kropa Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 W dniu 3.12.2020 o 14:25, polo_91 napisał: Cześć! Pytanie do tych którym udało się już kupić albo zarezerwować nowego Eskera. Też planuje kupić i tu moje pytanie - czy udało Wam się coś ugryźć z ceny katalogowej? W połowie listopada kupiłem za 5.700zł z przesyłką i gratisowym błotnikiem Gianta
grzwor Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Hej zastanawiam się nad kupnem tego rowera 2021. Szukam uniwersalnego roweru nastawieniem na asfalt. Dojazd do pracy 6 km asfalt czy ten rower jest dynamiczny? Jakie średnie prędkości macie na tym rowerze na asfalcie? Obecnie mam cross unibike flash i średnie prędkości to 20-23 kmh. Czy rozmiar 56 cm będzie dobrym rozwiązaniem, mam wzrost 190 cm i przekrok 84?
Karol_Bogusz Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Hej zastanawiam się nad kupnem tego rowera 2021. Szukam uniwersalnego roweru nastawieniem na asfalt. Dojazd do pracy 6 km asfalt czy ten rower jest dynamiczny? Jakie średnie prędkości macie na tym rowerze na asfalcie? Obecnie mam cross unibike flash i średnie prędkości to 20-23 kmh. Czy rozmiar 56 cm będzie dobrym rozwiązaniem, mam wzrost 190 cm i przekrok 84?Siemka,Ja miałem podobny dylemat. Na góralu do pracy 25-30 minut. Na eskerze z szosowymi oponami. Średnio 21-23 min. Dystans 12 km. Dynamika jazdy jest zupełnie inna. Tylko trzeba zrobić Bike fittingWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Hej zastanawiam się nad kupnem tego rowera 2021. Szukam uniwersalnego roweru nastawieniem na asfalt. Dojazd do pracy 6 km asfalt czy ten rower jest dynamiczny? Jakie średnie prędkości macie na tym rowerze na asfalcie? Obecnie mam cross unibike flash i średnie prędkości to 20-23 kmh. Czy rozmiar 56 cm będzie dobrym rozwiązaniem, mam wzrost 190 cm i przekrok 84?Siemka,Ja miałem podobny dylemat. Na góralu do pracy 25-30 minut. Na eskerze z szosowymi oponami. Średnio 21-23 min. Dystans 12 km. Dynamika jazdy jest zupełnie inna. Tylko trzeba zrobić Bike fittingWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Błyskawiczny Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 2 godziny temu, grzwor napisał: Hej zastanawiam się nad kupnem tego rowera 2021. Szukam uniwersalnego roweru nastawieniem na asfalt. Dojazd do pracy 6 km asfalt czy ten rower jest dynamiczny? Jakie średnie prędkości macie na tym rowerze na asfalcie? Obecnie mam cross unibike flash i średnie prędkości to 20-23 kmh. Czy rozmiar 56 cm będzie dobrym rozwiązaniem, mam wzrost 190 cm i przekrok 84? Hej, Czy Ty aby na pewno się dobrze pomierzyłeś? Trochę nie pasuje mi ten przekrok w stosunku do wzrostu. Powinno być więcej no ale każdy jest inny. Bikefitting to nie jest konieczność ale jeśli masz odpowiednie środki i możliwości to moim zdaniem warto zrobić. Przy własnych pomiarach wyszło mi 84cm przekroku przy 178 wzrostu (mam dłuższe nogi). Bikefitter przy pomiarze dołożył jeszcze 2cm do przekroku.
