liftlodz Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 To proste, jeśli kupisz za dużą ramę, to niewiele z tym zrobisz. Jeśli będzie za mała to zawsze można zmienić mostek czy kierownice.Kup M. 1
prz3m3k Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 56 minut temu, liftlodz napisał: To proste, jeśli kupisz za dużą ramę, to niewiele z tym zrobisz. Jeśli będzie za mała to zawsze można zmienić mostek czy kierownice. Kup M. No właśnie sprzedawca wczoraj mówił, że rozmiar M może być na tyle mały, że będę miał mocno wygięte plecy podczas trzymania rąk w najniższym miejscu kierownicy (baranka)
Chromikson Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 To przejedź się na tym L i zobaczysz, czy pasuje, czy nie. Ty najlepiej wiesz co jest dla Ciebie OK.
prz3m3k Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 No właśnie Lką się przejechałem ale tak jak pisałem wyżej nie wiem czy ta rama która jest 1-2 cm pod przekrokiem to dobry znak. Niestety nie mam opcji przejechania się Mką żeby porównać..
Yarooo Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 W moim Fuji standover jest o 2,5cm niższy niż mój przekrok. Na rowerze jeżdżę bezproblemowo od dwóch lat.
Raszi94 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Witam, stoję przed zakupem eskera 6.0 lub 7.0 i przy moim wzroście 186cm i przekroku 88/89cm kross odpisał, żeby celować w rozmiar XL ale nie jestem przekonany. Osobiście myślałem o L. Coś doradzacie? Całe życie na mtb jeździłem wiec nie ogarniam rozmiarówek graveli a tym bardziej tych u krossa :P
MichuB Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 W dniu 16.06.2021 o 07:35, prz3m3k napisał: Czy wśród szanownych forumowiczów ktoś miał podobny problem albo czy jesteście w stanie podpowiedzieć co zrobić i jaki rozmiar finalnie wybrać? Z góry dzięki za wszelkie uwagi i pomoc! 20 godzin temu, prz3m3k napisał: No właśnie sprzedawca wczoraj mówił, że rozmiar M może być na tyle mały, że będę miał mocno wygięte plecy podczas trzymania rąk w najniższym miejscu kierownicy (baranka) Ja kupiłem M, mając podobny przekrok i jeszcze parę więcej cm wzrostu. M jest super komfortowa, a w przypadku awaryjnego hamowania rama nie zagraża klejnotom Finalnie i tak od Twoich odczuć podczas jazdy będzie zależeć, ciało się przyzwyczai do pozycji W dniu 16.06.2021 o 07:35, prz3m3k napisał: Czy wśród szanownych forumowiczów ktoś miał podobny problem albo czy jesteście w stanie podpowiedzieć co zrobić i jaki rozmiar finalnie wybrać? Z góry dzięki za wszelkie uwagi i pomoc! 20 godzin temu, prz3m3k napisał: No właśnie sprzedawca wczoraj mówił, że rozmiar M może być na tyle mały, że będę miał mocno wygięte plecy podczas trzymania rąk w najniższym miejscu kierownicy (baranka) Ja kupiłem M, mając podobny przekrok i jeszcze parę więcej cm wzrostu. M jest super komfortowa, a w przypadku awaryjnego hamowania rama nie zagraża klejnotom Finalnie i tak od Twoich odczuć podczas jazdy będzie zależeć, ciało się przyzwyczai do pozycji W dniu 16.06.2021 o 07:35, prz3m3k napisał: Czy wśród szanownych forumowiczów ktoś miał podobny problem albo czy jesteście w stanie podpowiedzieć co zrobić i jaki rozmiar finalnie wybrać? Z góry dzięki za wszelkie uwagi i pomoc! 20 godzin temu, prz3m3k napisał: No właśnie sprzedawca wczoraj mówił, że rozmiar M może być na tyle mały, że będę miał mocno wygięte plecy podczas trzymania rąk w najniższym miejscu kierownicy (baranka) Ja kupiłem M, mając podobny przekrok i jeszcze parę więcej cm wzrostu. M jest super komfortowa, a w przypadku awaryjnego hamowania rama nie zagraża klejnotom Finalnie i tak od Twoich odczuć podczas jazdy będzie zależeć, ciało się przyzwyczai do pozycji
prz3m3k Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 32 minuty temu, MichuB napisał: Ja kupiłem M, mając podobny przekrok i jeszcze parę więcej cm wzrostu. M jest super komfortowa, a w przypadku awaryjnego hamowania rama nie zagraża klejnotom Finalnie i tak od Twoich odczuć podczas jazdy będzie zależeć, ciało się przyzwyczai do pozycji Dziękuję za Twoją opinie a czy przy nawet wyższym wzroście niż mój przy jeździe właśnie rozmiarem M nie czujesz że jesteś bardziej "przygarbiony" przez to, że rama jest krótsza i kierownica?
