Skocz do zawartości

Shimano Acera - Luźna

b.piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Mam problem z przerzutką tylną marki Shimano Acera - po zmontowaniu kół (przeprowadzka) okazało się, że przerzutka jest bardzo luźna (dodam, że nie zmieniałem łańcucha) a z roweru nie korzystałem na prawdę długo .. ponad rok na pewno, czasami go pożyczałem jednej osobie .. i myślę że tu pies pogrzebany .. ale zależy mi żeby rozwiązać problem, znaleźć przyczynę i naprawić

Pomóżcie laikowi ;) w razie potrzeby zrobię zdjęcia 

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak chcesz rozwiązać problem to niestety tylko dobra tylna przerzutka deorka np.Acera to bardzo podstawowa grupa nie spodziewaj się po niej za wiele.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pokaz gdzie dokładnie jest problem. Na sprężynie napinającej?
Pewnie trzeba rozebrać, umyć, posmarować i śmigać dalej.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co to znaczy,że przerzutka luźna? 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Że ma luz pewnie i na sprężynie i na piwotach pantografu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Może już po prostu swoje przeszła i czas na zmianę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A skąd wiesz, że z nią coś nie tak? Luźna nie, nie luźna ocenia się po założeniu i ustawieniu. Zakładając, że to potrafisz. Podejdź do najbliższego serwisu, to ocenią. Zdjęcie tutaj nic nie da, no chyba , że przerzutka jest widocznie uszkodzona.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Po wstępnych oględzinach wg mnie przerzutka jest uszkodzona, po proszę o skorygowanie mnie jeżeli się mylę, albo poprawę, więc po kolei..
Mówiąc o luzie mam na myśli, że po założeniu koła, łańcuch którego nie wymieniałem, wydaję się o wiele za długi.. żeby lepiej zobrazować co mam na myśli wyślę kilka zdjęć.. dwa są bez zamontowanego koła tylniego z założonym już łańcuchem (przerzutka w stanie spoczynku) , kolejne dwa z zamontowanym kołem (przerzutka w stanie spoczynku), w następnych dwóch użyłem troche siły i sam nagiąłem przerzutkę do postaci w jakiej powinna wg mnie być.. i jeszcze ze dwa zdjęcia z elementu, którego wydaje mi się że brakuję ale proszę skorygować diagnozę jeżeli błądze (chodzi o mały dinks, który być może powinien ograniczyć ruch wózka przerzutki)

IMG_20190217_193902.jpg IMG_20190217_193846.jpg IMG_20190217_193838.jpg IMG_20190217_193705.jpg IMG_20190217_193559.jpg IMG_20190217_193535.jpg IMG_20190217_193428.jpg IMG_20190217_193446.jpg
Opublikowano

Coś z na jest nie tak na pewno. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

No też tak myślę :D

To raczej do wymiany ? .. Polecicie coś niedrogiego a dobrego ? nie jestem zawodowym rowerzystą, więc nie potrzebuję niewiadomo jakiego sprzętu.. bardziej rower będzie mi służył na dojazdy do pracy, więc chcę go zrobić na picuś glancuś bo wiosna idzie ; ) dodam, że te przerzutki nie były tragiczne, fakt czasami nie przeskakiwały, ale rower ma koło 10ciu lat.. 

Opublikowano

Pękł Ci ogranicznik wózka.
Przez to masz luźna sprężynę. Musisz zdjąć łańcuch, napiąć wózek tak jak narysowałem i założyć łańcuch.

ab4fd9e771cdfb126ae54e81fe828d59.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Chyba w0jta5 ma racje, szlag trafiło blokadę i sprężynka od wózka jest nie napięta.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki panowie ! dzisiaj po południu spróbuję i dam znać 👍

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, w0jta5 napisał:

Pękł Ci ogranicznik wózka.
Przez to masz luźna sprężynę. Musisz zdjąć łańcuch, napiąć wózek tak jak narysowałem i założyć łańcuch.

ab4fd9e771cdfb126ae54e81fe828d59.jpg

w0jta5 - wielkie dzięki ! udało się naciągnąć przerzutkę obracając ją o 180 stopni - teraz sama rozwiązała się kwestia splątanego łańcucha.. zanim zabrałem się za montaż koła dwie godziny walczyłem z łańcuchem, który miał jedną pętlę, a jak już to rozwiązałem (taka zagadka logiczna) to się skrzyżował.. widocznie podczas transportu blokada poszła się walić.. przerzutka obróciła się o 180 stopni a na łańcuchu zrobiła się jedna pętla.. (dwie jeszcze można rozmotać)

jeszcze raz dzięki ! jutro biorę się za regulację :) pozdrawiam

tak wygląda to teraz

IMG_20190218_182502.jpg IMG_20190218_182533.jpg IMG_20190218_183226.jpg Edytowane przez b.piotrek
  • Lubię to! 1