Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak od czapy spytam.

Miał ktoś może do czynienia z radarem garmina?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Karol_Bogusz napisał:

A tak od czapy spytam.

Miał ktoś może do czynienia z radarem garmina?

Poniżej masz wątek, który troszkę naświetli ci temat:

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 28.06.2020 o 13:14, konop90 napisał:

Szybkie pytanie. Próbował ktoś mocować fotelik dziecięcy typu hamax czy coś takiego? Nie było żadnych problemów z ramą?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Hej, mocowałem do ramy fotelik ale nie Hamax tylko polisport bez żadnego problemu, nic nie przeszkadza :) nawet na oponach 32mm jest git :) 

Opublikowano

Cześć,

Esker kusi mnie od dłuższego czasu, chociaż zawsze jak byłem bliżej decyzji zakupu, to trafiałem na problemy z dostępnością :) Podobnie jest i tym razem. Chciałbym zamówić rower jak się pojawi, jednak nie jestem pewny rozmiaru.

Wzrost 170-171, przekrok 77, waham się miedzy S i M. Jak myślicie, który wybrać? Nie wiem czy będę miał możliwość przymierzyć w sklepie.

Dodatkowe pytanie - czy ktoś ma porównanie Eskera 6.0 z Merida Silex 400?

Opublikowano
36 minut temu, Kott napisał:

Cześć,

Esker kusi mnie od dłuższego czasu, chociaż zawsze jak byłem bliżej decyzji zakupu, to trafiałem na problemy z dostępnością :) Podobnie jest i tym razem. Chciałbym zamówić rower jak się pojawi, jednak nie jestem pewny rozmiaru.

Wzrost 170-171, przekrok 77, waham się miedzy S i M. Jak myślicie, który wybrać? Nie wiem czy będę miał możliwość przymierzyć w sklepie.

U mnie przekrok 74 i M była ciut za duża. Była na styk. Niby stałem nad ramą, ale odczuwałem ją. U Ciebie powinna być ok, ale lepiej poszukaj gdzie się przymierzyć.

Opublikowano
16 godzin temu, Kott napisał:

Cześć,

Meride przymierzalem 200 i 300 i dla mnie Lka byla duza a kupilem eskera xl. 187cm przekrok zle mierzony chyba ale kolo 80

Opublikowano
Meride przymierzalem 200 i 300 i dla mnie Lka byla duza a kupilem eskera xl. 187cm przekrok zle mierzony chyba ale kolo 80
Ja mam Eskera L. Wzrost 178, przekrok 84

Opublikowano
22 godziny temu, fat&furious napisał:

U mnie przekrok 74 i M była ciut za duża. Była na styk. Niby stałem nad ramą, ale odczuwałem ją. U Ciebie powinna być ok, ale lepiej poszukaj gdzie się przymierzyć.

A przy jakim wzroście?

Pytając o odpowiednią ramę miałem na myśli nie tylko wysokość, ale też długość, ogólny komfort jazdy etc. W przypadku Silexa raczej bym nie miał wątpliwości i wziął S. Nie jestem specjalistą od geometrii, zwłaszcza w gravelach - do tej pory jeździłem tylko na 26" mtb. Ale starałem się porównać Eskera z innymi gravelami i wydaje mi się, że geometria Eskera jest dość specyficzna.

A Silex kusi, bo recenzje mówią, że jest niezwykle wygodny i dobrze "amortyzuje" nierówności.

Opublikowano
9 minut temu, Kott napisał:

A przy jakim wzroście?

Pytając o odpowiednią ramę miałem na myśli nie tylko wysokość, ale też długość, ogólny komfort jazdy etc. W przypadku Silexa raczej bym nie miał wątpliwości i wziął S. Nie jestem specjalistą od geometrii, zwłaszcza w gravelach - do tej pory jeździłem tylko na 26" mtb. Ale starałem się porównać Eskera z innymi gravelami i wydaje mi się, że geometria Eskera jest dość specyficzna.

A Silex kusi, bo recenzje mówią, że jest niezwykle wygodny i dobrze "amortyzuje" nierówności.

