Edon Opublikowano 18 Stycznia 2022 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Mam pytanie - warto brać Eskera jeśli najwięcej jeżdżę po ścieżkach rowerowych i ogólnie - mieście? Do tej pory jeździłem na MTB XC, ale chcę go sprzedać i przesiąść się na coś lżejszego. Amortyzator mam ciągle zablokowany, a grube opony ograniczają możliwość rozwinięcia fajniejszych prędkości na ścieżkach (oczywiście w granicach rozsądku) i są głośne. Po lesie praktycznie nie śmigam, a jak już to leśne ścieżki a nie jakieś zjazdy itp. Jak gravel spisuje się w warunkach miejskich? Boję się też trochę baranka i innej pozycji niż na MTB - trudno się przyzwyczaić?
d.vill Opublikowano 18 Stycznia 2022 Opublikowano 18 Stycznia 2022 9 godzin temu, Edon napisał: Jak gravel spisuje się w warunkach miejskich? Boję się też trochę baranka i innej pozycji niż na MTB - trudno się przyzwyczaić? Bez obaw, to bardzo wygodny i uniwersalny rower. Jak dodasz błotniki (są mocowania) to możesz nim śmigać przez cały rok i w każdą pogodę
buble_corp Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Niewiele się tu pojawia ostatnio, więc wrzucę jakieś info związane z Eskerem 6.0. Wymieniłem sztycę podsiodłową na chiński karbon i przy okazji zważyłem dotychczasową. Ta z Eskera z logo kross że śrubami ważyła 310g. Waga oryginalnej sztycy. 2
kris1978 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 W dniu 27.03.2022 o 22:58, buble_corp napisał: Niewiele się tu pojawia ostatnio, więc wrzucę jakieś info związane z Eskerem 6.0. Wymieniłem sztycę podsiodłową na chiński karbon i przy okazji zważyłem dotychczasową. Ta z Eskera z logo kross że śrubami ważyła 310g. Waga oryginalnej sztycy. Jaką kupiłeś i czy się sprawdza? Ile waży ta chińska? Link do polecanej sztycy jeśli można?
buble_corp Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Kupiłem sztycę z Ali firmy bxt, z ich sklepu firmowego. Średnica 27.2, długość 400mm (wystarczyłoby 350mm) kolor mat. Sztyce przed montażem posmarowałem pastą do karbonu, a obejmę skręciłem z siła 4-5Nm. Jeździłem jak na razie z 5 razy na trenażerze po około 1-1,5 godziny i 5 razy krótkie, 16km trasy, więc trudno się wypowiedzieć. Mam wrażenie, że delikatnie się ugina, więc jest ok. Waga nowej sztycy.
yok3r Opublikowano 7 Maja 2022 Opublikowano 7 Maja 2022 Cześć, pytanie do właścicieli Esker'a. Rower ma przejechane ok 40 km, ściągałem przednie koło, po założeniu ni cholery nie mogę ustawić żeby nie tarło o tarcze. Nie pomaga też fakt że klocki są prawie nowe i grube przez co jeszcze mniej miejsca, no ale przed ściągnięciem koła nie tarło. Kupiłem ten wkład do do ustawiania "SuperB" ale on mi dopiero w przyszłym tygodniu przyjdzie. Myślałem że przy sztywnych osiach będzie malina, a tu się okazuje że gorzej niż w moim MTB z szybkozanykaczem. Robię to w sposób taki jak wszędzie. Poluzowuje śruby mocujące hamulec, wkładam koło, zaciskam koło, naciskam klamkę żeby się ustawiło kilka razy dokrecam śruby i nic. Jak wy sobie z tym radzicie ?
Gość Opublikowano 7 Maja 2022 Opublikowano 7 Maja 2022 (edytowane) Pisałem o tym na poprzednich stronach - ten model tak ma. Niestety ale Kross w jakiś mega idiotyczny sposób zrobił mocowanie osi w widelcu (z tą podkładką) i w efekcie po ściągnięciu jest trudno wyregulować i na dobrą sprawę trzeba to robić zawsze. Lepiej by już zrobili zostawiając QR zamiast wprowadzając taką kichę. Ja przez ten problem pozbyłem się tego roweru, bo wszystko jest cacy do momentu konieczności ściągnięcia koła. To co bym zalecił to jakimś klejem na stałe tę podkładkę ustawić i dopiero potem brać się za zaciski - można coś między klocki a tarczę podłożyć dla lepszego wyrównania, np. cienką plastikową kartę czy nawet kartkę papieru (z obu stron), dopiero wtedy zacisnąć i dokręcić. Jeśli nadal nie gra to najlepiej ściągnąć koło, rozpechać tłoczki o dopiero wtedy się bawić Edytowane 7 Maja 2022 przez lukasamd
yok3r Opublikowano 7 Maja 2022 Opublikowano 7 Maja 2022 Masz rację. Udało mi się po jednym dniu ustawiania jakoś to ustawić żeby nie tarło, chyba tylko czystym przypadkiem, ale tak jak mówisz, kawałkiem plastików z obu stron, więcej nie ściągam, tragedia. Kupiłem jak wspomniałem ten wkład w klocki "SuperB TB-BR10" ale dopiero do mnie to dojdzie, i chyba dopiero to załatwi sprawę. Jestem w szoku że łatwiej mi ustawić w zwykłym MTB hamulce tarczowe z szybkozamykaczem niż w rowerze za 7200 zł.
