elmapeto Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Czołem. Mam takie pytanie. Jak są pakowane opony do wysyłki? Zawsze są zwijane w ósemkę? Ja tak dostałem ostatnio. Mam wrażenie ,że przez sposób zwinięcia opony ,a w sumie druty zostały odkształcone. Może być też tak ,że przez zły sposób przechowywania już w magazynie dostały w kość. Co myślicie? Edytowane 17 Lutego 2019 przez elmapeto
trollu Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 ja zamawiałem jakiś czas temu Big Apple ale nie pamiętam czy była zwinięta/złożona w jakiś sposób. Jeśli nie była zagnieciona to drut nie powinien się odkształcić a raczej złamać. Jeśli jest zagięty na jakimś odcinku po złożeniu w ósemkę to można go wyprostować, nie powinno to w żaden sposób wpłynąć na użytkowanie. Gorzej jeśli byłby załamany
elmapeto Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Opublikowano 17 Lutego 2019 Sęk w tym ,że obie opony były mocno zwinięte. Obie wykazują bicie w jednym miejscu. Nie wiem właśnie czy nie ucierpiały w transporcie. Były zwinięte w ósemkę i jeszcze na pół,także paczka była mała.
Kruk Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 Są zwijane w taką jakby ósemkę złożoną na pół.
Piotr78 Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 Opony drutowe nie powinny być zwijane w ósemkę, a już na pewno na ósemkę i jeszcze na pół. Oczywiście są opony które lepiej znoszą niż inne takie zwinięcie, ale wiadomo takie zwinięcie, dociśnięcie innymi paczkami, ciężarem może spowodować odkształcenie drutu w miejscu gięcia i późniejsze problemy ( czasem nie do ogarnięcia ) z założeniem. ( bez bicia ). Opony są transportowane od producenta w balotach ( po 25-50 szt ) i tam nie ma mowy o odkształceniach bo drut nie jest zgięty.
elmapeto Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Opublikowano 17 Lutego 2019 Też mi się wydaje ,że taki sposób traktowania opon drutowych nie jest odpowiedni.
Piotr78 Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 I to jest problem niestety bo podejrzewam, że chęć bycia "najtańszym z dostawą" powoduje takie, a nie inne pakowanie opon ( tańsza wysyłka ). Jak kupowałem obręcz w pewnym sklepie internetowym to była zapakowana jak trzeba ( spory karton, pakuły, folia bąbelkowa ) no ale przesyłka po wpłacie na konto 16 pln. Taniej i dobrze przy tych gabarytach się nie da ) Można zwinąc lekko w ósemkę i dac większy nieco karton, mocniejszy, ale to też niewiele tańsze. Spakować w "kostkę" i problem z głowy - wysyłka 8-10 pln.
kaido2 Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Bicie nie jest spowodowane odkształceniem drutu.Konsekwencją odkształcenia drutu w haku opony może być to iż wyskoczy z obręczy. Opony drutowe zazwyczaj ( bo najtańsze) charakteryzują się tym , że z marszu biją. Oczywiście znam wiele zwijanych które bija, jednak nie ma to wpływu na jazdę. Przewoziłem drutówki w plecaku, oczywiście drut ewidentnie zgięty tak, że musiało dojść do odkształcenia, dało się to z powrotem wyprostować , że śladu nie było. Normalne zwijanie w 8-ke drutówki, nie jest szkodliwe, nie dochodzi do załamania pod kątem 90 st. Edytowane 17 Lutego 2019 przez kaido2 1
Rekomendowane odpowiedzi