171cm.

Przymierzałem się w sklepie, więc o komforcie jazdy się nie wypowiem. Silexy też oglądałem, ale w sklepie były tylko "olbrzymie" rozmiary i niskie modele.

Opublikowano

Witam Szanowne grono Eskerowców!

Potrzebuje Waszej pomocy. Otóż niestety złapałem kapcia na trasie, wymieniłem dętkę, założyłem koło, dokręciłem ośkę i tak mocno to zrobiłem, że gdy chciałem odkręcić ponownie to zerwałem gwint (miałem beznadziejne klucze multitool) a robiłem to w trasie. Na szczęście udało się zmieścić rower z tylnym kołem do samochodu. W następny weekend planujemy dłuższy wypad i wiem, że muszę kupić nową ośkę bo jak będę się mocował z obecną to na 100% ją rozwalę (chce nabić torxa i odkręcić kluczem samochodowym). I tutaj moje pytanie do Was. Czy mógłby ktoś na szybko wykręcić tylną ośke i podać mi jej parametry? Z tego co wiem to są napisane na osi. Pamiętam, że to Rock Shox Maxle ale nie wiem czy 164mm czy może 170mm. Będe bardzo bardzo wdzięczny za sprawdzenie bo chcę ją jutro rano zamówić, żeby dotarła do piątku. Będę bardzo ale to bardzo wdzięczny.

P.S. Dlaczego sam nie odkręce i nie sprawdze? Bo jak rozwale gwint do reszty to już na 99% tej ośki nie wkręce i będe kilka dni bez Eskerka a uwieżcie mi, że On nie ma dni przestoju :)

Opublikowano
W dniu 4.09.2020 o 19:13, Kott napisał:

Cześć,

Jestem Twojego wzrostu i prawie ten sam przekrok, u mnie jest 75. Brałem rozmiar S i jestem zadowolony w przypadku rozmiaru M lekko wisiałem na ramie i wydawało mi się iż nie jest to idealna pozycja. Po przejechaniu na obecnym rozmiarze 1000km mogę stwierdzić, że to strzał w dziesiątkę. Pozycja jest lekko wyprostowana ale w przypadku dolnego chwytu jestem idealnie pochylony żeby łapać prędkość.
Jakbyś chciał mogę przy okazji wstawić zdjęcia jak to wygląda w każdej pozycji u mnie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mikolo999 napisał:

Potrzebuje Waszej pomocy. Otóż niestety złapałem kapcia na trasie, wymieniłem dętkę, założyłem koło, dokręciłem ośkę i tak mocno to zrobiłem, że gdy chciałem odkręcić ponownie to zerwałem gwint (miałem beznadziejne klucze multitool) a robiłem to w trasie. Na szczęście udało się zmieścić rower z tylnym kołem do samochodu. W następny weekend planujemy dłuższy wypad i wiem, że muszę kupić nową ośkę bo jak będę się mocował z obecną to na 100% ją rozwalę (chce nabić torxa i odkręcić kluczem samochodowym). I tutaj moje pytanie do Was. Czy mógłby ktoś na szybko wykręcić tylną ośke i podać mi jej parametry? Z tego co wiem to są napisane na osi. Pamiętam, że to Rock Shox Maxle ale nie wiem czy 164mm czy może 170mm. Będe bardzo bardzo wdzięczny za sprawdzenie bo chcę ją jutro rano zamówić, żeby dotarła do piątku. Będę bardzo ale to bardzo wdzięczny.

P.S. Dlaczego sam nie odkręce i nie sprawdze? Bo jak rozwale gwint do reszty to już na 99% tej ośki nie wkręce i będe kilka dni bez Eskerka a uwieżcie mi, że On nie ma dni przestoju :)

Z wersji 6.0 2019 L: 174mm TL: 20mm TP: M12x1.75

PSX_20200906_211738.thumb.jpg.086318f0b92da2bae77e2ffd408055a6.jpg

Edytowane przez Zigfir
  • Pomógł 1
Opublikowano
P.S. Dlaczego sam nie odkręce i nie sprawdze? Bo jak rozwale gwint do reszty to już na 99% tej ośki nie wkręce i będe kilka dni bez Eskerka a uwieżcie mi, że On nie ma dni przestoju
W esker 6.0 2020 brak oznaczeń. Niestety nie mam suwmiarki, żeby podać dokładne dane

https://linksharing.samsungcloud.com/blolqkUCipET

• Pomógł 1
Opublikowano
11 godzin temu, Zigfir napisał:

Z wersji 6.0 2019 L: 174mm TL: 20mm TP: M12x1.75

PSX_20200906_211738.thumb.jpg.086318f0b92da2bae77e2ffd408055a6.jpg

Zigfir, Dzięki wielkie (po raz kolejny)! :) Niestety wczoraj wieczorem internet przeszukany i ciężko dostać taką ośkę... są dostępne wersje z zamykaczem (Maxle Lite) ale kosztują bagatela 250-300 PLN. Ojjj drogo mnie ten kapeć wyszedł tym razem. Dzisiaj obdzwonie wszystkie lokalne sklepy rowerowe. Może gdzieś się zapodziała taka ośka... Jeszcze raz dzięki za informacje.

Opublikowano
43 minuty temu, mikolo999 napisał:

Zigfir, Dzięki wielkie (po raz kolejny)! :) Niestety wczoraj wieczorem internet przeszukany i ciężko dostać taką ośkę... są dostępne wersje z zamykaczem (Maxle Lite) ale kosztują bagatela 250-300 PLN. Ojjj drogo mnie ten kapeć wyszedł tym razem. Dzisiaj obdzwonie wszystkie lokalne sklepy rowerowe. Może gdzieś się zapodziała taka ośka... Jeszcze raz dzięki za informacje.

Faktycznie ciężko dostępna. A sam też mam lekko obrobione gniazdo, ale na szczęście dość płytko. Po dokładniejszym wsunięciu klucza łapie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.09.2020 o 20:00, mikolo999 napisał:

Ośka z Eskera 6.0 2020. Brak oznaczeń, ale kupowałem zamienną ośkę Queridoo do przyczepki. https://www.gotravels.pl/sztywna-os-qeridoo-m12x1-75-adapter-tylnego-kola-roweru-p-991.html Regulowana długość podkładkami, ale szarpnąłem ostatnią sztukę w Polsce w lipcu, więc w razie w mam cokolwiek na zapas :)

U mnie gniazdo jest raczej ok i na razie nie kupię na zapas, szukam raczej haka :D

Na pewno jest to 12x1.75 i długość według mojej suwmiarki to 179mm. Wychodzi 5mm dłuższa niż w 2019.

Długość gwintu 20mm.

I są przetłoczenia na ośce, na tej z 2019 ich brakuje, nie ma to raczej znaczenia, bo ta zamienna co kupiłem do przyczepki również ich nie miała i jest ok. I polecam zakupić klucz dynamometryczny. Kupiłem i jak posprawdzałem rower to trochę śruby poprzeciągałem.

Ta ośka chyba będzie dobra, o 2 mm dłuższa,ale to nie szkodzi.

https://allegro.pl/oferta/bbc-for-maxle-12-142mm-axle-os-8291055929?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Akcesoria+i+części&gclid=Cj0KCQjw-uH6BRDQARIsAI3I-Uf5sbaneEPfgqb42URMk0o8-w6f1hBTZTdZoHCcN5dAYuCPAD9cyjYaAg0cEALw_wcB

20200909_105304.jpg 20200909_105319.jpg 20200909_105758.jpg

Edytowane przez Fraagles
znalazłem ośkę
Opublikowano
38 minut temu, Fraagles napisał:

Nie wiem tylko co to jest oznaczenie 12x148 skoro podana długość jest 180mm.

148 to szerokość montażowa piasty. 180 to długość całej osi z gwintem.

Opublikowano
12 minut temu, nctrns napisał:

148 to szerokość montażowa piasty. 180 to długość całej osi z gwintem.

Do tego 12x148 to standard MTB Boost i raczej nie jest on zastosowany w Eskerze...

