jacekbomba Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 Hej, Też tak często łapiecie kapcie? W poprzednim rowerze mtb przez 8 lat złapałem jednego kapcia. W tym przez 4 miesiące już 2.
Karol_Bogusz Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Hej, Też tak często łapiecie kapcie? W poprzednim rowerze mtb przez 8 lat złapałem jednego kapcia. W tym przez 4 miesiące już 2.Siemka, Ja milem podobnie tylko, że 2 gumy w 1 tydzień Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chromikson Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 W dniu 4.11.2020 o 16:44, Chromikson napisał: Cześć wszystkim, Na początku chciałbym się przywitać. Przymierzam się do kupna Kross Esker 6.0 ale nie wiem jaki rozmiar wybrać. Mam 186cm wzrostu i 86cm noga. Oczywiście jestem idealnie między L a XL. Do tej pory jak jeszcze jeździłem na ostrym/szosie to używałem ramy 56 i taki rozmiar wychodzi mi w kalkulatorach. Po paru latach przerwy postanowiłem wrócić do roweru. Geometria Eskera jest na tyle głupia, że ciężko jest określić co do czego. Będę wdzięczy za podpowiedź. P.S. Mam informację z Kross, że produkcja modeli 2021 rusza już 4 stycznia a przynajmniej XL tego dnia będą produkowane. Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć?
Karol_Bogusz Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć?Ja mam przekrok 82, 179 to mój wzrost. Rower jaki wziąłem, L. Jest ok, ale i tak trzeba zrobić Bike fitting, żeby wszystko grało tak jak trzeba. Ja na przykład musiałem zmienić kierownice( mogłem tez mostek na krótszy, ale muszę mieć 90mm, bo tyle ma mostek od redshieft) do zmiany jest również korba, a dokładnie jej ramie z 175mm na 170mm.Wiec możesz brać xl jak lubisz jeździć agresywnie ( ale nie powinieneś jeżeli jesteś słabo rozciągnięty) Jak weźmiesz L to jedyne co będziesz musiał zmienić to mostek. Sorki za taki rozgardiasz, ale mam lekka gorączkę i słabo mi się myśli. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chromikson Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 6 minut temu, Karol_Bogusz napisał: Ja mam przekrok 82, 179 to mój wzrost. Rower jaki wziąłem, L. Jest ok, ale i tak trzeba zrobić Bike fitting, żeby wszystko grało tak jak trzeba. Ja na przykład musiałem zmienić kierownice( mogłem tez mostek na krótszy, ale muszę mieć 90mm, bo tyle ma mostek od redshieft) do zmiany jest również korba, a dokładnie jej ramie z 175mm na 170mm. Wiec możesz brać xl jak lubisz jeździć agresywnie ( ale nie powinieneś jeżeli jesteś słabo rozciągnięty) Jak weźmiesz L to jedyne co będziesz musiał zmienić to mostek. Sorki za taki rozgardiasz, ale mam lekka gorączkę i słabo mi się myśli. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dziękuje za odpowiedź. Mój dylemat wynika tylko i wyłącznie z tego, że ta geometria nie jest oczywista. W szosie wiedziałem ze 56 to 56 a tutaj to cholera wie jaki rozmiar maje te ramy. W ostrym miałem podobnie rama z udowadnia w kwadracie 56/56 i było wszystko wiadomo. U innych producentów jednak jest łatwiej określić rozmiar.
Robaq Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 17 godzin temu, Chromikson napisał: Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć? Ja mam 187cm i noga 87 wybralem XL.
Bart_Z Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć?Ja mam 188 cm wzrostu i kupiłem XL. Jest idealna. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chromikson Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 Dziękuję za odpowiedź. Jestem umówiony na grudzień z jednym ze sklepów rowerowych w Warszawie. Twierdzą, że będa mieli większą ilość rowerów w tym eskery. Czyżby Kross w końcu czegoś się nauczył jeśli chodzi o panowanie produkcji?