Gość Opublikowano 7 Maja 2022 Opublikowano 7 Maja 2022 No jest to słabe. Mam aluminiowa szosę Bullsa, który nie jest jakaś szalenie znaną marką, też ma sztywne osie 12x100 + 12x142 i zaciski ustawiałem od ponad roku raz: w momencie gdy zmieniłem oryginalne koła na inne. Mogę ściągać,zakładać i cały czas gra. We wcześniej posiadanym przelaju miałem QR na DT RWS i też nie wymagały takiego ustawiania jak na eskerze. Dla mnie to naprawdę słabe bo przecież mowa o rowerze który pod względem wielu cech aspiruje do miana wyprawowca
yok3r Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 A to chyba nie jedyne problemy z Eskerem mi się szykują. Zareklamowałem już ubytek w widelcu (dziura tam gdzie sztywne osie w widelcu po stronie prawej, czyli nie tam gdzie gwint) - sam Kross odpisał aby reklamować widelec u jakiegos dealera (tu plus dla nich, ale zobaczymy co z tego wyjdzie). A na dodatek po około 80 km zaczynam słyszeć jakieś dziwne dźwięki chyba w suporcie na najcięższych przelozeniach i depnieciu (ten problem widziałem wcześniej występował już kilka razy na forum,nawet film ktoś wrzucił) co prawda u mnie dopiero pierwsze oznaki chyba, ale czuję że będą przeboje. A najlepsze że nie mieszkam w PL a gwarancja obejmuje tylko na terenie PL, i chyba przymusowe wizyty będą. Już się zaczynam bać
Krzysiek744 Opublikowano 10 Maja 2022 Opublikowano 10 Maja 2022 W dniu 8.05.2022 o 20:53, yok3r napisał: A to chyba nie jedyne problemy z Eskerem mi się szykują. Zareklamowałem już ubytek w widelcu (dziura tam gdzie sztywne osie w widelcu po stronie prawej, czyli nie tam gdzie gwint) - sam Kross odpisał aby reklamować widelec u jakiegos dealera (tu plus dla nich, ale zobaczymy co z tego wyjdzie). A na dodatek po około 80 km zaczynam słyszeć jakieś dziwne dźwięki chyba w suporcie na najcięższych przelozeniach i depnieciu (ten problem widziałem wcześniej występował już kilka razy na forum,nawet film ktoś wrzucił) co prawda u mnie dopiero pierwsze oznaki chyba, ale czuję że będą przeboje. A najlepsze że nie mieszkam w PL a gwarancja obejmuje tylko na terenie PL, i chyba przymusowe wizyty będą. Już się zaczynam bać Oj nie zachęca ten wątek do zakupu. Dobrze że na niego trafiłem
Gość Opublikowano 10 Maja 2022 Opublikowano 10 Maja 2022 Żeby nie było, to nie tak, że rower jest zły Na trudno było znaleźć coś z takimi możliwościami (tyle punktów montażowych, tyle miejsca na oponę, taka geo) w takiej cenie i nawet po zmianach nadal jest to dobra oferta. Niestety oszczędności wychodzą i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Lakier w eskerach jest delikatnie mówiąc średni, piasty shimanowskie też średnia sprawa, no i ten wideł
mikolo999 Opublikowano 10 Maja 2022 Opublikowano 10 Maja 2022 Hej, O kurcze, czyli wygląda na to, że jakość "po-COVIDowa" dopadła też KROSS'a. Ja ze swojego ESKER'a jestem bardzo zadowolony i polecam go innym. Ale mój to rocznik 2019 (jeszcze na 105 przed prezentacją GRX'a). Przejechałem nim ok 30tyś km i uważam go za świetny rower. Oczywiście w między czasie wymieniłem kilka części ale tylko ze względu na oszczędność wagi / lepsze parametry. Nic nigdy się w nim nie popsuło a był ze mną już na niezliczonej liczbie wypadów. Szkoda tej jakości bo dla mnie to na prawdę świetny rower i w porównaniu ze znacznie droższymi maszynami które posiadam (GIANT Propel Advenced 1 Disc, CANYON Lux CF 7) nic mu nie brakuje i lubie go tak samo jak pozostałe sprzęty (i tak samo o niego dbam). No cóż... może się poprawią albo ponadganiają jakością gwarancji... Pozdrawiam
buble_corp Opublikowano 11 Maja 2022 Opublikowano 11 Maja 2022 W dniu 8.05.2022 o 20:53, yok3r napisał: A na dodatek po około 80 km zaczynam słyszeć jakieś dziwne dźwięki chyba w suporcie na najcięższych przelozeniach i depnieciu Tu akurat wiele różnych przyczyn może być. U mnie najczęściej przyczyną był słabo nasmarowany łańcuch, a było wrażenie, że to suport, korby albo pedały trzeszczą pod większym naciskiem. Po oczyszczeniu i nasmarowaniu łańcucha zwyczajowo wszystko wracało do normy i było cicho.
