Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jednak bez wizyty w serwisie się nie obejdzie
Czy wózek przerzutki jest u was idealnie w linii?

Zaliczyłem glebę, hak się wygiął i wózek niemal dotykał szprych. Jako że byłem w połowie trasy trochę wyprostowałem hak i pocisnąłem do końca. Dzisiaj miałem w końcu czas wyprostować hak całkowicie, tj. odkręciłem przerzutkę, wygiąłem jak trzeba i przykręciłem przerzutkę bez żadnej dodatkowej regulacji.

Na sucho zacząłem kręcić i zauważyłem, że łańcuch mi spada na najmniejszym przełożeniu. Żeby sprawdzić czy wózek jest prosty to przyłożyłem do niego przymiar od łańcucha i wygląda niemal idealnie prosto.

Zastanawiam się co mogę wyregulować bo na ten moment wygląda, że trzeba by wygiąć hak do środka żeby łańcuch nie przeskakiwał z największego na drugi bieg.

Edytowane przez exus1pl
Doszkoliłem się ;)
Opublikowano

Hak wymieniony, przy okazji wyszło że Kross używa jakość strasznie lipnych wkrętów od wewnętrznej strony haka. Orginalny miał zerwany łeb, jak przykręcałem nowy kluczem dynamometrycznym ustawiony na 3Nm to też zerwałem łeb, słaby materiał.

Warto było ten jak wymienić bo z zewnątrz wygladal, że jest tylko skrzywiony a wyszło że jednak był pęknięty. Niestety nowy musiałem dopasować młotkiem bo inaczej zewnętrzna śruba jest nieosiowo względem otworu w ramie. 

Przy okazji wymieniłem opony na Riddlery 45x700 i zrobiłem tubeless.  Rzeczywiście te orginalne druciane to jakaś padaka, przy zdejmowaniu strasznie się namęczyłem.

20220616_132413.jpg
Opublikowano
Czołem,
Czy ktoś z was próbował wstawić do Eskera opony 45 albo szersze? W weekend miałem czas prześmigać się po nieco bardziej wymagających szlakach w górach i niestety tłumienie na fabrycznych oponach(a w zasadzie jego brak) dało mi się mocno we znaki, szczególnie przepusty biły mocno.
Jak patrzę na ramę to mam wrażenie, że miejsca jest dość.
Mam 50 - wszystko jest ok szwalbe maraton GT nawet grubym szutrze dobrze amortyzuje.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cześć, 

1. Przymierzam się do zakupu nowych kół do eskera 6.0  i tutaj mam dylemat miedzy dwoma zestawami :

Dandy Horse

Evanlite

Macie jakieś doświadczenie z tymi kołami ? Przemawiają do mnie bardzie od Dandy Horse bo są u mnie  w Warszawie.

2. Czy tarcze hamulcowe Shimano Ultegra SM-RT800S, 160mm, CenterLock to dobry wybór ? jestem cięzszy trochę 100+ :) Jakie okładziny do tego polecacie?

3. Na ostatniej wyprawie zaliczylem glebę i lewa strona baranka mi się wygieła ( było tak |__| a zrobiło sie tak /__|) pociągnałem i naprostowałem , w tym sezonie będę jeżdził, obserowował  ale może to troche pracowac i pewnie sobie wymienię przed sezonem. polecacie jakies fajne kierownice do eskera? Tak do 600-700 zł

4. Jeżdzi ktoś z Apidura Expedition Frame Pack (Compact 5,3L) w ramie XL ? Tak mi wychodzi na styk ale nie mam na razie jak przymierzyć (druknałem szablon ale jakos mnie nie przekonuje ). druga obcja to ORTLIEB Frame Pack Toptube tutaj chyba będzie łatwiej z bidonami. A może coś innego polecacie, najlpeij aby ladnie spasowało do ramy XL

Opublikowano
2 godziny temu, Robaq napisał:

Cześć, 

(...)

4. Jeżdzi ktoś z Apidura Expedition Frame Pack (Compact 5,3L) w ramie XL ? Tak mi wychodzi na styk ale nie mam na razie jak przymierzyć (druknałem szablon ale jakos mnie nie przekonuje ). druga obcja to ORTLIEB Frame Pack Toptube tutaj chyba będzie łatwiej z bidonami. A może coś innego polecacie, najlpeij aby ladnie spasowało do ramy XL

Ja mam Zipper Lite w rozmiarze XXL od Crosso i idealnie pasuje do ramy XL. Bidon 620ml na sztycą mieści się na styk ale da się do niego dobrać w trakcie jazdy, drugi jest dostępny bez problemu.