1kk Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 W dniu 29.10.2020 o 10:41, 1kk napisał: Jak się zapatrujecie na 7.0 względem 6.0 na rok 2021? Z tego co widzę to głównymi różnicami jest karbonowa rama i napęd z 1 blatem z przodu dla wersji 7.0, a 2 dla 6.0 co dla jednych będzie plusem, dla innych minusem. Ponoć 7.0 będzie mieć też bardziej agresywną/sportową geometrię. Czy warto dopłacać ponad 1000zł? Dodatkowo - używacie jakichś folii ochronnych na swoje Eskery? A ja, a ja ?
rekin11 Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Witam Eskerowcy! Jaki polecacie zestaw do odpowietrzania hamulców do Eskera 6.0 2019r.? Coś specjalnego? lejek z dokręcaną przedłużką ? Czy wystarczy zwyklak co by do shimano pasował?
Robaq Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Wiecie może czy ramiona korby grx600 są kompatybilne z 810 ?
Gość Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 W dniu 19.11.2020 o 18:43, rekin11 napisał: Witam Eskerowcy! Jaki polecacie zestaw do odpowietrzania hamulców do Eskera 6.0 2019r.? Coś specjalnego? lejek z dokręcaną przedłużką ? Czy wystarczy zwyklak co by do shimano pasował? Ja mam coś takiego i pasuje do wszystkiego https://pl.aliexpress.com/item/33031263245.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.54c35c0fm2oBFu
Błyskawiczny Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Cześć. Jako przyszły użytkownik Eskera 6.0 chciałem się przywitać ze wszystkimi. Będzie to mój pierwszy gravel. Mam nadzieję, że wybór trafny. Rower zadatkowany, była nawet rundka. Niedługo odbieram. Dla wzrostu 178cm, przekrok 86 wybrałem L-kę. Nie obędzie się bez drobnych modyfikacji ale ogólnie jest wygodnie. Moja sztuka już fabrycznie ma przerzutkę tylną 810.
Karol_Bogusz Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Cześć. Jako przyszły użytkownik Eskera 6.0 chciałem się przywitać ze wszystkimi. Będzie to mój pierwszy gravel. Mam nadzieję, że wybór trafny. Rower zadatkowany, była nawet rundka. Niedługo odbieram. Dla wzrostu 178cm, przekrok 86 wybrałem L-kę. Nie obędzie się bez drobnych modyfikacji ale ogólnie jest wygodnie. Moja sztuka już fabrycznie ma przerzutkę tylną 810.Witamy, witamy, No nieźle, ze już fabrycznie montują 810.Na 2021 były też na początku 812, ale jak teraz sprawdziłem to już mają 810. W tym roku bez zmian w osprzęcie. 300 pln +Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Błyskawiczny Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Mam pytanko. Jakie najszersze opony udało wam się upchnąć w eskerze 6.0? Przy oryginalnych 37mm widać, że miejsca w dolnych widełkach tylnego trójkąta zostaje już niewiele. Wejdzie gravelking SK43mm? Edit: Są promocje 20% obecnie na https://redshiftsports.com/ Zamówiłem sobie mostek. Wychodzi całkiem przystępnie przez PayPal Edytowane 29 Listopada 2020 przez Błyskawiczny
Kris2019 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 W dniu 29.11.2020 o 11:12, Błyskawiczny napisał: Mam pytanko. Jakie najszersze opony udało wam się upchnąć w eskerze 6.0? Przy oryginalnych 37mm widać, że miejsca w dolnych widełkach tylnego trójkąta zostaje już niewiele. Wejdzie gravelking SK43mm? Edit: Są promocje 20% obecnie na https://redshiftsports.com/ Zamówiłem sobie mostek. Wychodzi całkiem przystępnie przez PayPal SCHWALBE MARATHON GT Tour opona 28x2.0 29 50-622 - jestem bardzo zadowolony
cracko Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Błyskawiczny, gdzie Ci się udało dorwać Eskera 2021?