Raszi94 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 20 godzin temu, Raszi94 napisał: Witam, stoję przed zakupem eskera 6.0 lub 7.0 i przy moim wzroście 186cm i przekroku 88/89cm kross odpisał, żeby celować w rozmiar XL ale nie jestem przekonany. Osobiście myślałem o L. Coś doradzacie? Całe życie na mtb jeździłem wiec nie ogarniam rozmiarówek graveli a tym bardziej tych u krossa Ktoś, coś?
MichuB Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 11 godzin temu, prz3m3k napisał: Dziękuję za Twoją opinie a czy przy nawet wyższym wzroście niż mój przy jeździe właśnie rozmiarem M nie czujesz że jesteś bardziej "przygarbiony" przez to, że rama jest krótsza i kierownica? Absolutnie nic takiego nie czuję, jeśli coś nie będzie mi pasować to idę na bikefitting, bo może inna pozycja będzie lepsza, ale o niej nie wiem
prz3m3k Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Dzięki za informację. Wiem, że to temat dotyczący ESKERa ale wczoraj trafiłem na model Marin Lombard 1 i zaczynam się powoli przekonywać, że może jak na pierwszy gravel w życiu może warto od czegoś tańszego zacząć żeby zobaczyć czy ta zabawa jest dla mnie
ArekGd Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Na początku tego wątku mignęła mi informacja, że w Eskerze siedzą bardzo ciężkie dętki. Zamierzam na razie kupić jedną na zapas, ale może warto wymienić obie? W rowerze XC jeżdżę na mleku ale do jazdy 50% asfalt chyba warto zostać przy dętkach? Jakie dętki polecacie ?
swietan Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 4 godziny temu, ArekGd napisał: Na początku tego wątku mignęła mi informacja, że w Eskerze siedzą bardzo ciężkie dętki. Zamierzam na razie kupić jedną na zapas, ale może warto wymienić obie? W rowerze XC jeżdżę na mleku ale do jazdy 50% asfalt chyba warto zostać przy dętkach? Jakie dętki polecacie ? Ja jak zmieniałem opony w swoim esker 6.0 to były tam dętki schwalbe no.19 do opon o szerokości 40-62 w orginalny oponach o szerokości 37 - ledwo się mieściły. Ja na zapas kupiłem też schwalbe ale no. 17 do opon o szerokości 28-47. Polecam dętki schwalbe bo stosunkowo długo trzymają ciśnienie ale nad waga się nigdy nie zastanawiałem.
Jach0 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Witam, kupiłem tylni bagażnik marki Crosso ale kiedy go zamontowałem to jest krzywo osadzony względem koła. Pytanie czy to jest normalne? Z góry dziękuje za info.
mikolo999 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 W dniu 11.06.2021 o 12:02, Zigfir napisał: @mikolo999 A w tych kółkach masz szprychy luźne, że tak dzwonią? Koła wróciły i.... @Zigfir miałeś racje. Widać, że słuch bardzo dobry Okazało się, że 2 szprychy były poluzowane i generowały dziwne dzwięki. Teraz jest poprawione i zobaczymy jak się będą sprawować. Na razie jedna jazda i jest cicho. Co nie zmienia faktu, że miałem już wiele kompletów DT Swiss (do rowerów MTB) i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Teraz chyba jednak jakość spadła... albo po prostu miałem pecha
Krzycho S Opublikowano 26 Czerwca 2021 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Witam serdecznie😀. Jest to mój pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość. Stałem się dziś posiadaczem Eskera 6 w rozmiarze M. Oczywiście rower kupiony bez mierzenia ze strony Krosa. Mam 176cm wzrostu i jestem po pierwszych przejechanych kilometrach. Według specyfikacji jaką podaje producent powinno być ok jednak mam wątpliwości czy ramą nie jest trochę za mała.. Przy skręcaniu przednie koło zahacza o buty które są wpięte do pedałow SPD. Nie wiem czy warto się myśleć o wymianie na L? , może jest ktoś o podobnym wzroście kto użytkuje Eskera? Z góry dziękuję za każdą pomoc I Pozdrawiam
SpinOff Opublikowano 26 Czerwca 2021 Opublikowano 26 Czerwca 2021 @Krzycho S Rower dobiera się do wymiarów ciała, a nie rozmiaru buta. L będzie za duża
liftlodz Opublikowano 27 Czerwca 2021 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Możesz mieć źle ustawione bloki , poza tym niektóre rowery tak mają
Shadow2k3 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Też mam ten przypadek, rama L, wzrost 179, kopyto 28,5 cm but 1 numer większy jak zaleca shimano i bloki ustawione prawidłowo. Trzeba się nauczyć z tym jeździć.
