatorami OBRĘCZ tył AUTHOR Krypton Plus 27.5 32 otwory Przednia obręcz Dartmoor Thunder 29'' 32mm szerokości SZPRYCHY stal nierdzewna cieniowane czarne 1,8/ 2,0 mm OPONY Przednia Maxxis Shorty 29x2.5'' Tylna Maxxis DHR ll 27.5x2.8'' Pedały Cloud Flat plus buty FIVE TEN Impact Pro TLD Kierownica Cloud 780mm Mostek 35mm Kellys Grily Ergon GA2 Sztyca regulowana Crank Brother Highline 170mm Obejma podsiodłowa 34.9mm Dartmoor SIODEŁKO AUTHOR Patriot Aktualnie szacowany kąt główki ramy to 64 stopnie, "chyba" to koniec modyfikacji bo zamówiony nowy rower Propain Spindrift AL. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez jou123 Aktualizacja osprzętu - kolejna 2
visvis Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 Czołem, jestem szczęśliwym posiadaczem tego samego Authora i ten post spadł mi z nieba Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad powiększeniem skoku w swoim rowerze i chciałbym zapytać czy zmiana amortyzatora na dłuższy to dobry kierunek? Zadowolony jesteś z osiągniętego efektu? Wymiana amortyzatora nie wpłynęła na charakterystykę zawieszenia? Przy plusowym rozmiarze koła opona nie haczy o mocowanie przedniej przerzutki? i czy wydłużenie skoku nie wpłynęło na częstsze zahaczanie korbami o ziemię w terenie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi, na które będę czekał z niecierpliwością. Bartek
jou123 Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Opublikowano 21 Listopada 2019 Ja wcześniej wszystko wymierzyłem i jest elegancko. Tam jest napinacz a nie przednia przerzutka. Nic nie ociera ani nie haczy. W przypadku tego dampera tak dopasowałem objętość komory i ciśnienie że z dodatkowych 2cm skoku normalnie podczas jazdy nie korzystam tylko przy jakiejś bardzo dużej hopie więc podczas jazdy nie ma żadnych skutków ubocznych. Wymieniłem jeszcze ostatnio napęd na 1x12 NX Eagle z kasetą 11x50 i sztycę regulowaną na Specializeda z mechaniczną blokadą. Te sztyce RST Elev nie wytrzymują mojej masy 92kg i przez sezon już dwa razy wymienili mi na gwarancji na nową bo uginały się pod moim ciężarem zrobił się SAG i nie blokowało się na sztywno.
visvis Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Dzięki za odpowiedź. Pytałem o przednią przerzutkę, bo miałem wątpliwości czy przy większym skoku opona nie będzie zahaczała o mocno wysunięty do tylu punkt montażowy przerzutki. W sumie wagę mamy podobną, wiec jeśli to nie problem mógłbyś podać jeszcze informacje o damperze? Konkretnie chodzi mi o moment przełamania, który powinien być podany w niebieskim kwadraciki na obudowie. To standardowe 320 czy jakiś większy? Czy może oddawałeś damper gdzieś do przezaworowania? Z kolei jeśli chodzi o sztycę, to ja mam u siebie wysadzonego Reverba i całkiem sobie chwałę
Rekomendowane odpowiedzi