Dziaku Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 5 godzin temu, Błyskawiczny napisał: Hej, Czy Ty aby na pewno się dobrze pomierzyłeś? Trochę nie pasuje mi ten przekrok w stosunku do wzrostu. Powinno być więcej no ale każdy jest inny. Bikefitting to nie jest konieczność ale jeśli masz odpowiednie środki i możliwości to moim zdaniem warto zrobić. Przy własnych pomiarach wyszło mi 84cm przekroku przy 178 wzrostu (mam dłuższe nogi). Bikefitter przy pomiarze dołożył jeszcze 2cm do przekroku. Ja mam przekrok 86 przy wzroście 188, także może kolega ma po prostu budowę pływaka (długi tułów, krótkie nogi)
zbychuk Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 W dniu 10.10.2020 o 12:58, Fraagles napisał: Heyo, Mam kilka pytanek. Jak ugryźć reklamację przerzutki? Ktoś przechodził i może powiedzieć jak to wygląda? Jak przebiega zgłoszenie przez internet? No i oczywiście podstawa do reklamacji to sam fakt, że nie jest kompatybilna z 2x11 czy muszą być jakieś problemy z regulacją? (Oddałem na zerówkę z fajnie chodzącym napędem, a odebrałem z lekko przeskakującym łańcuchem, a nie chce mi się tam jechać z powrotem). Biorę jeszcze pod uwagę kupno takiej przerzutki i odsprzedaż starej, ale zastanawiam się czy będę musiał wymienić też kasetę? Czy na tej co mamy w Eskerach, 810 chodzi? witam. Zamontowana przerzutka 812 jest do napędu 1x11. Do napędu 2x11 jest 810. Zamontowana 812 powoduje obcieranie prowadnicy i brak możliwości wyregulowania przerzutki. (jest to też stanowisko producenta Schimano, dokładna analiza pojemności potwierdza że 812 nie obsługuje 2 blatów) . Po zmianie na 810 problemy u mnie ustały. Ja proponuje zarejestrować na stronie krossa rower, zgłosić reklamacje lub rękojmię (napęd miał chodzić płynnie a nie chodzi). Mi serwis pomimo niechęci wymieni oczywiście za darmo. Po wymianie regulacja jest przyjemnością. pozdrawiam
grzwor Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 21 godzin temu, Błyskawiczny napisał: Hej, Czy Ty aby na pewno się dobrze pomierzyłeś? Trochę nie pasuje mi ten przekrok w stosunku do wzrostu. Powinno być więcej no ale każdy jest inny. Bikefitting to nie jest konieczność ale jeśli masz odpowiednie środki i możliwości to moim zdaniem warto zrobić. Przy własnych pomiarach wyszło mi 84cm przekroku przy 178 wzrostu (mam dłuższe nogi). Bikefitter przy pomiarze dołożył jeszcze 2cm do przekroku. Hej, Faktycznie coś źle pomierzyłem. Teraz wyszło 89 cm przekroku . Na stronie jest dostępny 56 cm czy będzie ok? Jeszcze myślę nad rowerem SCOTT SPEEDSTER GRAVEL 30 2021 i Nuroad race 2021. Ma ktoś te rowery i może się wypowiedzieć nad dynamiką tych rowerów?
jarovit Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 19 minut temu, grzwor napisał: Teraz wyszło 89 cm przekroku A te Twoje 190 cm jest pewne? Bo na ten wzrost rower w rozmiarze 56cm będzie za mały.
Chromikson Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 5 minut temu, jarovit napisał: A te Twoje 190 cm jest pewne? Bo na ten wzrost rower w rozmiarze 56cm będzie za mały. Dla Ciebie to XL (ekwiwalent ramy 58). Mam 185 cm wzrostu i 85 cm przekrok i L jest dla mnie idealna. Na jakiej ramię do tej pory jeździłeś?
grzwor Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Tak mam 190 cm. Jeżdżę na rowerze Unibike Flash rama 23 cali i jest ok. Czyli xl = 58 a 56=l cm to teraz wszystko jasne . Dziękuję za odpowiedzi.
Chromikson Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Tak na początku tego tematu jest Excel z wymiarami i ekwiwalentem rozmiarów. Poszukaj 2 lub 3 strona jak dobrze pamiętam.
