Skocz do zawartości

Mio Cyclo... Jak wgrac nowe mapy????

ivorowerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś zna tę wielką tajemnice skrywana przez firme Mio/Magellan i się nia podzieli jak wgrac nowa mape do Cyclo 315/505. W internetach nic nie słychać o takich możliwościach, ale może jakiś Medrzec się znajdzie i nam wszystkim zdradzi.

Dzieki Tomek

Opublikowano

Czy chodzi Ci o standardową procedurę, czy wgrywanie nieoficjalnych map? Jeśli to pierwsze, to na komputerze powinieneś mieć zainstalowane oprogramowanie Mio Cyclo Agent. Podpinasz licznik do komputera i gdy Cyclo Agent go wykryje, sam sprawdzi dostępne aktualizacje (firmware i mapy) oraz je wgra do licznika. Inna sprawa, że aktualizacje są dość rzadkie. W moim przypadku od października 2016 dostałem 2 aktualizacje do mojego Cyclo 505.

Przy okazji, Mio radzi, aby w przypadku Windows 10, nie robić na razie aktualizacji do wersji "Creators Update", bo wtedy są problemy z "wykrywaniem" sprzętu po podpięciu przez USB. Niestety komunikat przeczytałem już po aktualizacji i na razie nie mogę podpinać sprzętu przez USB. Na szczęście synchronizacja po WiFi działa.

Opublikowano

Chodzilo mi bardziej o nie standardowe mapy takie jak OSM albo cos innego. Jako ze mieszkam w Kanadzie a mój cyclo 315 ma tylko mapy usa.

Opublikowano

Mam pytanie powiązane - czy kupując model z innej lokalizacji, przykładowo zachodnioeuropejski, można na niego wgrać polską mapę (czyli EU centralna+wschodnia, jeśli chodzi o cały region). Oczywiście opcja wgrania map niestandardowych to bliźniacze rozwiązanie :) Pytanie bezpośrednio dotyczy modelu 315, ale zapewne podobnie jest z 505.

Opublikowano

ok. mam odpowiedź.

zadzwonilem do działu technicznego i dowiedziałem się, że nie ma możliwości dogrywania lub modyfikowania całego obszaru w urządzeniu. urządzenia są szykowne na dany obszar sprzedaży

Opublikowano

to samo powiedzieli mi w serwisie na Amerykę północna. Nie ma możliwości wgrania innej mapy niż ta zainstalowana na urządzeniu w trakcie zakupu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam Mio Cyclo 305 H.

Mam trasę w pliku kln i przekonwertowałem ją za pomocą programu na plik gpx. W wgraniu do urządzenia według sposobu Szajbajka oraz według przeniesienia za pomocą mio cyclo agent trasa nie pojawia się w urządzeniu - dlaczego ? Ktoś coś ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rozmawiałem z oficjalnym dystrybutorem na Polskę i potwierdził to, ze nie mozna wgrywać customowych map do Mio spoza konrketnego region. Nie ma tez (jeszcze) możliwości zakupu map konrketego kraju i dogrania do urządzenia - to niestety bardzo poważna wada wzgledem Garminów. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Również kontaktowałem się przedstawicielem firmy Mio i potwierdził ze nie ma możliwości wgrania map innych regionów niż te wgrane fabrycznie. Porażka kupiłem swoje urządzenie w UK w którym nie było polskich map i po powrocie do kraju okazuje się ze zamiast nawigacji mam licznik za 400£. Możliwość wgrania innych map była dla mnie tak oczywista ze przy zakupie nawet nie pomyślałem ze może być inaczej. Może. jest tutaj ktoś kto wie czy urządzenia Mio można jakoś ”spiracić” i jakoś wgrać inne  mapy?

Opublikowano
Godzinę temu, Hołek napisał:

Również kontaktowałem się przedstawicielem firmy Mio i potwierdził ze nie ma możliwości wgrania map innych regionów niż te wgrane fabrycznie. Porażka kupiłem swoje urządzenie w UK w którym nie było polskich map i po powrocie do kraju okazuje się ze zamiast nawigacji mam licznik za 400£. Możliwość wgrania innych map była dla mnie tak oczywista ze przy zakupie nawet nie pomyślałem ze może być inaczej. Może. jest tutaj ktoś kto wie czy urządzenia Mio można jakoś ”spiracić” i jakoś wgrać inne  mapy?

Shimano - też uważam, że dali ciała tutaj, ale też trzeba czytać dokładnie co się kupuje :)

o hacku nigdzie nic nie widać niestety :(

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Jestem nowy na forum i od razu mam pytanie związanie z tematem.

Mam mio cyclo 505 z Francji - Polski Czech Słowacji brak na mapach - ma ktoś 505 z polskimi mapami? najlepiej po aktualizacjach

Jeśli tak proszę o kontakt może uda się coś zrobić by uruchomić je na mojej (i nie tylko)

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Niestety poprzednia generacja Nawigacji Mio  miała wgrane osobne mapy dla europy zachodniej i wschodniej . Raczej nie da się z tym nic robić bo jako tako zmiany całego firmware chyba nie da się zmienić. Dlatego można kupić sporo tanich nawigacji przywiezionych z zachodu na alledrogo.

