Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, liftlodz napisał:

Jak można odwrotnie zmontować mostek

Normalnie, do góry nogami, zamiast +15 było -15 stopni

Opublikowano
17 minut temu, liftlodz napisał:

Jak można odwrotnie zmontować mostek

Pewnie tak jak niektórzy tu robią po zakupie czyli odwracają na plus.

Opublikowano

To chyba wina sklepu, ze źle poskładali rower na wystawę. Mostek nie da się na odwrót założyć no bo jak😁 otwór od kierownicy na widelec i na odwrót 🤔

Opublikowano
To nie jest do góry nogami, to jest normalnie
Opublikowano
1 minutę temu, Chromikson napisał:

To chyba wina sklepu, ze źle poskładali rower na wystawę. Mostek nie da się na odwrót założyć no bo jak😁 otwór od kierownicy na widelec i na odwrót 🤔

Do góry nogami 😊

Opublikowano
3 godziny temu, liftlodz napisał:
3 godziny temu, MichuB napisał:

To nie jest do góry nogami, to jest normalnie

Normalnie to jest teraz, ze sklepu dostałem złożone odwrotnie (napis do góry nogami). Dla mnie zdecydowanie za nisko do komfortowej dłuższej jazdy, choć 22km przejechałem bez problemu.

DEA84F47-59A3-4582-832C-0808BFDD210D.jpeg
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, MichuB napisał:

Normalnie to jest teraz, ze sklepu dostałem złożone odwrotnie (napis do góry nogami). Dla mnie zdecydowanie za nisko do komfortowej dłuższej jazdy, choć 22km przejechałem bez problemu.

Normalnie to mostek można zakładać w obie strony. Ale jednak poziomo jest przyjęta jako standard i tak Eskery mają fabrycznie. Zresztą nie tylko one.
Można go sobie odwrócić "na +" czyli, tak aby punkt montażu kierownicy był wyżej ze względu na uzyskanie takiej, a nie innej - mniej agresywnej pozycji ciała.
Strona, w którą nakleił ktoś naklejkę, czy zrobił nadruk nie ma tu żadnego znaczenia.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
W dniu 27.04.2021 o 16:41, MichuB napisał:

Kupiłem M i okazuje się, że rozmiar jest idealny, pomimo tego że M jest do 178 cm, ale przy moim przekroku 82 M pasuje jak ulał. Sam mam 185 cm.

Widać, że rowery składane na szybko, bo mistrzowie odwrotnie mostek zmontowali, przerzutka przednia niewyregulowana, stery niedokręcone, a zacisk tylny hamulca delikatnie obciera, także muszę maszynę dopieścić po swojemu

Dla mojej dziewczyny (173cm) M była za duża (M wg Krossa jest na wrost 168 do 178cm), także jak ktoś szuka to w Greenbike w Poznaniu na Głogowskiej jedna Mka jest na wystawce.

Polujemy na Skę

A po próbnej jeździe z odwrotnie włożonym mostkiem stwierdzam że Esker jest rewelacyjny

Na stronie Krossa w oficjalnej dystrybucji pojawiły się S-ki - pewnie trzeba się spieszyć, bo pewnie rozejdą się szybko jak świeże bułeczki :)

Opublikowano
W dniu 27.04.2021 o 16:41, MichuB napisał:

Kupiłem M i okazuje się, że rozmiar jest idealny, pomimo tego że M jest do 178 cm, ale przy moim przekroku 82 M pasuje jak ulał. Sam mam 185 cm.

Widać, że rowery składane na szybko, bo mistrzowie odwrotnie mostek zmontowali, przerzutka przednia niewyregulowana, stery niedokręcone, a zacisk tylny hamulca delikatnie obciera, także muszę maszynę dopieścić po swojemu

Dla mojej dziewczyny (173cm) M była za duża (M wg Krossa jest na wrost 168 do 178cm), także jak ktoś szuka to w Greenbike w Poznaniu na Głogowskiej jedna Mka jest na wystawce.

Polujemy na Skę

A po próbnej jeździe z odwrotnie włożonym mostkiem stwierdzam że Esker jest rewelacyjny

Przy twoim przekroku M-ka jest dobra na wysokość bo nie zahaczasz o górną rurę przy zsiadaniu, ale na długość ten rower w fabrycznej konfiguracji powinien być dla ciebie za krótki. Jeśli Ci się dobrze jeździ to super, ale pewnie po założeniu dłuższego mostka będzie jeszcze lepiej.

Odwrócenie mostka na plus w twoim przypadku też jest zastanawiające. W gravelach główka ramy i tak jest położona wysoko, więc nawet z mostkiem na minus powinieneś mieć dosyć zrelaksowaną pozycję. Zgaduję że obecnie kierownicę masz wyżej niż siodełko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

stałem się ostatnio właścicielem Kross Eskera 6.0. Jak na razie rower sprawuje się wyśmienicie. Chciałbym go jednak trochę zabezpieczyć.

Proszę więc o pomoc jaką folię polecicie do oklejenia. Chciałbym żeby to były gotowe szablony (nie chciałbym bawić się w wycinanie) no i aby pasowała

do matowego lakieru (chociaż myślę, że błyszcząca tez wchodzi w grę). Dobrze by było aby tez nie kosztowała za dużo 🙂

Z góry dziękuje za odpowiedź i podpowiedź.

