Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, cracko napisał:

To znaczy, że Kross już wypuścił jedną serię produkcyjną na 2021? Kurde, to coś mnie ominęło, bo czaiłem się na te rowerki. W każdym razie, z tego co wiem to kolejna partia rusza do produkcji w ciągu 2 tygodni.

Sprzedawca mówił, że to jakaś partia z końca września. Podobno było bardzo ciężko wyciągnąć te sztuki. Podobno to rok modelowy 2021. Na pewno na tyle GRX810, Z tego co kojarzę różnice między 2020 a 2021 dotyczą również ramy. Wcześniej aluminium Lite a nowe SuperLite. Nie widziałem nigdzie oznaczeń na ramie. Zauważyłem również, że w ostatnim tygodniu podnieśli również cenę 6,0 o 100zł na stronie Krossa.

Ps Jestem w szoku, Paczka z mostkiem już dotarła.

Opublikowano

Cześć!

Pytanie do tych którym udało się już kupić albo zarezerwować nowego Eskera. Też planuje kupić i tu moje pytanie - czy udało Wam się coś ugryźć z ceny katalogowej? 

Opublikowano
4 godziny temu, polo_91 napisał:

Cześć!

Pytanie do tych którym udało się już kupić albo zarezerwować nowego Eskera. Też planuje kupić i tu moje pytanie - czy udało Wam się coś ugryźć z ceny katalogowej? 

Nie liczył bym na jakieś specjalne rabaty. Rowerów generalnie brakuje. To co się pojawi znika w moment. Sprzedawcy doskonale o tym wiedzą. Szosa z karbonu na 105ce, którą kupiłem ponad rok wcześniej w tej chwili kosztuje 2,5-3 tyś więcej.

W zasadzie poszedłem po rondziaka ale dzień wcześniej ktoś kupił ostatnią Mkę. Przypadkiem sprzedawca pokazał mi krossa a że wcześniej również go rozważałem decyzja była szybka. Cena w moim przypadku nie negocjowalna ale dostałem kilka gratisów. m.in. fajne błotniki.

Opublikowano

Właśnie o nim myślę, mam 184 cm wzrostu i wewnętrzna długość nogi 85,5, jeżdżę boreasem w rozmiarze 56, na stronie kross XL zaczyna się od 184, ktoś ma jakieś doświadczenia. Myśle jeszcze o rondo ruut al2, może ktoś miał podbny dylemat zakupowy? Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
7 minut temu, lucas79 napisał:

Właśnie o nim myślę, mam 184 cm wzrostu i wewnętrzna długość nogi 85,5, jeżdżę boreasem w rozmiarze 56, na stronie kross XL zaczyna się od 184, ktoś ma jakieś doświadczenia. Myśle jeszcze o rondo ruut al2, może ktoś miał podbny dylemat zakupowy? Dzięki i pozdrawiam

Ja mam podobny dylemat. Jesteś jak ja na granicy dwóch rozmiarów i bez przymiarki to jak wróżenie z fusów. Jeden będzie lepiej się czuł na większym drugi na mniejszym. Chyba lepiej wziąć mniejszy bo przy bikefitingu da się to skorygować. W drugą stronę niestety będzie gorzej...

Opublikowano
1 godzinę temu, Chromikson napisał:

Ja mam podobny dylemat. Jesteś jak ja na granicy dwóch rozmiarów i bez przymiarki to jak wróżenie z fusów. Jeden będzie lepiej się czuł na większym drugi na mniejszym. Chyba lepiej wziąć mniejszy bo przy bikefitingu da się to skorygować. W drugą stronę niestety będzie gorzej...

Masz sporo racji, w swoim boreasie mam rozmiar 56, niby L, ale mostek sobie skróciłem, fabrycznie było 110, zmieniłem na 80 i kąt jest 17 na plus i jest o wiele wygodniej, więc nie ma co pakować się w eskera XL. Tym bardziej, że dla mnie Gravel, to raczej trochę poszaleć po lesie, niż turystyka. W jednym ze sklepów napisali, że będą mieli 3 egz pod koniec stycznia, ale biorąc pod uwagę, co się dzieje, może być ciężko. Zastanawia mnie jak NS bikes sobie poradził, rondo Ruut dostarczony jest do sklepów i to nie pojedyncze sztuki. Myślę nad tym Rondo Ruut, szukałem czegoś z GRX, ale skoro nie ma, tylko, czy sobie, aż tak bardzo poprawię względem Boreasa? Wiem, że wykonanie Rometa przegrywa w zestawieniu z Rondo, ale Romet nadrabia trochę osprzętem, daje pełną grupę ( no dobra, w miarę pełną ). Ciężkie jest to kupowanie roweru:)  