Remas94 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Witam kolegów i koleżanki. Z końcem października wszedłem w posiadanie eskera 6 już na 2021- przynajmniej tak myślałem. Po ok 500km zacząłem się zastanawiać czy nie da się wyregulować lepiej przerzutki i chcąc nie chcąc sprawdziłem czy aby rzeczywiście z tyłu siedzi rx810. Moim oczom ukazał się jednak obrazek poniżej. Albo kross już nie ma 810 albo ktoś tu wprowadza w błąd. https://ibb.co/G9hNB8y
Chromikson Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Remas94 napisał: Witam kolegów i koleżanki. Z końcem października wszedłem w posiadanie eskera 6 już na 2021- przynajmniej tak myślałem. Po ok 500km zacząłem się zastanawiać czy nie da się wyregulować lepiej przerzutki i chcąc nie chcąc sprawdziłem czy aby rzeczywiście z tyłu siedzi rx810. Moim oczom ukazał się jednak obrazek poniżej. Albo kross już nie ma 810 albo ktoś tu wprowadza w błąd. https://ibb.co/G9hNB8y Co ma wnieść to zdjęcie? Na 2021 jest już prawidłową przerzutka zakładana, a przynajmniej ja mam taką czyli rx810.
Remas94 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 2 godziny temu, Chromikson napisał: Co ma wnieść to zdjęcie? Na 2021 jest już prawidłową przerzutka zakładana, a przynajmniej ja mam taką czyli rx810. Ma wnieść to że jednak nie wszystkie 2021 maja dobre przerzutki montowane. Polecam sprawdzać przy/po zakupie która opcja została zamontowana.
Chromikson Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 1 minutę temu, Remas94 napisał: Ma wnieść to że jednak nie wszystkie 2021 maja dobre przerzutki montowane. Polecam sprawdzać przy/po zakupie która opcja została zamontowana. Na zdjęciu nie widać oznaczeń przerzutki. Dlatego stwierdziłem, że nic nie wnosi. Czyli masz rx812 w eskerze 2021? Czy to na pewno jest wersja 2021?
Remas94 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 19 minut temu, Chromikson napisał: Na zdjęciu nie widać oznaczeń przerzutki. Dlatego stwierdziłem, że nic nie wnosi. Czyli masz rx812 w eskerze 2021? Czy to na pewno jest wersja 2021? Na linku poniżej widać jak powinna wyglądać 810. Różnice głównie w wyglądzie wózka https://bike.shimano.com/en-US/product/component/grx-11-speed/RD-RX810.html W wymianie informacji droga mailową z firmą Kross, Pani Karolina, bazując na moich numerach (ramy i SKU) jednoznacznie określiła iż mój model to 2021 oraz że w BOM widniała przerzutka rx810. Pani Karolina to niezły kłamczuszek
Chromikson Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 42 minuty temu, Remas94 napisał: Na linku poniżej widać jak powinna wyglądać 810. Różnice głównie w wyglądzie wózka https://bike.shimano.com/en-US/product/component/grx-11-speed/RD-RX810.html W wymianie informacji droga mailową z firmą Kross, Pani Karolina, bazując na moich numerach (ramy i SKU) jednoznacznie określiła iż mój model to 2021 oraz że w BOM widniała przerzutka rx810. Pani Karolina to niezły kłamczuszek A jakie oznaczenie masz na wózki od strony koła?
Remas94 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zaskakuje to jak śnieg w grudniu w Polsce ale tak, mam rocznik 2021 ale z przerzutka rx812.
Chromikson Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 2 godziny temu, Remas94 napisał: Zaskakuje to jak śnieg w grudniu w Polsce ale tak, mam rocznik 2021 ale z przerzutka rx812. No to reklamacja, że rower niezgodny ze specyfikacją.
Zigfir Opublikowano 7 Stycznia 2021 Opublikowano 7 Stycznia 2021 3 godziny temu, Chromikson napisał: No to reklamacja, że rower niezgodny ze specyfikacją. Pytanie, czy na składzie mają poprawną wersję. Na rynku częściami od Shimano braki ponoć totalne...