d.vill Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 U mnie po raz drugi strzeliła opona z przodu i to drugi raz z lewej strony 🤦♂️ Na szczęście przy niewielkiej prędkości i na szutrze Koło zalane mlekiem, ciśnienie ~3.8 bar, dość wysokie, ale planowałem dobrze ubite piachy jechać (co do końca nie wyszło przy tej suszy ;)). Dobrze, że opona fajnie układa się na obręczy, udało mi się ją napompować mini pompką - rookie xs! 5 min. postoju i już kontynuowałem trasę. Pierwszy raz strzeliła jak wróciłem z przejażdżki ~80 km po różnym terenie i szykowałem rower do mycia. Z pozytywnych info - nie mam problemu z zaciskiem i tarcze względem klocków ustawiają się odpowiednio
Gość Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 Jeśli to fabryczne WTB to nie ma nic dziwnego - to druciaki, które owszem, można tubelessować, ale efekty mogą być właśnie takie
d.vill Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 4 minuty temu, lukasamd napisał: Jeśli to fabryczne WTB to nie ma nic dziwnego - to druciaki, które owszem, można tubelessować, ale efekty mogą być właśnie takie Dlaczego druciaki są pod tym względem gorsze od zwijanych?
Gość Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 Stopka nie jest elastyczna. Jeżeli cokolwiek będzie z nią nie tak, to się rozszczelni (lub nie pozwoli w ogóle uszczelnić)
rydzu Opublikowano 24 Maja 2022 Opublikowano 24 Maja 2022 W dniu 12.01.2022 o 13:28, d.vill napisał: Mam Eskera '22 i poniżej kilka moich przemyśleń na temat tego dwukołowca. Swoje opinie opieram na kilkuletniej jeździe HT i przełajem - całorocznej, ~10k/rok. Przed jazdą rozłożyłem go dość mocno, po swojemu nasmarowałem łożyska sterów i suportu. Jeżdżę dużo w błocie i te miejsca najszybciej u mnie korodują. RS500 nie jest pod tym względem trwała, ale jak się odpowiednio o nią zadba, to potrafi sporo przejechać. Stery wydają się OK. Całość też przesmarowałem ACF50, sprawdza się w moto, więc i przy rowerze dobrze zabezpiecza przed korozją a mycie jest łatwiejsze. Lakier - w końcu połysk! Poważnie, mając przełaja w macie, wstrzymywałem się z zakupem Eskera, tylko ze względu na malowanie. Wiem, dopłaciłem 500 zł za to, ale nie żałuję Nie czochrałem go jeszcze po chaszczach, więc na temat trwałości się nie wypowiem. Koła - ciężkie, piasty Shimano nie należą do moich ulubionych, za pół roku pewnie będzie pierwszy serwis i dokładnej je ocenie. Obawiam się, że szybko mogą zaciągnąć wodę. Dwa raz ściągałem koła i po ponownym założeniu nie było problemu z obcieraniem tarczy o klocki, nakrętka też nie wypadała. Fabryczna obręcz i opony lubią się mlekiem i bezproblemowo przeszły konwersję. Rozmiar - przy wzroście 177 cm miałem dylemat - M czy L. Po przymiarce w sklepie i kilku krótkich jazdach wybrałem (bez 100% pewności) rozmiar M. Teraz, po dłuższej trasie, mogę potwierdzić słuszność wyboru. Jazda - wygodnie, a jak wygodnie... to też szybko Siodło o dziwo w miarę mi pasuje. Tył roweru wydaje się ciężki, ale jako całość z pewnością nie jest ociężały. Prowadzenie pewne i stabilne. Rama - dla mnie ładna, sporo mocowań do dodatkowego wyposażenia - zawsze lepiej mieć, niż później kombinować. Jedynie nie podoba mi się prowadzenie linki przerzutki w tylnym trójkącie a jeszcze bardziej przewodu hamulcowego - w mojej opinii powinien zostać poprowadzony wewnątrz. Napęd - wrzucanie łańcucha na duży blat trwa wieczność i sprawia wrażenie mało pewnego. Mała tarcza jest dla mnie za mała i czasami ciężko znaleźć mi odpowiednie przełożenie bez koszenie łańcucha, tak ze dwa ząbki więcej i byłoby dobrze. Tył chodzi bez zastrzeżeń - szybko i pewnie. Podsumowując, jestem zadowolony z zakupu. Nie jest to ideał, ale jest bardzo dobrze. Jak lakier oceniasz po upływie tych kilku miesięcy?
