MariuszRider Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Witam. Kupiłem synowi (nowy) rower jakim jest specialized demo 8. Na serwisie (najlepszym w mieście) powiedziano mi, że nie jest to tani sprzęt i już po przejechaniu 10h musze serwisować damper. Później dowiedziałem się, że jak nie będę serwisował go co 10-15h to damper mam do serwisu a jedna uszczelka kosztuje 400zł i tylko fox może to naprawić bo on ma taką komorę. I teraz moje pytanie co ile mam serwisować damper przy tym jak syn jeździ po polach i w mieście a na trasach jeździ z 5-6 razy w roku. Mam się bać, że coś się zepsuje i sprzedać ten rower? Odnośnik do komentarza
dredi91 Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 interwały serwisowe FOX’a Przepraszam za jakość ale nie mogę wrzucić w lepszej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
MariuszRider Napisano 17 Luty 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Wiesz co nie widze nic na tym mógłbyś mi powiedzieć co ile powinienem robić serwis boxxera i tego foxa? Odnośnik do komentarza
dredi91 Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Co 50h jazdy serwis podstawowy, 100h pełny serwis Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
MariuszRider Napisano 17 Luty 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Przy jeździe po mieście takim rowerem serwis co 50h? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Generalnie to są zalecenia producenta możesz je trochę nagiąć ,nic się nie stanie Dokładnie chodzi o serwis podstawowy czyli rozkręcasz ,czyścisz smarujesz . Obstawiam że młody będzie katował ten rower po schodach więc ten przegląd można naciągnąć Odnośnik do komentarza
MariuszRider Napisano 17 Luty 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 @piter614 mogę gdzieś znaleść poradnik czy coś jak samemu to robić, bo młody raczej sam tego nie zrobi a na serwis nie będę jeździł co chwile. A tak propo tych uszczelek naprawdę 1 kosztuje 400zł ? Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 To jest właśnie posiadanie drogiego sprzętu, to że serwis zaleca do 50-100 to nie znaczy że musi co tyle wymagać ale przegapienie momentu serwisu będzie Cię kosztował drogi serwis. To taka sama bajka jak z drogim samochodem, jak człowieka stać na takie auto to musi być go stać na serwisy i części, cóż tak to jest. Możesz się nauczyć sam go serwisować ale nie zmienia to faktu że trzeba zaopatrzyć się w narzędzia i części i oleje. Odnośnik do komentarza
trollu Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 interwały są ustalane pod ludzi, którzy traktują rower, do czego został stworzony. Zjazdówki nie mają lekkiego życia, często w pyle/kurzu/błocie. Trzeba na to brać poprawkę i jeśli rower nie będzie katowany to można nieco nagiąć Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 (edytowane) Generalnie nie wiem czy fox udostępnia takie serwisowe manualne jak rockshox Ale zawsze można no takim filmikiem się poradzić Tutaj zestaw uszczelnień https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/czesci-dampery/prod/fox-rc4-rc2 Edytowane 17 Luty 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza
Ares Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 4 godziny temu, MariuszRider napisał: Witam. Kupiłem synowi (nowy) rower jakim jest specialized demo 8. Na serwisie (najlepszym w mieście) powiedziano mi, że nie jest to tani sprzęt i już po przejechaniu 10h musze serwisować damper. Później dowiedziałem się, że jak nie będę serwisował go co 10-15h to damper mam do serwisu a jedna uszczelka kosztuje 400zł i tylko fox może to naprawić bo on ma taką komorę. I teraz moje pytanie co ile mam serwisować damper przy tym jak syn jeździ po polach i w mieście a na trasach jeździ z 5-6 razy w roku. Mam się bać, że coś się zepsuje i sprzedać ten rower? Zalecam zmianę serwisu lub odsyłanie na serwis ewentualnie nic Cię nie interesuje bo robi wszystko za Ciebie sklep gdzie kupiłeś. Ostatnie pytanie jest o tyle dziwne, że rodzi drugie pytanie co w zamian - sztywniak bo w każdym fullu trzeba coś robić w tym zawieszenie. Czy zrobisz sam? Moim zdaniem nie. Generalnie dampery są dobrze przygotowane do pracy i o ile coś nie wyjdzie w trakcie zrobił bym serwis po sezonie. Spec to też nie byle kto i również w przypadku Boxxera w takiej eksploatacji po sezonie. Trzeba też pamiętać, że jak dbasz tak masz i tu chodzi o czystość. Odnośnik do komentarza
MariuszRider Napisano 17 Luty 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 @Ares rower był kupiony od indywidualnej osoby ale zastanawia mnie cena uszczelki za 400zł? Odnośnik do komentarza
Ares Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Nikt kogo znam nie dał by tyle kasy za jakiś kawałek gumy. To jest drobnica tylko trzeba iść do konkretnych ludzi co zajmują się typowo tego typu sprawami i często maja swoje uszczelki lub pomysły na prawidłowy serwis. A nie do jakiś kowali co mają za zadanie zrobić klienta w jajo. Być może chodzi o jakąś część której częścią jest jakaś uszczelka i w razie popsucia tyle kosztuje. Zadzwoń do Wicha czy "Kaliego" z Krakowskiego Vario Bike i zapytaj o koszty. Lub bo jest bardzo pomocna na którymś forum z udziałem Foniki. Odnośnik do komentarza
MariuszRider Napisano 17 Luty 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 (edytowane) dzięki wielkie za odpowiedzi. Młody chciał bardzo ten rower a jak usłyszałem ze co 10h mam przyjeżdżać i robić serwis bo tak powiedziała to mi się duszno zrobiło. A jeszcze jak usłyszałem400ZŁ za 1 uszczelkę no w ogóle. A to wszystko wyszło z tego, że zawiozłem rower na serwis bo hamulec sie zepsuł Edytowane 21 Kwiecień 2019 przez MariuszRider Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Niech zgadnę jakiej firmy hamulec padł Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Godzinę temu, MariuszRider napisał: Młody chciał bardzo ten rower a jak usłyszałem ze co 10h mam przyjeżdżać i robić serwis bo Pani"w autoryzowanym serwisie scott" tak powiedziała to mi się duszno zrobiło. Czytałem że wychodzi co 30 h Znajdź ich na Facebooku i napisz jak wygląda sprawa z serwisem tego dampera Profesjonalny serwis http://www.wichuworkshop.pl/ Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 polecam ten serwis Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi