blamek Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Sam tak poprawiałem hamulec, ale bez tej blaszki - luz na zacisku, zacisnąć hamulec i nie puszczając klamki dokręcić śruby. U mnie działa 😜
eskerek Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Oooo, dzięki Panowie, to pocieszyliście mnie, bo już myślałam, że nic z mojego planu nie wyjdzie
Karol_Bogusz Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Kochane pkp.... oczywiście miejsce na rowery było wykupione.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
cracko Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Na stronie Krossa pojawiły się modele 2021. Oczywiście nie można ich jeszcze kupować, a w dodatku do tego Esker 6.0 jest podlinkowany wciąż do modelu 2020. To akurat nie problem bo i tak wiemy już, że nic się nie zmieniło. No, ewentualną zmianą będzie cena i 2x RX810 (oby, bo jakby tego nie zmienili to byłaby to niezła kpina). Pewnie w najbliższych dniach dodadzą wsio na cycuś glancuś, bo brakuje też Eskera 7.0 Edytowane 9 Października 2020 przez cracko
Fraagles Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Heyo, Mam kilka pytanek. Jak ugryźć reklamację przerzutki? Ktoś przechodził i może powiedzieć jak to wygląda? Jak przebiega zgłoszenie przez internet? No i oczywiście podstawa do reklamacji to sam fakt, że nie jest kompatybilna z 2x11 czy muszą być jakieś problemy z regulacją? (Oddałem na zerówkę z fajnie chodzącym napędem, a odebrałem z lekko przeskakującym łańcuchem, a nie chce mi się tam jechać z powrotem). Biorę jeszcze pod uwagę kupno takiej przerzutki i odsprzedaż starej, ale zastanawiam się czy będę musiał wymienić też kasetę? Czy na tej co mamy w Eskerach, 810 chodzi?
Karol_Bogusz Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Heyo, Mam kilka pytanek. Jak ugryźć reklamację przerzutki? Ktoś przechodził i może powiedzieć jak to wygląda? Jak przebiega zgłoszenie przez internet? No i oczywiście podstawa do reklamacji to sam fakt, że nie jest kompatybilna z 2x11 czy muszą być jakieś problemy z regulacją? (Oddałem na zerówkę z fajnie chodzącym napędem, a odebrałem z lekko przeskakującym łańcuchem, a nie chce mi się tam jechać z powrotem). Biorę jeszcze pod uwagę kupno takiej przerzutki i odsprzedaż starej, ale zastanawiam się czy będę musiał wymienić też kasetę? Czy na tej co mamy w Eskerach, 810 chodzi?Ja to zrobiłem tak, że poszedłem do serwisu, zgłosiłem im ta reklamacje, oni to zrobili za mnie. Ja jeździłem do czasu przyjścia przerzutki do serwisu, dostałem wtedy telefon, że przerzutka jest już u nich. Następnego dnia miałem już wymienioną przerzutkę i mogłem normalnie jeździć.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka 1
zbychuk Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 W dniu 9.07.2019 o 15:57, piomaz napisał: Witam serdecznie. Zastanawiam się nad zakupem Eskera 6.0. Jednak istnieje ewentalna możliwość zakupu ridley'a x-trail 105 Ridley x-trail 105 Moogłbym prosić o ewentualną poradę przy wyborze tych dwóch graveli. Drugie pytanie dotyczy formalności związanych z gwarancją. Niestety rower kupiłbym drogą internetową ( stacjonarnie nie ma szans). Czy mógłby któryś z forumowiczów wyjaśnić czarno na białym co dalej po otrzymaniu przesyłki. Rozumiem, że aby mieć pieczątkę uprawniającą do korzystania z gwarancji muszę oddać Krossa na przegląd zerowy do autoryzowanego serwisu tak ? W dniu 9.07.2019 o 15:57, piomaz napisał: Witam serdecznie. Zastanawiam się nad zakupem Eskera 6.0. Jednak istnieje ewentalna możliwość zakupu ridley'a x-trail 105 Ridley x-trail 105 Moogłbym prosić o ewentualną poradę przy wyborze tych dwóch graveli. Drugie pytanie dotyczy formalności związanych z