Skocz do zawartości

Deore m6000 vs avid bb7

Adam333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej po raz trzeci padł w moim rowerze hamulec hydrauliczny i myślę czy nie kupić hamulca mechanicznego avid bb7 z klamkami AVID Speed Dial 7 albo hydraulicznego deore m6000. Zależy mi na mocnej sile hamowanie, łatwości serwisu i bezawaryjności. Jak macie jakieś swoje propozycje w tej cenie to walcie śmiało😀

Opublikowano

Ja od półtora roku mam m6000 z tył, pół roku temu dokupiłem przód o mogę polecić,aczkolwiek nie jeżdżę w górach ,więc opinia tylko z płaskiej jazdy. 

Co siadało w starym tak często? Co to za hamulec? Tak z ciekawości pytam.

Opublikowano
4 minuty temu, elmapeto napisał:

Ja od półtora roku mam m6000 z tył, pół roku temu dokupiłem przód o mogę polecić,aczkolwiek nie jeżdżę w górach ,więc opinia tylko z płaskiej jazdy. 

Musiałeś skracać kable, czy wymiana gładko poszła?

Opublikowano

Tył skrócony ,przód na razie nie. Muszę się pozbyć 10 cm ,ale sam tego nie robię ,a nie mam czasu na serwis póki co,bo codziennie jeżdżę. Hydraulika to akurat temat przy którym sam nie grzebie.

Opublikowano
3 godziny temu, elmapeto napisał:

Co siadało w starym tak często? Co to za hamulec? Tak z ciekawości pytam

W pierwszym ciekła klamka, w drugim i trzecim pewnie coś w tłoczku strzeliło, bo ani jednego ani drugiego nie dało się odpowietrzyć, a klamka wchodziła do chwytu. Teraz właśnie zastanawiam się czy dalej iść w hydraulike, czy dać sobie spokuj z tym 

Opublikowano

Niestety obecna polityka Shimano nie daje nadziei, że kupisz cokolwiek poniżej XT/SLX i będzie to bezproblemowe. Plus taki, że wymieniają bez kłopotu wszystko od kopa. BB7 to jeden o ile nie najlepszy hamulec nie hydrauliczny. Zaryzykuję nawet tezę, że lepszy od nie jednych tańszych hydraulicznych z Deore włącznie. Jedna uwaga jest sporo podrobionego badziewia więc jak masz kupować Avidy to muszą być oryginały. Pytanie jak to zrobić skoro ogrom ofert do podróby. 

Opublikowano

Są jeszcze bardzo dobre mechaniki TRP Spyre C ale sa drogie.

Opublikowano
5 godzin temu, Ares napisał:

Zaryzykuję nawet tezę, że lepszy od nie jednych tańszych hydraulicznych z Deore włącznie

Czyli Twoim zdaniem warto w nie inwestować ?

Opublikowano

Tak, jak już hydrauliki które mają dobrze działać to Deorki.