Opublikowano (edytowane)

Hej, chciałbym kupić Kross'a Esker 6.0, jednak jak wiadomo są problemy z dostępnością. Mam 182 cm wzrostu, wysokość kroku to 86 cm, a długość ramienia to jakieś 61 cm. Zastanawiam się czy dostępny rozmiar XL był by dla mnie dobry, czy jednak polować na L. Czy ma ktoś podobne wymiary i sprawdzał wersję L lub XL?

Edytowane przez trime
Opublikowano
W dniu 22.06.2022 o 20:14, Robaq napisał:

1. Przymierzam się do zakupu nowych kół do eskera 6.0  i tutaj mam dylemat miedzy dwoma zestawami :

Dandy Horse

Evanlite

Macie jakieś doświadczenie z tymi kołami ? Przemawiają do mnie bardzie od Dandy Horse bo są u mnie  w Warszawie.

Nie mam doświadczeń z kołami tych producentów, ale myślę, że warto się ich poradzić co Ci zaproponują w odpowiedzi na twoje wymagania. Ja do Eskera zdecydowałem się na koła od Falcon Wheels (polecam), a jest jeszcze jeden producent - Vinci.

koła_20220412_123106.jpg
Opublikowano

Hej,

Czy ktoś wymieniał okładziny hamulców? Oryginalne K03S Resin są praktycznie nie do dostania. Kupiłem zamienniki w Decathlonie, ale im więcej kilometrów, tym gorzej pracują.

Opublikowano

Potrzebuję kupić bagażnik pod sakwy, czy ktoś może polecić jakiś model w rozsądnych pieniądzach?

Opublikowano

Kupiłem na razie ortlieb frame pack top tube bo apidura wydawala mi sie za duza a ta siedzi ok. Na tył 4,5 l ortlieb na narzedzia detke etc. a wsadze 3 bidon.

esker.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników Eskera 6.0. Czy jeżeli jedziecie szybko na nierównościach np. bruk/kocie łby słyszycie w ramie roweru (z przodu) dzwonienie?

Mam wrażenie, że u mnie obijają się wewnętrznie prowadzone pancerzyki i przewody hydrauliczne. Czy ktoś z Was ma może jakiś patent na te wkurzające dźwięki?

Widziałem ten poradnik od oz cycle:

Mogę spróbować wepchnąć tą piankę od strony supportu bo tam jest szpara, ale może ktoś jeszcze inny pomysł miał i przetestował?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie do użytkowników Eskera 6.0. Czy jeżeli jedziecie szybko na nierównościach np. bruk/kocie łby słyszycie w ramie roweru (z przodu) dzwonienie?
Mam wrażenie, że u mnie obijają się wewnętrznie prowadzone pancerzyki i przewody hydrauliczne. Czy ktoś z Was ma może jakiś patent na te wkurzające dźwięki?
Widziałem ten poradnik od oz cycle:
Mogę spróbować wepchnąć tą piankę od strony supportu bo tam jest szpara, ale może ktoś jeszcze inny pomysł miał i przetestował?
W sprzedaży jest specjalna osłona:
https://allegro.pl/oferta/jagwire-oslona-pancerza-wewnatrz-ramy-4-5mm-7829005911
z tym że musisz rozpinać przewody żeby ją założyć, używałem w fulu i spełnia zadanie bardzo dobrze.
  • Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. U mnie wpadły w końcu koła od Evanlite New Gravel na oponach Tufo speedero 40c plus wkładka antyprzebiciowa. Nowe tarcze XTR i klocki Galfera . Poprawił się znacznie komfort jazdy i można popylac po nierównościach 30km/h, a ważę 120kg.

IMG20220828184425.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja wrzuciłem tufo thundero 40 w mleku ..fajniej przyspiesza, szybciej leci, ale w błocie trzyma gorzej niż oryginalne ridlery

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 28.06.2021 o 07:13, Kris2019 napisał:

Dzień dobry,

czasami jade na rajdy rowerowe i na końcu trasy jest coś do zjedzenia lub zwiedzenia. Zdarza się że, nie ma jak zaparkować roweru - jest tylko asfaltowy parking.

Czy możecie polecić nóżkę (stopkę rowerową) do eskera 6.0 ?

witam, podbijam.

kupiłem taką:

https://allegro.pl/oferta/stopka-500-do-dolnej-rury-tylnego-trojkata-roweru-10560294463?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=CjwKCAjw79iaBhAJEiwAPYwoCHlos3Oo0pT4iUsL85EBvoPlz98fCChCPmQN3QcMSnoUXLgNkFIQLhoC15YQAvD_BwE

pasuje do ramy, ale stabilność roweru pozostawia wiele do życzenia - nie wyobrażam sobie podpierania na tym roweru z np sakwami.

Inne propozycje ?