gwarancją. Niestety rower kupiłbym drogą internetową ( stacjonarnie nie ma szans). Czy mógłby któryś z forumowiczów wyjaśnić czarno na białym co dalej po otrzymaniu przesyłki. Rozumiem, że aby mieć pieczątkę uprawniającą do korzystania z gwarancji muszę oddać Krossa na przegląd zerowy do autoryzowanego serwisu tak ? W dniu 10.10.2020 o 13:05, Karol_Bogusz napisał: Ja to zrobiłem tak, że poszedłem do serwisu, zgłosiłem im ta reklamacje, oni to zrobili za mnie. Ja jeździłem do czasu przyjścia przerzutki do serwisu, dostałem wtedy telefon, że przerzutka jest już u nich. Następnego dnia miałem już wymienioną przerzutkę i mogłem normalnie jeździć. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka witam. ja oddałem na 1 przegląd w Kozienicach serwis ASO Kross. czas 1 przeglądu 2 tygodnie, czekam na wymianę przerzutki tylnej. Serwis twierdził ze ustawił przerzutkę po prostowaniu haka. Z mojej strony hak nie nosił śladów skrzywienia, producent wskazuje że do GRX 2x11 poprawna przerzutka dla kasety eskera to 810. Z 812 przerzutki nie będą chodziły precyzyjnie co mogę potwierdzić z doświadczenia. Przedstawiciel ASO Kross w Kozienicach zapewniał mnie że w przyszłym roku schimano napisze że GRX 812 jest kompatybilne ze specyfikacją eskera 6 2020 -ASO rozszerzyło działalność o usługi wróżbity. Kross w zakresie gwarancji nie udziale odpowiedzi. Serwis poinformował że przerzutka na wymianę z krosaa jest w drodze. Z mojego doświadczenia ustawianie taniej przerzutki w fabrycznym zestawieniu nie jest możliwe. Przerzutka będzie chodziła nieprecyzyjnie, zmiana biegów z opóźnieniem, łańcuch obciera o prowadnice, a korekty zakresu i indeksowania nie przynoszę rezultatu.
Robaq Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Hej. Dziś byłem na bikefittingu i pytanie takie. Czy mieliście dwie owijki w swoich eskerach? Czy u was też linki są bardzo krótkie? Co do samego bikefittingu to siodło poszło wyżej parę cm, zmiana siodła na fizik romin 143mm i mostek bontrager Elite 31.8/90/17. Przedłużenie "linek" hamulcowych i regulacja klamkomanetek.
koglow Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Hej. Dziś byłem na bikefittingu i pytanie takie. Czy mieliście dwie owijki w swoich eskerach? Czy u was też linki są bardzo krótkie? Co do samego bikefittingu to siodło poszło wyżej parę cm, zmiana siodła na fizik romin 143mm i mostek bontrager Elite 31.8/90/17. Przedłużenie "linek" hamulcowych i regulacja klamkomanetek. I jak efekty?
Robaq Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Siodełko na pewno wygodniejsze. Co do pozycji to w starej za bardzo obciazalem kolana. Ale tak to ciężko powiedzieć bo w sumie jakiejs długiej jazdy nie było. Na pewno jestem zadowolony z konsultacji fizjoterapeutycznej, bo mi sporo wyjasnila problemy z biodrami.
Karol_Bogusz Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Siodełko na pewno wygodniejsze. Co do pozycji to w starej za bardzo obciazalem kolana. Ale tak to ciężko powiedzieć bo w sumie jakiejs długiej jazdy nie było. Na pewno jestem zadowolony z konsultacji fizjoterapeutycznej, bo mi sporo wyjasnila problemy z biodrami.Hejka, Też byłem na bike fittingu. Do wymiany kierownica( mostek musi zostać 90mm. Chcę sobie zamontować redshieft, a oni Od 90mm, więc kiera z mniejszym reachem) do tego siodło, też jest dużo wygodniej, i już mogę normalnie w dolnym chwycie jeździć. Po przejechaniu 300 km na nowych ustawieniach mogę powiedzieć, że warto.A co do owijki to również miałem dwie( ta pod spodem jednorazowa, ale zawsze cos).Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Robaq Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Mi mają nawinąć nowa owijkę i wsadzić wkładki żelowe.
eskerek Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Karol_Bogusz napisał: Chcę sobie zamontować redshieft, a oni Od 90mm Bardzo polecam Redshiftowy mostek. Mają już w ofercie wersję 80mm, jeśli potrzebujesz krócej 3 godziny temu, Robaq napisał: Czy u was też linki są bardzo krótkie? Niestety tak, chciałam wymienić mostek na 100mm, ale nie dociągnęłabym linek, więc póki co odpuściłam i lecę na 90. Edytowane 13 Października 2020 przez eskerek
Karol_Bogusz Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Bardzo polecam Redshiftowy mostek. Mają już w ofercie wersję 80mm, jeśli potrzebujesz krócej Niestety o 1 cm za duzoWysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Robaq Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 39 minut temu, eskerek napisał: Bardzo polecam Redshiftowy mostek. Mają już w ofercie wersję 80mm, jeśli potrzebujesz krócej Niestety tak, chciałam wymienić mostek na 100mm, ale nie dociągnęłabym linek, więc póki co odpuściłam i lecę na 90. Co do linek to coś mi serwisant mówił że oni tam zrobili tak że jest jakaś przedłużka i można dać ja poprostu dłuższą. W sensie że nie trzeba całej wymieniac. Chyba że złe coś zrozumiałem . Jutro będę odbierał rower to dopytam.
zbychuk Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 W dniu 12.10.2020 o 13:50, zbychuk napisał: Witam. Serwis wymienił grx 812 na grx 810 . Napęd po doregulowaniu chodzi precyzyjnie. sprawa zakończona jest ok. . Przerzutka grx 812 w mojej ocenie jest masywniejsza, włącznik sprzęgła jest masywniejszy.
Robaq Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) W dniu 13.10.2020 o 20:44, eskerek napisał: Małe sprostowanie mostek mam długość 100mm i 1 linka wymieniona Edytowane 15 Października 2020 przez Robaq
Karol_Bogusz Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) W dniu 23.07.2020 o 08:58, Fimala napisał: Taki protip ode mnie: zanim kupisz mostek pójdź na fitting. Najkrótszy mostek Redshifta jaki możesz kupić to 90mm. Mi po fittingu wyszło, że mostek muszę mieć 75mm i plany zakupu Redshifta legły w gruzach. Hejka, pod koniec września byłem na bikefittingu i też mi wyszło, że mostek muszę skrócić. Ale jak powiedziałem fitterowi, że muszę mieć mostek 90mm( też chce wziąść mostek od red shift'a, a jeszcze nie wiedziałem że mają 80mm to powiedział mi, żeby poszukać innej kierownicy( ta w eskerze ma spory reach-coś koło 90mm) no i teraz w poniedziałem mi przychodzi nowa kiera, a wraca mostek 90mm( w airbike'u wypożyczyłem mostek 70mm), teraz będę miał kiere z reach 65mm i flarą 25 stopni ). Stronki z różnymi kierownicami grawelowymi: https://bikepacking.com/index/gravel-bars/ https://www.pro-bikegear.com/global/en-gb/Gravel/handlebars/PRO_HA_DISCOVERMEDIUMFLARE#skuOverview Ja sobie zalazłem taki wynalazek: https://www.bikester.pl/spank-flare-25-vibrocore-drop-bar-oe318mm-black-1174805.html?gclid=Cj0KCQjw2or8BRCNARIsAC_ppyZQqulLKM_FrBXsomkmH2CGevP536rusHI94JVvbygaokucYyHZYk8aAk4aEALw_wcB&_cid=21_1_-1_9_1201_1174805_324496311358_pla&ef_id=Cj0KCQjw2or8BRCNARIsAC_ppyZQqulLKM_FrBXsomkmH2CGevP536rusHI94JVvbygaokucYyHZYk8aAk4aEALw_wcB&ev_chn=shop&campaign_detail=smart_shopping Edytowane 18 Października 2020 przez Karol_Bogusz