Krzycho S Opublikowano 27 Czerwca 2021 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Godzinę temu, Shadow2k3 napisał: Też mam ten przypadek, rama L, wzrost 179, kopyto 28,5 cm but 1 numer większy jak zaleca shimano i bloki ustawione prawidłowo. Trzeba się nauczyć z tym jeździć. Dzięki panowie 😀. Jestem spokojniejszy. Ogólnie rower jest super i jestem zadowolony z jazdy..
Kris2019 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Dzień dobry, czasami jade na rajdy rowerowe i na końcu trasy jest coś do zjedzenia lub zwiedzenia. Zdarza się że, nie ma jak zaparkować roweru - jest tylko asfaltowy parking. Czy możecie polecić nóżkę (stopkę rowerową) do eskera 6.0 ?
Robaq Opublikowano 28 Czerwca 2021 Opublikowano 28 Czerwca 2021 W dniu 16.06.2021 o 07:35, prz3m3k napisał: Dzień dobry wszystkim! Jestem tutaj nowy choć udało mi się już przejrzeć cały wątek jak i pozostałe dostępne w internecie na temat marki Kross. Po długiej analizie jaki kupić następny rower padło właśnie na gravela - kross esker 4.0 Niestety jedyny dostępny w salonie blisko mnie okazał się model 6.0 w rozmiarze L i tutaj pojawia się mój problem na który liczę, że uda mi się znaleźć odpowiedź dzięki waszej podpowiedzi. Mój wzrost to 180 cm a noga około 81 cm. Wg tabelki wychodzi L'ka i teraz przymierzając ten rower przekrok był dosyć blisko ramy. Sprzedawca twierdzi, że w przypadku graveli ten przekrok nie liczy się tak bardzo jak gdybym kupował rower górski. Niestety nie ma nigdzie rozmiaru M abym mógł go przymierzyć i zobaczyć na którym będzie mi się lepiej jechało. Czy wśród szanownych forumowiczów ktoś miał podobny problem albo czy jesteście w stanie podpowiedzieć co zrobić i jaki rozmiar finalnie wybrać? Z góry dzięki za wszelkie uwagi i pomoc! Wiesz co? ja mam XLke i też mam że 2 cm luzu. Byłem na bikefitingu i mówili że tak jest ok. Jeździłem wcześniej na trekingu i nigdy nie schodziłem z roweru do przodu . Jak już się tutaj przyzwyczaiłem to jest ok. Na początku miałem tak że nie mogłem przełożyć nogi nad siodełkiem i wsiadałem jak paralityk, bałem się zatrzymywać jeszcze w SPD Ale jakoś po parunastu jazdach robię to odruchowo i chyba się też rozciagnalem lepiej .
Chromikson Opublikowano 29 Czerwca 2021 Opublikowano 29 Czerwca 2021 https://youtu.be/yDg8XEiMEpc może komuś pomorze jeśli chodzi o rozmiar, bo jest wspomniane.
Agga Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 Cześć, temat pewnie poruszany ale nie moge znaleźć watku. Od wczoraj jestem posiadaczka Eskera. Jeździ jak zloto, ale… o co chodzi z tym lakierem? Myślałam ze to rower do szargania a tu coś takiego od postawienia przy słupku… czy to ogolnie znana rzecz czy ja mam jakiegos pecha? Nie żebym byla estetka, rower jest do jazdy, ale mam wrazenie ze Esker nadaje sie do stania w pokoju w folii… a propos folii: polecicie jakas do oklejenia poki calego nie porysuje? Tylko nie trail bo to porazka jakas…
Chrismel Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 To są tzw. lakiery ekologiczne. W sumie ogólnie znana rzecz dotycząca wielu branż, nie tylko rowerowej.
Rekomendowane odpowiedzi