Opublikowano

Skoro ma być tania i dobra to pytanie, po co Ci dwie...

Eskera nie zabezpieczałem, ale górala już tak - folią samoregenerującą NOSO.  Kosztuje swoje, ale  się sprawdza i nie straszy. Nie wiem tylko jak położyć ją na garbiku, bo tam może być potrzeba wycięcia kliników, aby pasowała. Raczej domyślnie nie znajdziesz takiej, która się idealnie ułoży bez tego.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie :)

Głupio tak na dzień dobry pytać o radę ;) Więc tylko zapytam tych doświadczonych długonogich użytkowników Ekserów (wiem, że są , przeczytałem wątek 2x) , czy wciąż dobrze się czują przy rozmiarze L mając 183-184 cm wzrostu ale przekrok 88-89 cm?

Takie zwariowane czasy, że nie ma szans aby usiąść w sklepie rowerowym na XL i L i wybrać lepszy, ja musiałem wydzwonić ze 40 sklepów aby znaleźć tą jedną jedyną sztukę L (ze strony www krossa rowery gdy się pojawią kończą się w 2 max 3 minuty) i jadę po nią za kilka dni...

Mam 183,5 cm wzrostu i właśnie 89-90 cm przekroku i wujek google mówi na dzień dobry, że gdy nogi długie lepiej mniejsza rama, ale Eskery z tabeli geometrii jakieś takie inne są... wolę się upewnić.  Przeznaczenie 40% asfalt , 30% szutry , 30% leśne ścieżki . Obecnie jeżdżę na hardtailu Lce Rockrider'a XC500 i jest idealnie, ale to wypady do lasu na 1h-2h, a na Eskerze zamierzam dłuższe trasy robić. Brać tą L kę ?

z pozdrowieniami,

Arek

Edytowane przez ArekGd
Opublikowano (edytowane)

Bierz L będziesz zadowolony. Mam 185 cm wzrostu i jest OK

Edytowane przez Chromikson
Opublikowano

Myślicie, że przy rozmiarze M do wzrostu 180 cm będą jakieś problemy czy powinno być dobrze? Chodzi o Eskera 4.0. 

Opublikowano

Ja mam 180cm, 85cm noga, mam Lke, jeździłem na kumpla M-ce i bardzo się cieszę ze swojego wyboru.

Opublikowano
2 godziny temu, Remas94 napisał:

Ja mam 180cm, 85cm noga, mam Lke, jeździłem na kumpla M-ce i bardzo się cieszę ze swojego wyboru.

I jak się jeździło na tej M-ce? 

Opublikowano
4 godziny temu, Atos13 napisał:

Myślicie, że przy rozmiarze M do wzrostu 180 cm będą jakieś problemy czy powinno być dobrze? Chodzi o Eskera 4.0. 

Lka

Opublikowano
10 godzin temu, Chromikson napisał:

Bierz L będziesz zadowolony. Mam 185 cm wzrostu i jest OK

Dzięki!

Wiesz, po kilku informacjach, np. od Krossa (na mój przekrok to XL) lub z testu "magazynbike" gdzie piszą że rozmiary w rzeczywistości są krótsze niż w specyfikacji, cytuję "Testowany przez nas egzemplarz miał nominalny rozmiar L, ale długość rury podsiodłowej 530, a rzeczywistą długość ramy 540 mm (10 mm mniej, niż podaje producent). Tym samym okazał się minimalnie za duży dla testera o wzroście 170 cm, a zdecydowanie za mały dla mierzącego 187 cm"

...trochę zwątpiłem. Faktycznie modele 2020 i 2021 też mają takie krótsze ramy niż na papierze?

Opublikowano

Jak to wygląda z dostępnością rozmiaru ramy po wyprzedaży na stronie Krossa? Dodają jeszcze po jakimś czasie czy już nie ma na co liczyć? Dokładnie o model z tego roku chodzi 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co wiem, o żadnych wyprzedażach mowy nie ma, po prostu dostępność jest ograniczona do kilkudziesięciu sztuk, a chętnych na dzień dobry 100 razy więcej.  Co jakiś czas pojawiają się partie po kilka sztuk na stronie www krossa lub pojedyncze sztuki jadą do dystrybutorów (niektórzy czekają miesiącami nawet na 1 rower). Najgorzej, że bardzo trudno dowiedzieć się jaki rozmiar i gdzie się pojawi.

Edytowane przez ArekGd
Opublikowano
16 godzin temu, ArekGd napisał:

...trochę zwątpiłem. Faktycznie modele 2020 i 2021 też mają takie krótsze ramy niż na papierze?

Ramy mają normalny rozmiar. L-ka powinna pasować Ci na styk. Najwyżej skrócisz sobie mostek o 10mm. Ze względu na długą nogę, na M-ce miałbyś już zbyt agresywną pozycję.

W ogóle nie wiem co to za sposób na dobieranie ramy według przekroku. Może w MTB to działa, ale w szosie/gravelu to gotowy przepis na źle dobrany rower.