Skocz do zawartości

Wymiana cześci

rybak15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym wymienić kila rzeczy w rowerze: przerzutkę, tylną kasetę(w mojej obecnej mam 7 przełożeń ), łańcuch, z przodu chciałbym tylko jedna zębatkę i dwie manetki. Pytanie do was jakie części polecacie i jeśli mam kasetę 7 rzędową to mogę zamienić na 8 rzędową?Mój budżet do około 600zł

Opublikowano

Jeśli masz kasetę 7 sp i nie ma tam żadnej podkładki ( dystansu ) między kasetą a szprychami to niestety tylko kaseta 7 sp wchodzi w grę z tym kołem. Jeśli jest podkładka/ dystans to bębenek na 8 sp pasuje także na 9, 10, a nawet 11 sp. Zależy jaką masz korbę - jeśli ma wymienne koronki, można włożyć pojedyncza zębatkę NW ( kilkadziesiąt pln )  której to łańcuch sam się trzyma i nie spada,  do tego kasetę i łańcuch np. 9 sp ( nowe ) jakieś 120 pln z dobrym łańcuchem + manetkę prawą używaną na 9 sp klasy deore/deore lx/deore xt - od około 35 - 100 pln plus wysyłka. W zależności od stanu i klasy ( pojemności ) tylnej przerzutki można lub nie zostawić starą. Koło najtańsze 26 cali z piastą shimano pod kasetę 8/9/10 sp kosztuje od około 130 pln. Linki, pancerze, końcówki jakieś 40 pln ( nierdzewne ).

Opublikowano

Co to za rower? Warto robić taka przebudowę?

Kolega @Piotr78 w sumie wszystko napisał.

Opublikowano

Dokładnie, jeśli to jakiś stary ale bardzo dobry rower, jakiś karbon to może warto go zrobić.

Opublikowano

Nie jest stary ale chce go zrobic bardziej pod DH cos w tym stylu .. zakupie kasete 7/rzedową łańcuch.. tylko  jaką zebatke do przodu? 

Opublikowano

Musiałbyś podać więcej szczegółów,żeby ktoś pomógł. 

Sama zębatka napędzać koła nie będzie.

Opublikowano

Może zamiast zębatki NW jakiś napinacz na rolce itp. Niestety nie znam się na przeróbkach typu dh. Może ktoś pomoże. Podaj więcej szczegółów, jaka korba itp.

Opublikowano

Nie wiemy co to za cudo . Roweru do DH z byle czego nie zbudujemy . Info tylko takie,że kaseta 7rz.

Opublikowano

Rower do DH musi znosić najwięcej dlatego są przeważnie bardzo ciężkie. Ja już widziałem kolesia z ramą od hardtaila z foxem 40 na 200mm :D prawie się nie zlałem jak to widziałem :D 

Opublikowano

Jeszcze nie raz się człowiek zdziwi...:-D

Opublikowano

Fachowców od DH na RR 520s trochę się przez forum przewineło, więc niewiele mnie już zaskoczy.

Kolego @rybak15 jak piszą koledzy wyżej szkoda pieniędzy ale moim zdanirm bardziej szkoda zdrowia i kości... po całości.