Opublikowano
14 minut temu, lucas79 napisał:

Masz sporo racji, w swoim boreasie mam rozmiar 56, niby L, ale mostek sobie skróciłem, fabrycznie było 110, zmieniłem na 80 i kąt jest 17 na plus i jest o wiele wygodniej, więc nie ma co pakować się w eskera XL. Tym bardziej, że dla mnie Gravel, to raczej trochę poszaleć po lesie, niż turystyka. W jednym ze sklepów napisali, że będą mieli 3 egz pod koniec stycznia, ale biorąc pod uwagę, co się dzieje, może być ciężko. Zastanawia mnie jak NS bikes sobie poradził, rondo Ruut dostarczony jest do sklepów i to nie pojedyncze sztuki. Myślę nad tym Rondo Ruut, szukałem czegoś z GRX, ale skoro nie ma, tylko, czy sobie, aż tak bardzo poprawię względem Boreasa? Wiem, że wykonanie Rometa przegrywa w zestawieniu z Rondo, ale Romet nadrabia trochę osprzętem, daje pełną grupę ( no dobra, w miarę pełną ). Ciężkie jest to kupowanie roweru:)  

No według tego forum L to 56 a XL bliżej do 58. I tu mówimy o rowerach KROSS 😁

2 godziny temu, lucas79 napisał:

Właśnie o nim myślę, mam 184 cm wzrostu i wewnętrzna długość nogi 85,5, jeżdżę boreasem w rozmiarze 56, na stronie kross XL zaczyna się od 184, ktoś ma jakie doświadczenia. Myśle jeszcze o rondo ruut al2, może ktoś miał podbny dylemat zakupowy? Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, lucas79 napisał:

W jednym ze sklepów napisali, że będą mieli 3 egz pod koniec stycznia, ale biorąc pod uwagę, co się dzieje, może być ciężko.

https://3gravity.pl/ tu masz L

Opublikowano
20 godzin temu, lucas79 napisał:

Radziłbym sobie porównać geometrię bo rozmiarówka Krossa nie jest oczywista. Jest taka fajna stronka bikeinsights.com gdzie można sobie porównać geometrię ram. Jeśli jakiegoś roweru tam nie znajdziesz to sam możesz dopisać do listy (dopisałem eskery). Porównując rozmiary przewidziane przez producenta można się lekko zdziwić.

Moimi kandydatami byli esker, rondo, grail i silex. Praktycznie najbliżej wychodzi tak:

silex rozm.S=grail. rozm.S=rondo ruut al rozm.M= kross esker rom.L.

Zależało mi na stabilności i wygodzie przede wszystkim. Mam 178cm wzrostu i 86cm przekrok. Wziąłem L-ke i nie żałuję. Rozmiar idealny. Przy rozmiarze buta shimano 44 między przednim  kołem a butem zostaje dobry centymetr luzu. Także ja nie mam problemu z ocieraniem butem o koło. Poza tym Kross w rozmiarze L jest praktycznie identyczny jak moja szosa w rozmiarze M. Tylko rura górna przebiega 1-2 cm wyżej w krossie. Mam duży przekrok więc dla mnie to nie problem. Kross ma w oryginale gigantyczną kierownicę w L-ce. U mnie 44cm i reach dobre 90mm. Przy odpowiednim ustawieniu siodełka odległość od jego czubka do środka kierownicy i tak wychodzi mi ponad 3,5cm mniejsza niż w szosie (ale tam pozycja bardziej ścigancka). Będę zmieniał kierownicę na węższą z krótszym reachem i mostek 1cm krótszy z mniejszym wzniosem (80tki mają silex, grail i ruut). Poza tym już zszedłem podkładkę niżej. Mka była by w moim przypadku stanowczo zbyt mała.

Opublikowano

Udało się kupić L :) dzięki radoo za cynk, pierwsze wrażenie wizualnie i z jazdy próbnej super, zobaczymy po wypadzie do lasu, dzięki raz jeszcze 

Opublikowano
W dniu 12.12.2020 o 17:31, lucas79 napisał:

Udało się kupić L :) dzięki radoo za cynk, pierwsze wrażenie wizualnie i z jazdy próbnej super, zobaczymy po wypadzie do lasu, dzięki raz jeszcze 

I jak ta L? Jest OK? miałem rację, że odpowiada 56 w szosie? Mam podobne wymiary i stąd moje pytanie. 