Opublikowano

Więc coś się da zrobić u mnie dział - Mio 505. szczegóły na prv

do tego treningi są trzymane w katalogu ECLM - warto zrobić kopię przez "operacją", ja zrobiłem pare treningów używając mio jako licznika bez map w polsce i mam teraz całą historię

plusy - mamy mapę Polski Słowacji Czech itd

minusy - nie można robić aktualizacji ponieważ po aktualizacji mio agent wrzuca to co mieliśmy przy zakupie - w moim przypadku mapy Europa 23

I teraz kolejna prośna - pytanie - z jaką datą macie ostatnią aktualizację mapy Polski?

Opublikowano

Witam

Spider42 mógłbys coś podpowiedzieć kupiłem za granica dla taty i masakra nie ma pl jak to ogarnąc bo z prezentu nici :-(

Opublikowano
W dniu 27.02.2019 o 21:56, wastenrod napisał:

Witam

Spider42 mógłbys coś podpowiedzieć kupiłem za granica dla taty i masakra nie ma pl jak to ogarnąc bo z prezentu nici 😞

prv poszedl

Potrzebma jest pełna kopia polskiej wersji z urzadzenia z tej samej serii np 3 czy 5 czy innej znaczy np 305 315 czy 310. potem trzeba zrobic kopie swojego systemu. nastepnie modyfikujemy plik device.xml wgrywamy na swoje mio pelna kopie pl potem wgrywamy zmodyfikowany plik device. 

jedno co to po takiej operacji nie mozemy podpinac mio do cyclo agent poniewac nadpisze przy podlaczeniu zmieniony plik. korzystamy jedynie z synchronizacji a nie z aktualizacji. 

kazdy robi to na wlasna odpowiedzialność poniewaz taka operacja nie posiada wykupionej licencji z urzadzeniem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Hmmm to muszę kogos poprosić o zgranie i przesłanie mi całej kopii.A wiesz jak ten plik device.xml zmodyfikować?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.02.2019 o 14:16, Spider42 napisał:

do tego treningi są trzymane w katalogu ECLM - warto zrobić kopię przez "operacją", ja zrobiłem pare treningów używając mio jako licznika bez map w polsce i mam teraz całą historię

Cześć wszystkim :)

Spider, mogł byś udostępnić kopię systemu na 505 z polskimi mapami?

Kupiłem używkę bez polskich map. W czasie kupna, jak koledze wyżej nie przyszło mi nawet do głowy, że nie można ich dograć/dokupić :(

Pozrawiam

Mariusz

Opublikowano (edytowane)

Mam ten sam problem... licznik zakupiony w Holandii, nawet bym nie podejrzewał, że nie ma polskiej mapy. Z chęcią poznałbym sposób żeby przywrócić funkcjonalność nawigacji w Polsce. Uważam że Mio zachowało się bardzo nie fair, zwłaszcza że map nie można "dokupić".

Może ktoś by zrobił jakiś mały tutorial na youtube;) ? albo chociaż podesłał rozwiązanie...

Edytowane przez jacothc
literówki;)
Opublikowano
Godzinę temu, jacothc napisał:

Mam ten sam problem... licznik zakupiony w Holandii, nawet bym nie podejrzewał, że nie ma polskiej mapy. Z chęcią poznałbym sposób żeby przywrócić funkcjonalność nawigacji w Polsce. Uważam że Mio zachowało się bardzo nie fair, zwłaszcza że map nie można "dokupić".

Może ktoś by zrobił jakiś mały tutorial na youtube;) ? albo chociaż podesłał rozwiązanie...

Miałem dwa sezon Mio 305 bez polskich map. Na te urządzenia nie da się wgrać innego regionu jaki został przewidziany przez producenta. Prowadzenie po śladzie działa, jednak nawigowanie już nie... bo nie ma map. Albo trzeba się z tym pogodzić albo to sprzedać [ ja tak zrobiłem ] i kupić z mapami Polski. 

Ogólnie po dwóch sezonach z Mio 305,  Sigma ROX 11 wypada o niebo lepiej pod każdym względem.

Opublikowano

No ale tutaj ktoś wyraźnie znalazł rozwiązanie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.02.2019 o 14:16, Spider42 napisał:

plusy - mamy mapę Polski Słowacji Czech itd

minusy - nie można robić aktualizacji ponieważ po aktualizacji mio agent wrzuca to co mieliśmy przy zakupie - w moim przypadku mapy Europa 23

I teraz kolejna prośna - pytanie - z jaką datą macie ostatnią aktualizację mapy Polski?

Spider42 czy mozesz przeslac na priva zmieniony plik device.xml?

Opublikowano

redaktor, masz może pliki mapy polski?

Jeśli byś mi je udostępnił to myślę, że z modyfikacją pliku device.xml bym sobie poradził.

Jak już by mi to zadziałało, podesłał bym Ci instrukcję modyfikacji.

Pozdr,

Mariusz

Opublikowano

hej, mam odwrotne pytanie - mam polskie Cyclo 200 a chciałbym tymczasowo dograć mapę Hiszpanii

czy ktoś pomoże z dostępem do map? ja mam polskie/Central Europe

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, codematik napisał:

hej, mam odwrotne pytanie - mam polskie Cyclo 200 a chciałbym tymczasowo dograć mapę Hiszpanii

czy ktoś pomoże z dostępem do map? ja mam polskie/Central Europe

to mozemy sie wymienic, ja ma western europe, w tym hiszpanie, mi potrzebna polska. moge wyslac wetransfer.com. podaj maila

Edytowane przez redactor