Robaq Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 W dniu 18.10.2020 o 19:37, Karol_Bogusz napisał: Hejka, pod koniec września byłem na bikefittingu i też mi wyszło, że mostek muszę skrócić. Ale jak powiedziałem fitterowi, że muszę mieć mostek 90mm( też chce wziąść mostek od red shift'a, a jeszcze nie wiedziałem że mają 80mm to powiedział mi, żeby poszukać innej kierownicy( ta w eskerze ma spory reach-coś koło 90mm) no i teraz w poniedziałem mi przychodzi nowa kiera, a wraca mostek 90mm( w airbike'u wypożyczyłem mostek 70mm), teraz będę miał kiere z reach 65mm i flarą 25 stopni ). Stronki z różnymi kierownicami grawelowymi: https://bikepacking.com/index/gravel-bars/ https://www.pro-bikegear.com/global/en-gb/Gravel/handlebars/PRO_HA_DISCOVERMEDIUMFLARE#skuOverview Ja sobie zalazłem taki wynalazek: https://www.bikester.pl/spank-flare-25-vibrocore-drop-bar-oe318mm-black-1174805.html?gclid=Cj0KCQjw2or8BRCNARIsAC_ppyZQqulLKM_FrBXsomkmH2CGevP536rusHI94JVvbygaokucYyHZYk8aAk4aEALw_wcB&_cid=21_1_-1_9_1201_1174805_324496311358_pla&ef_id=Cj0KCQjw2or8BRCNARIsAC_ppyZQqulLKM_FrBXsomkmH2CGevP536rusHI94JVvbygaokucYyHZYk8aAk4aEALw_wcB&ev_chn=shop&campaign_detail=smart_shopping Na fitingu byles w VELOART?
Karol_Bogusz Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 Na fitingu byles w VELOART?AirbikeWysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
HAWK89 Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 W dniu 10.10.2020 o 12:58, Fraagles napisał: Jak ugryźć reklamację przerzutki? Ktoś przechodził i może powiedzieć jak to wygląda? Jak przebiega zgłoszenie przez internet? No i oczywiście podstawa do reklamacji to sam fakt, że nie jest kompatybilna z 2x11 czy muszą być jakieś problemy z regulacją? (Oddałem na zerówkę z fajnie chodzącym napędem, a odebrałem z lekko przeskakującym łańcuchem, a nie chce mi się tam jechać z powrotem). Reklamowałem przez Internet to dostałem od Krossa odpowiedź żeby pojechać do ASO w celu weryfikacji. Póki co jeszcze do serwisu się nie odzywałem w tej sprawie także nie wiem jeszcze jak dalej się to potoczy.
Robaq Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Macie jakieś plany na balck friday aby coś dokupić do swoich eskerow? Ja myślę nad jakimś pomiarem mocy i torbami na kierownicę i podsiodlowke . I jak będzie w dobrej cenie to jakaś kamerkę typu go pro, ale to nie koniecznie do eskera
Karol_Bogusz Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Macie jakieś plany na balck friday aby coś dokupić do swoich eskerow? Ja myślę nad jakimś pomiarem mocy i torbami na kierownicę i podsiodlowke . I jak będzie w dobrej cenie to jakaś kamerkę typu go pro, ale to nie koniecznie do eskera Ja myślę nad garmin rtl 515 i red shift ( mostek, sztyca )Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
1kk Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Jak się zapatrujecie na 7.0 względem 6.0 na rok 2021? Z tego co widzę to głównymi różnicami jest karbonowa rama i napęd z 1 blatem z przodu dla wersji 7.0, a 2 dla 6.0 co dla jednych będzie plusem, dla innych minusem. Ponoć 7.0 będzie mieć też bardziej agresywną/sportową geometrię. Czy warto dopłacać ponad 1000zł? Dodatkowo - używacie jakichś folii ochronnych na swoje Eskery?
Chromikson Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Cześć wszystkim, Na początku chciałbym się przywitać. Przymierzam się do kupna Kross Esker 6.0 ale nie wiem jaki rozmiar wybrać. Mam 186cm wzrostu i 86cm noga. Oczywiście jestem idealnie między L a XL. Do tej pory jak jeszcze jeździłem na ostrym/szosie to używałem ramy 56 i taki rozmiar wychodzi mi w kalkulatorach. Po paru latach przerwy postanowiłem wrócić do roweru. Geometria Eskera jest na tyle głupia, że ciężko jest określić co do czego. Będę wdzięczy za podpowiedź. P.S. Mam informację z Kross, że produkcja modeli 2021 rusza już 4 stycznia a przynajmniej XL tego dnia będą produkowane.
Rekomendowane odpowiedzi