Chromikson Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 To już nie Twój problem tylko Kross.
Zigfir Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 34 minuty temu, Chromikson napisał: To już nie Twój problem tylko Kross. Mój tym bardziej nie, że mam 6-tkę z 2019 i już kawał czasu temu założyłem Ultegrę RX 😃. Napisałem o tym, aby uprzedzić, że reklamacja może potrwać. Chyba że Kross "przycwaniakował" i zostawił sobie trochę przerzutek na wymianę.
Remas94 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 21 minut temu, Zigfir napisał: Mój tym bardziej nie, że mam 6-tkę z 2019 i już kawał czasu temu założyłem Ultegrę RX 😃. Napisałem o tym, aby uprzedzić, że reklamacja może potrwać. Chyba że Kross "przycwaniakował" i zostawił sobie trochę przerzutek na wymianę. Ciekawe jest też to że kupując tego samego dnia z tej samej dostawy dwa eskery- jeden ma rx810 a drugi, mój, rx812. Z czego pierwszemu dodatkowo odpadła korba (jakaś chora podkładka między korba a miskami supportu). W tym przypadku bardziej bym obstawiał brak wiedzy ze strony monterów/ zakupowców krossa a samego wspomnianego "przycwaniakowania" dopatrywał się we wspomnianych już wcześniej długościach przewodów. Mój rower trapią tak krótkie przewody hamulcowe, że strach skręcać w prawą stronę przy niskich prędkościach- kierownica ma maksymalnie do 45-50 stopni zakresu ruchu (od osi podłużnej roweru)
Błyskawiczny Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 W dniu 8.01.2021 o 09:11, Remas94 napisał: Ciekawe jest też to że kupując tego samego dnia z tej samej dostawy dwa eskery- jeden ma rx810 a drugi, mój, rx812. Z czego pierwszemu dodatkowo odpadła korba (jakaś chora podkładka między korba a miskami supportu). W tym przypadku bardziej bym obstawiał brak wiedzy ze strony monterów/ zakupowców krossa a samego wspomnianego "przycwaniakowania" dopatrywał się we wspomnianych już wcześniej długościach przewodów. Mój rower trapią tak krótkie przewody hamulcowe, że strach skręcać w prawą stronę przy niskich prędkościach- kierownica ma maksymalnie do 45-50 stopni zakresu ruchu (od osi podłużnej roweru) Kupowałeś rower w sklepie stacjonarnym czy przez stronę krossa? Zastanawiam się czy aby na pewno jest to rocznik 2021. Pytanie czy da się namacalnie odróżnić te dwa modele. Może gdyby ustawić jeden przy drugim? Na stronie producenta widnieje info, że lakier jest lepszej jakości i rama już nie "lite" tylko "superlite". Może jakieś detale na ramie? U mnie z długością linek nie ma problemu.
Remas94 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Opublikowano 14 Stycznia 2021 12 godzin temu, Błyskawiczny napisał: Kupowałeś rower w sklepie stacjonarnym czy przez stronę krossa? Zastanawiam się czy aby na pewno jest to rocznik 2021. Pytanie czy da się namacalnie odróżnić te dwa modele. Może gdyby ustawić jeden przy drugim? Na stronie producenta widnieje info, że lakier jest lepszej jakości i rama już nie "lite" tylko "superlite". Może jakieś detale na ramie? U mnie z długością linek nie ma problemu. Rowery kupione stacjonarnie natomiast przez covida ciężko oba rowery sprawdzić 1:1. Na ramie nie mam żadnych oznaczeń lite czy super lite. Mogę jedynie bazować na tym co usłyszałem od przedstawicieli krossa i na numerach swojej ramy. Pod samym numerem ramy mam takie oznaczenia: "RAMA28X21AL001704 M L 21 10 06"
Rekomendowane odpowiedzi