Błyskawiczny Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Godzinę temu, cracko napisał: Błyskawiczny, gdzie Ci się udało dorwać Eskera 2021? W Łodzi na Łagiewnickiej. Mają podobno jeszcze jedną L-kę na magazynie. 6 godzin temu, Kris2019 napisał: SCHWALBE MARATHON GT Tour opona 28x2.0 29 50-622 - jestem bardzo zadowolony 28x2.0? To możliwe? Nie sądzę żeby przekonstruowali tylne widełki a tam naprawdę jest niewiele miejsca przy fabrycznych 700x37C. Stąd to pytanie.
cracko Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 10 godzin temu, Błyskawiczny napisał: W Łodzi na Łagiewnickiej. Mają podobno jeszcze jedną L-kę na magazynie. To znaczy, że Kross już wypuścił jedną serię produkcyjną na 2021? Kurde, to coś mnie ominęło, bo czaiłem się na te rowerki. W każdym razie, z tego co wiem to kolejna partia rusza do produkcji w ciągu 2 tygodni.
Chromikson Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 14 minut temu, cracko napisał: To znaczy, że Kross już wypuścił jedną serię produkcyjną na 2021? Kurde, to coś mnie ominęło, bo czaiłem się na te rowerki. W każdym razie, z tego co wiem to kolejna partia rusza do produkcji w ciągu 2 tygodni. Co więcej w styczniu mają składać XL... Widać, że z roku na rok uczą się planować produkcję coraz lepiej. Pewnie 2021 znowu będzie super rokiem dla branży rowerowej.
cracko Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 2 minuty temu, Chromikson napisał: Co więcej w styczniu mają składać XL... Widać, że z roku na rok uczą się planować produkcję coraz lepiej. Pewnie 2021 znowu będzie super rokiem dla branży rowerowej. Nie dopytywałem o rozmiary. Być może produkcja innych rozmiarów rusza wcześniej. Pani z Krossa powiedziała mi tylko, że zaczynają teraz, a produkcja potrwa min 2tyg. Czyli w 3-4 tygodniu grudnia można będzie czegoś wypatrywać. Gdyby kogoś interesował Esker 7.0 to produkcja ruszy dopiero na przełomie luty/marzec. Nie dopytywałem jednak z czego to wynika. Być może z tego że jest to zupełnie nowy model, a 6.0 to prosta kontynuacja.
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Też ostatnio gdzieś trafiłem na dostępne L 2021
Chromikson Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 52 minuty temu, cracko napisał: Nie dopytywałem o rozmiary. Być może produkcja innych rozmiarów rusza wcześniej. Pani z Krossa powiedziała mi tylko, że zaczynają teraz, a produkcja potrwa min 2tyg. Czyli w 3-4 tygodniu grudnia można będzie czegoś wypatrywać. Gdyby kogoś interesował Esker 7.0 to produkcja ruszy dopiero na przełomie luty/marzec. Nie dopytywałem jednak z czego to wynika. Być może z tego że jest to zupełnie nowy model, a 6.0 to prosta kontynuacja. Pewnie czekają na karbon z Chin/Tajwanu albo gotowe ramy. Nie wiem czy Kross sam robi ramy, czy zleca ich budowę ma zewnątrz.
Dziaku Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 30 minut temu, Chromikson napisał: Pewnie czekają na karbon z Chin/Tajwanu albo gotowe ramy. Nie wiem czy Kross sam robi ramy, czy zleca ich budowę ma zewnątrz. Chyba sami robią https://magazynbike.pl/2020/04/02/fabryka-krossa-w-przasnyszu-i-karbon-z-polski/
SZOGI Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Raczej nie, znalazłem info że te ramy są w 3 Firmach ale nie mogę się dokopać gdzie to jest.
Rekomendowane odpowiedzi