Opublikowano

O szosie się nie wypowiem, miałem Boreasa w rozmiarze 56 i byłem bardziej rozciągnięty niż w tej L Krossa, ale i geometria jest trochę inna, esker jest bardziej komfortowy, stabilny, Boreas był taki trochę narwany ( brak lepszego słowa ), bardzo szybko przyspieszał, nie sądziłem, że różnica będzie tak duża w stylu jazdy, serio

Opublikowano
Godzinę temu, lucas79 napisał:

O szosie się nie wypowiem, miałem Boreasa w rozmiarze 56 i byłem bardziej rozciągnięty niż w tej L Krossa, ale i geometria jest trochę inna, esker jest bardziej komfortowy, stabilny, Boreas był taki trochę narwany ( brak lepszego słowa ), bardzo szybko przyspieszał, nie sądziłem, że różnica będzie tak duża w stylu jazdy, serio

Ale rozmiar pasuje? Jest OK? Pytam, bo właśnie finalizuje zakup i chce mieć choć cień pewności, że L jest OK.

Opublikowano

Pytanie do posiadaczy, jaka największa opona wejdzie do roweru? Testował ktoś może z kołami 27.5"? Marzy mi się rower, do którego można włożyć dwa zestawy kół, 700Cx35 na trasy z większą ilością asfaltu, a właśnie 27.5" 2.1 na trudniejsze tereny. Nie mam miejsca na dwa rowery ale wychodzi, że chyba muszę zapłacić jak za dwa, bo chyba tylko Rondo i Loca Bikes mają takie ramy.

Opublikowano
8 godzin temu, Chromikson napisał:

Ale rozmiar pasuje? Jest OK? Pytam, bo właśnie finalizuje zakup i chce mieć choć cień pewności, że L jest OK.

Mnie bardzo pasuje, nie jestem rozciągnięty, masz wrażenie, że ogarniasz rower, a nie na nim siedzisz, jeśli wiesz, co mam na myśli

Opublikowano
13 godzin temu, lucas79 napisał:

Mnie bardzo pasuje, nie jestem rozciągnięty, masz wrażenie, że ogarniasz rower, a nie na nim siedzisz, jeśli wiesz, co mam na myśli

Dzisiaj zamówiłem chyba ostatnią L edycji 2021 jaka była w Polsce. Pewnie do piątku do mnie dojedzie.

Opublikowano
W dniu 15.12.2020 o 17:50, nocnyfilm napisał:

W cenie Eskera kupisz Breezer RADAR X z przestrzenią na oponę 29x2.25. Jest dystrybucja w Polsce.

No właśnie o to chodzi, żeby koło było 27.5" nie 29", bo potem jak włożysz 700Cx45 to będzie wyglądał jak karykatura. Przez te 29" też ma dłuższą bazę kół co nie specjalnie mi odpowiada. Dla Mki to 1110mm, Ruut w tym samym rozmiarze 1006mm, to jest ogromna różnica.

Opublikowano

Mam do Was pytanie. Czy u Was też tak wystaje os z lewej strony widelca? Czy czegoś nie dostałem do roweru?

IMG_20201218_204449.jpg
Opublikowano
22 godziny temu, Chromikson napisał:

Mam do Was pytanie. Czy u Was też tak wystaje os z lewej strony widelca? Czy czegoś nie dostałem do roweru?

IMG_20201218_204449.jpg

Też na początku zastanawiałem się czy nie brakuje jakiegoś plastikowego kapselka. U mnie jest identycznie.

Opublikowano
57 minut temu, Błyskawiczny napisał:

Też na początku zastanawiałem się czy nie brakuje jakiegoś plastikowego kapselka. U mnie jest identycznie.

Kamień z serca :)

Opublikowano

A jak z pękającymi hakami, mam już kilka sztuk zarówno w 6 jak i 4 oraz vento? Macie problemy z tym tematem?

Opublikowano

Za mało przejechane abym mógł coś powiedzieć w kwestii haka. W razie czego pojawiają się na allegro.

Ponawiam pytanie o maksymalny rozmiar opon jakie upchnęliście do Eskera 6. Poproszę o model opony i szerokość oraz czy zamontowane na oryginalnych kołach (średnica wewnętrzna obreczy 22mm).

Opublikowano
18 minut temu, Błyskawiczny napisał:

Za mało przejechane abym mógł coś powiedzieć w kwestii haka. W razie czego pojawiają się na allegro.

Ponawiam pytanie o maksymalny rozmiar opon jakie upchnęliście do Eskera 6. Poproszę o model opony i szerokość oraz czy zamontowane na oryginalnych kołach (średnica wewnętrzna obreczy 22mm).

Kolejna sprawa, że jest już serwis, który dorabia te haki i to chyba takiej jakości, że problem znika, więc raczej w razie czego poszedłbym w tym kierunku.