Dzień dobry,

czasami jade na rajdy rowerowe i na końcu trasy jest coś do zjedzenia lub zwiedzenia. Zdarza się że, nie ma jak zaparkować roweru - jest tylko asfaltowy parking.

witam, podbijam.

kupiłem taką:

https://allegro.pl/oferta/stopka-500-do-dolnej-rury-tylnego-trojkata-roweru-10560294463?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=CjwKCAjw79iaBhAJEiwAPYwoCHlos3Oo0pT4iUsL85EBvoPlz98fCChCPmQN3QcMSnoUXLgNkFIQLhoC15YQAvD_BwE

pasuje do ramy, ale stabilność roweru pozostawia wiele do życzenia - nie wyobrażam sobie podpierania na tym roweru z np sakwami.

Inne propozycje ?

Dzień dobry,

witam, podbijam.

kupiłem taką:

Inne propozycje ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 23.06.2021 o 16:45, mikolo999 napisał:

Koła wróciły i.... @Zigfir miałeś racje. Widać, że słuch bardzo dobry :) Okazało się, że 2 szprychy były poluzowane i generowały dziwne dzwięki. Teraz jest poprawione i zobaczymy jak się będą sprawować. Na razie jedna jazda i jest cicho. Co nie zmienia faktu, że miałem już wiele kompletów DT Swiss (do rowerów MTB) i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Teraz chyba jednak jakość spadła... albo po prostu miałem pecha :)

U mnie też nieźle były szprychy poluzowane i dźwięków cała paleta. Po "centrowaniu" w serwisie krossa póki co cisza, ale moim zdaniem naciąg szprych nadal daleki do ideału. Warto się o to bić z krossem czy lepiej zaiwestować w nowe nierdzewne szprychy + zaplatanie  i przy okazji wrzucić piasty z łożyskami maszynowymi ?

Dzięki

Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś z Was może zmierzyć długość goleni widelca? W sensie jaka jest odległość od osi piasty do bieżni na rurze sterowej?

Dzięki

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

NA wzrost 173cm, i przekrok 79cm polecali byście ramę Eskera 6.0 - M czy może jednak S?

Edytowane przez Wołomin
Opublikowano
W dniu 15.04.2023 o 12:47, Wołomin napisał:

NA wzrost 173cm, i przekrok 79cm polecali byście ramę Eskera 6.0 - M czy może jednak S?

Chyba jednak S, bo Kross mi odpisał:

"Przekrok rozmiaru S to 773mm, zaś M to 801mm"

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Mam dwa pytania.

1. Czy u Was hak od przerzutki też lekko odstaje?

20230510_190042.thumb.jpg.4920e7cda3d8b7560d8160eb970326d5.jpg20230510_190151.thumb.jpg.6bd97b488a75c55983276bc9b95602d2.jpg

2. Czy baryłka od linki przerzutki tylnej też jest zablokowana, że nie da się nią poruszyć?

Pozdrawiam,

Jacek

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.09.2021 o 10:50, djfender napisał:

Ponizej kopia mojego komentarza z fb:

W xc mam stopkę Kross Heron III, dedykowaną do ram z hamulcem tarczowym. Jest stabilna, ale wielka i ciężka (400g). Do grawela szukałem lżejszej alternatywy, kolega z forum podpowiedział Kross Crane II. Esker 6.0 nie jest fabrycznie przygotowany na stopki direct mount, przykrój rur tylnego widelca jest zróżnicowany, co utrudnia montaż.

Po obcięciu kilku cm nóżki (i redukcji 18g) udało się znaleźć miejsce na rurze, które przyjęło stopkę, gdzie pietanie haczy i stopka działa. Nie jest to idealne rozwiązanie, sprawdza się u mnie np. w garażu (stabilne i rowne podłoże, brak wiatru). W terenie, przy wietrznej pogodzie jest ryzyko upadku. Stopka (jej plastikowa końcówka) trochę hałasuje na wybojach, ale wyeliminuje to z pewnością (klejem na gorąco..). Waga końcowa (przyciętej) to 300g.

IMG_20210811_194415.jpg

IMG_20230602_184331.jpg IMG_20230602_184342.jpg IMG_20230602_190523.jpg IMG_20230602_190604.jpg IMG_20230602_191230.jpg IMG_20230602_193135.jpg

Tak rozwiązałem sprawę z podpórką, proste i tanie rozwiązanie.

Opublikowano

Mogę z czystym sumieniem polecić podpórkę HEBIE FOXI 0672V E 26-28, moja co prawda to wersja 29 ale od 26-28 różni się tylko długością tej górnej podpórki. Dolny plastik można wkręcić lub wykręcić regulując długość. Musiałem troszkę podpiłować plastik bo ona ma mocowanie bardziej na "okrągłe" ramy a geos ma " prostokątną". Ale jest OK.

stopka1.jpg stopka2.jpg stopka3.jpg stopka4.jpg