Skocz do zawartości

Wymiana łańcucha CN HG40

luzak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam taki łańcuch jak w temacie do tego kasete cs hg41, mam przejechane na tym zestawie jakieś 700 km no i dzisiaj po sprawdzeniu przymiarem okazało się ze wpada na wartości 1. Więc mam pytanie jaki byście łańcuch mi polecili na wymianę czy taki sam czy może coś lepszego, no i czy kasete też muszę wymienić. Na chwilę obecną nic nie przeskakuje.

Opublikowano

Jeżeli dbałeś o łańcuch to dziwne żeby wpadał w wartość 1%. Sprawdź czy twój przymiar dobrze mierzy. Zdarza się że chińskie przymiary nieprawidłowo wskazują zużycie.

Przypuśćmy że przymiar dobrze wskazuje. Nowy łańcuch może przeskakiwać bo wskazanie przymiaru oznaczają 1 i więcej %. Ja na Twoim miejscu dbał bym o ten łańcuch i tak długo jeździł aż nie zacznie przeskakiwać.

Rok temu w podobnej sytuacji wymieniłem łańcuch i przeskakiwał na kasecie. Skończyło się pozostawieniem starego łańcucha. Rower z tym napędem jeździ do dziś i nic złego się nie dzieje. Jedyne co zmieniłem to staram się regularnie smarować.

Opublikowano (edytowane)

KMC

Dnia 6.5.2017 o 17:32, luzak napisał:

Witam, posiadam taki łańcuch jak w temacie do tego kasete cs hg41, mam przejechane na tym zestawie jakieś 700 km no i dzisiaj po sprawdzeniu przymiarem okazało się ze wpada na wartości 1. Więc mam pytanie jaki byście łańcuch mi polecili na wymianę czy taki sam czy może coś lepszego, no i czy kasete też muszę wymienić. Na chwilę obecną nic nie przeskakuje.

Wsadź KMC X8-93. To jest firma, która produkowała (a może jeszcze produkuje) łańcuchy dla Shimano. Łańcuchy KMC sa wg. mnie zdecydowanie bardziej wytrzymałe.

http://www.bikestacja.pl/pl/lancuch-kmc-x8-93-116-8-7speed-22012.html

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano

a czy on będzie pasował bo mam napęd 7 rzędowy

Opublikowano
9 minut temu, luzak napisał:

Będzie pasował, cieńsze łańcuchy zaczynają się od napędów 9 rzędowych.

Opublikowano
16 godzin temu, Yan napisał:

Jeżeli dbałeś o łańcuch to dziwne żeby wpadał w wartość 1%

Przy HG-40 nie jest to wcale takie dziwne. Straszne badziewie te łańcuchy... W zeszłym roku wymieniłem ten łańcuch dwa razy. Raz przez rozciągnięcie, a drugi raz dlatego, że notorycznie mi się rozpinał. Dosztukowanie nowego ogniwa niewiele dawało (ciągle gdzieś puszczał i jeden bok ogniwa latał gdzieś luzem), więc w końcu machnąłem ręką i po prostu wymieniłem całość. 

Opublikowano

Zakupiłem 2 sztuki kmc teraz czekam aż przyjdą. Jeszcze pytanko co ile km sobie te łańcuchy zamieniać

Opublikowano

Staram się wytrząsać łańcuchy w benzynie co 100/200km. Zdjęty łańcuch porównuje do drugiego i zakładam najkrótszy. Jak nie jestem w stanie stwierdzić który to ten krótszy to biorę suchy i zakładam. Świeżo wytrzęsiony wieszam i pozwalam spokojnie wyschnąć. 

Jak mierzyć? Powiesić oba na gwoździu i sprawdzić który jest krótszy.

Opublikowano
Dnia 7.5.2017 o 09:57, luzak napisał:

Będzie,bo jest dedykowany do napedów 7/8 rzędowych. Musisz przeliczyć oczka obecnego łańcucha i zobaczyć czy masz nie więcej niż 116 ogniw.Jeśli mniej to dla spokojności możesz poprosić sprzedawcę, aby skrócił Ci go do tylu ogniw ile masz teraz. 

Opublikowano

ok dzięki wszystkim za pomoc, myślę że temat  można już zamknąć