Opublikowano
3 minuty temu, Zigfir napisał:

Do tego 12x148 to standard MTB Boost i raczej nie jest on zastosowany w Eskerze...

A co masz na swojej ośce wybite?

Opublikowano
10 minut temu, Zigfir napisał:

L: 174mm TL: 20mm TP: M12x1.75.
To jest dokładnie ta ośka: https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-zaciski-kol-os-rock-shox-maxle-stealth-thru-axle-12x142mm-174mm-standard-tylna-o_l_205_13533.html
Z opisu wynika, że 12x142, ale tak jak pisałem to rocznik 2019. Co wrzucają do nowych to ciężko mi powiedzieć.

Na stronie Krossa, na 2020 jest piasta Tiagra 12x142.

A według moich pomiarów długość jest już inna niż w modelu z 2019.

A orientujesz jaki zmierzyć ten wymiar 142? Bo tak się też zastanawiam nad tą ośką co kupiłem do przyczepki. Tam jest brak oznaczeń 12x142 czy 12x148, ale rozumiem, że nie ma opcji zamontować ośki o innym wymiarze niż 142?

No to chyba ta już będzie ok. Trochę dłuższa od mojej 179mm.

https://allegro.pl/oferta/bbc-for-maxle-12-142mm-axle-os-8291055929?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Akcesoria+i+części&gclid=Cj0KCQjw-uH6BRDQARIsAI3I-Uf5sbaneEPfgqb42URMk0o8-w6f1hBTZTdZoHCcN5dAYuCPAD9cyjYaAg0cEALw_wcB

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Fraagles napisał:

Na stronie Krossa, na 2020 jest piasta Tiagra 12x142.

A według moich pomiarów długość jest już inna niż w modelu z 2019.

A orientujesz jaki zmierzyć ten wymiar 142? Bo tak się też zastanawiam nad tą ośką co kupiłem do przyczepki. Tam jest brak oznaczeń 12x142 czy 12x148, ale rozumiem, że nie ma opcji zamontować ośki o innym wymiarze niż 142?

Tak jak @nctrns pisał ten wymiar to szerokość piasty. Na ośce do przyczepki masz dodatkowe podkładki - dlatego jest uniwersalna do gwintu 12x1,75. Od strony uchwytu dajesz podkładkę uzupełniającą brakującą szerokość i po problemie. Przy standardowych ośkach już takich podkładek nie ma i gwint musi trafić w dokładnie w hak. Przy za długiej ośce nie ściśniesz widełek. Za krótka może wyrwać gwint.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Zigfir napisał:

Tak jak @nctrns pisał ten wymiar to szerokość piasty. Na ośce do przyczepki masz dodatkowe podkładki - dlatego jest uniwersalna do gwintu 12x1,75. Od strony uchwytu dajesz podkładkę uzupełniającą brakującą szerokość i po problemie. Przy standardowych ośkach już takich podkładek nie ma i gwint musi trafić w dokładnie w hak. Przy za długiej ośce nie ściśniesz widełek. Za krótka może wyrwać gwint.

A te podkładki to nie są tylko do regulacji długości ośki? Mam zamontowaną szeroką podkładkę od strony uchwytu i wtedy długość jest ok, pokrywa się z całym gwintem w haku. Nie bardzo kumam jak te podkładki maja wpływ na szerokość piasty, sorry :)

edit: dobra, mylę szerokość piasty z długością :D Wy piszecie o szerokości, ja myślę o przekroju piasty, a nie o jej tak jakby długośći od prawej do lewej :D

co z tą ośką co wrzuciłem link?

Edytowane przez Fraagles
Opublikowano
Teraz, Fraagles napisał:

A te podkładki to nie są tylko do regulacji długości ośki? Mam zamontowaną szeroką podkładkę od strony uchwytu i wtedy długość jest ok, pokrywa się z całym gwintem w haku. Nie bardzo kumam jak te podkładki maja wpływ na szerokość piasty, sorry :)

A gdzie ja pisałem, że w tym przypadku mają wpływ na szerokość piasty?