d.vill Opublikowano 25 Maja 2022 Opublikowano 25 Maja 2022 11 godzin temu, rydzu napisał: Jak lakier oceniasz po upływie tych kilku miesięcy? Nic gorszego od tego co oferuje konkurencja. W garażu stoi Trek, Merida i 2x Accent, więc porównanie jakieś jest. Na Krossie większych przygód nie miałem i na szczęście obyło się bez otarć Z lakierami jest ten problem, że producenci zmuszeni są do stosowania lakierów wodnych... a te do szczególnie twardych, przez co trwałych nie należą. Raz do roku, przy większym serwisie rowerów, biorę pastę TEMPO średnio ścierną i ręcznie pozbywam się wszelkich rys.
exus1pl Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 Czołem, Czy ktoś z was próbował wstawić do Eskera opony 45 albo szersze? W weekend miałem czas prześmigać się po nieco bardziej wymagających szlakach w górach i niestety tłumienie na fabrycznych oponach(a w zasadzie jego brak) dało mi się mocno we znaki, szczególnie przepusty biły mocno. Jak patrzę na ramę to mam wrażenie, że miejsca jest dość.
Gość Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 Zarówno widelec jak i tylne widełki pozwalają wrzucić 700x50c (czyli MTB 2,0"), oczywiście bez błotników
kris1978 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Opublikowano 3 Czerwca 2022 W dniu 30.05.2022 o 10:08, exus1pl napisał: Czołem, Czy ktoś z was próbował wstawić do Eskera opony 45 albo szersze? W weekend miałem czas prześmigać się po nieco bardziej wymagających szlakach w górach i niestety tłumienie na fabrycznych oponach(a w zasadzie jego brak) dało mi się mocno we znaki, szczególnie przepusty biły mocno. Jak patrzę na ramę to mam wrażenie, że miejsca jest dość. Ostatnio zamontowałem do swojego Eskera 6 Continental Race King 2.0 29 cali, bajka w terenie jedzie po piachu jak zły, a nawet przy 27/h na asfalcie ich nie słyszałem. Polecam oczywiście są zamleczkowane i ciśnienie jakie stosuję to 2 bary zarówno w teren jak i na asfalt przy 79 kg wagi. 1
buble_corp Opublikowano 7 Czerwca 2022 Opublikowano 7 Czerwca 2022 W dniu 8.05.2022 o 20:53, yok3r napisał: A na dodatek po około 80 km zaczynam słyszeć jakieś dziwne dźwięki chyba w suporcie na najcięższych przelozeniach i depnieciu (ten problem widziałem wcześniej występował już kilka razy na forum,nawet film ktoś wrzucił) co prawda u mnie dopiero pierwsze oznaki chyba, ale czuję że będą przeboje. U mnie niestety po ostatniej jeździe w deszczu zaczęło strzelać głośno w supporcie/korbie, przynajmniej się mi tak wydaje. Muszę zdemontować tylne koło, przeczyścić oś i mocowania osi oraz piastę. Podobno bardzo często to tylna oś (TA) tak strzela, a wydaje się, że dźwięk jest z supportu lub korby. Mocowanie lewej korby już czyściłem i przesmarowałem. Nie demontowałem jeszcze supportu i nie sprawdzałem mocowania koronek do korby. Czy ktoś miał taką sytuację w Eskerze i może podpowiedzieć gdzie jeszcze szukać?
buble_corp Opublikowano 7 Czerwca 2022 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Po zdjęciu korby okazało się, że prawa nakretka od supportu jest niedokręcona, ale już wszystko rozebrałem, przeczyściłem i przesmarowałem. Jest ok, nie skrzypi.
Rekomendowane odpowiedzi