szary_wolf Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 Cześć. Jakie narzędzia i smary/oleje będą mi potrzebne do przeprowadzenia serwisu zerowego amortyzatora olejowo-powietrznego? (RockShox Recon RL Solo Air)
Gość Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Przeglądnij ten manuale znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania Smar używam ten https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/oleje-smary/prod/slikoleum Olej jaki potrzebujesz znajdziesz w instrukcji Generalnie potrzeba młotka i imbusa ,coś do czyszczenia szmaty i alkohol izopropylowy(lub jakiś odtłuszczacz) Edytowane 17 Lutego 2019 przez Gość
Kruk Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 noo jest pełno na YT serwisów RSów także żaden problem, jakbyś miał z czymś problem to pisz. 1
szary_wolf Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Opublikowano 18 Lutego 2019 Miałem problem z ogarnięciem tej tabelki od producenta, ale chyba już to ogarnąłem. Olej 15 wt, po 6ml na każdą stronę dolnych goleni?
Kruk Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Tak to jest taki standard Rock Shoxa jak chodzi o amory do XC. Do tłumika idzie 5 wt, na tuleje ślizgowe i uszczelki które nie pracują masło Sramowskie a do komory powietrznej smar PM600 lub inny do komór powietrznych na bazie silikonu, ale ja używam PM600. Oczywiście zdarzało się w historii RS'a że do komory powietrznej lało się olej ale to tylko kilka modeli. Edytowane 18 Lutego 2019 przez Kruk 1
szary_wolf Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Opublikowano 18 Lutego 2019 @Kruk a czy mógłbyś mi pomóc i rozwiać moje wątpliwości? Przy serwisie zerowym ściągam dolne lagi, wszystko czyszczę, smaruję uszczelki, nasączam gąbki, zalewam olejem każdy lag i wszystko skręcam, zgadza się? Czy te same (i tylko te) czynności powtarzam co 50-100 godzin? Za każdym razem muszę uzupełnić nowym olejem? Czy pełny serwis z wymianą oleju w tłumiku i serwisem komory powietrznej jest samemu do wykonania, czy lepiej oddać do profesjonalnego serwisu? Kiedy należy taki serwis przeprowadzić? Czy nowy amortyzator, który długo nie był używany wymaga pełnego serwisu z powodu starzenia się oleju? Czeka mnie serwis zerowy Recona przed złożeniem roweru do kupy i nie chcę niczego zrobić źle, albo rozbierać go dwa razy przez swoją niewiedzę
Kruk Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Po pierwsze, tak serwis podstawowy tak wygląda, jeśli tłumik nie działa albo ciśnienie schodzi z amortyzatora to wtedy się robi pełny serwis, a tak to tylko tak jak pisałeś. Po drugie te interwały 50-100 godzin wydaje mi się na serwis podstawowy, wiem że przynajmniej raz na rok trzeba zrobić pełny serwis, jeśli będziesz go męczył w błocie,deszcz, pyle itp to 2 razy do roku pełny. Po trzecie, tak wykonasz taki serwis sam, tylko potrzebujesz paru narzędzi jak np, kombinerki do pierścienia Zegera,oleje,smary itp ale nie ma strachu.Raz wykonasz to przestaniesz się bać Serwis zerowy czyli ściąganie dolnych lagów nie jest trudny może tylko trochę zająć. Dzięki za +, serio, taki serwis RS'a jest prosty tylko bądź ostrożny i na spokojnie, najlepiej na dzień wolny zrób,na spokojnie tak abyś nie musiał się odciągać bo np. na zakupy trzeba jechać. P.S. Jakbyś chciał trochę smaru do komory powietrznej PM600 to daj mi znać na PW to Ci wyślę trochę bo on jest sprzedawany przeważnie w dużych tubach za około 110 złotych także wiesz Edytowane 18 Lutego 2019 przez Kruk
Gość Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Smar możesz kupić ten co wyżej ci podlinkowałemSmar jest sprawdzony w boju stosuję go już długo i jestem zadowolonyPolecają go też znajomi na typowym forum enduro i najważniejsze nie jest mega drogiOlej nie musi być też jakiś mega drogi, nie kupuj oleju Sram bo jest go mało i jest drogiPolecam osobiście oleje np takie używają go na serwisie wichu Workshop bardzo dobry serwis amortyzatorówSmarhttps://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/oleje-smary/prod/slikoleumOlej https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/oleje-smary/prod/fuchs-silkolene-oil-1lLubhttps://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/oleje-smary/prod/motorexSą to litrowe butelki więc starczy na naprawdę długo i zawsze możesz kumpla lub kumpele wspomócJa mam litower butelki i mój syn robi kolegom serwis podstawowy na opłatą oczywiście
EN1209 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Czy ktoś mógłby mi pomóc w przeczytaniu tej tabelki ? Mam Foxa 34 Fit Grip Rhytm i chce zrobić mu podstawowy serwis, nie wiem tylko ile oleju podchodzi do dolnych lag. Rozumiem, że jest cztery miejsca do których lejemy olej(oczywiście w przypadku pełnego serwisu): 2x dolne lagi, komora powietrzna i tłumik. W tabelce są wymienione tylko trzy, czy ja coś źle czytam? Edytowane 4 Czerwca 2019 przez EN1209
Kruk Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Nie znam się na FOX'ach ale w RS'ach leje się olej do dolnych lag, do tłumika i tyle do komory powietrznej idzie smar, a czy tutaj jest tak samo...może. Sorki ale dla mnie ta tabelka mało mówi.
EN1209 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Noo, tabelka firmowa od Foxa, więc ja niewinny 😜
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Mogę polecić ci forum endurotrophy tam chłopaki mają fox więc sądzę że uzyskasz odpowiedźLub napisz do wichu Workshop na Facebooku Fonika ci odpowie na pytanie bardzo miła osoba zawsze uzyskuje odpowiedź
siekier Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 Chce po sezonie przeprowadzic pelen serwis swojego amortyzatora Manitou Markhor i przy okazji zwiekszyc skok ze 100 na 120mm. Wg instrukcji producenta https://manitoumtb.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/08/MY18-RA-Markhor-Service_Travel-Guide.pdf przy skoku 120mm potrzeba wiecej oleju, czyli mysle, ze najlepiej zlac stary olej i uzypelnic nowym do potrzebnego poziomu. Producent zaleca nastepujacy smar: • Slickoleum Grease Smar Slickoleum mozna zastapic smarem lozyskowym? i oleje: • Semi-bath Oil, 5/40w Synthetic - Manitou part number 85-0022 • 5wt Maxima Fork oil - Manitou part number 85-0023 Nie bardzo rozumiem czym sie roznia te 2 oleje i ktory gdzie zastosowac. Czym latwo dostepntym w polskich sklepach je zamienic? Taki olej do amortyzatorw motocyklowych bedzie ok https://www.petrostar.pl/oleje/oleje-motocyklowe/castrol/fork_oil/castrol-fork-oil-5w-05l-amortyzatory,p1850848735 ?
Rekomendowane odpowiedzi