Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lakier oczywiście zabezpieczyłam przezroczystą taśmą w miejscu, gdzie torba dotyka ramy ;)
Póki co nie zauważyłam nigdzie rys / odprysków, a nie jestem przesadnie delikatna dla Eskerka 🙈
Jedyny uszczerbek na zdrowiu to rozdarta owijka - efekt 3h podróży w pociągowym korytarzu i sfrustrowanego tłumu (pkp never changes).

116713042_4028322273905254_2693003113042308026_o.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
W dniu 2.08.2020 o 22:42, jacekbomba napisał:

Właśnie wróciłem z weekendowego wypadu poza Warszawę. Muszę przyznać, że to pierwsze siodełko, na którym dupsko nie boli nawet bez pieluchy. Zdjęcie eskera na śniadaniu 🙂

20200802_112008_copy_1008x756.jpg

Co za bagażnik wsadziłeś? 

Opublikowano

Chyba ładne te nasze eskerki bo dzisiaj na swiatłach 2 osoby nie mogly oderwać od nich wzroku :).

Co do odczuć po parunastu jazdach to powiem tak:

Ból rąk praktycznie już nie wystepuje, chyba sie rece przyzwyczaily trochę.

Po 1 jezdzie bolały mnie tez barki, ale od 3 dni nic już nie czuję. 

Kupiłem gatki w decatlonie z jakąs tam wkladka i siodła tez praktycznie nie czuć, ale zobaczymy w weekend bo w tyg to ja mam max 2h na jazdę wieczorami. Teraz wróciłem i temperatura jest idealna do jazdy :)

Z początku bałem się że jednak XL będzie dla mnie za duża, przy moich krótkich nogach, ale jak to @eskerek napisała, człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Więc za ta myśla jutro jade poszukac butów i pedałów.

A no i okularów bo jazda po lesie to masakra.

I pytanko. Co maja w sobie skarpetki na rower że są na rower :)? 

• Lubię to! 2
Opublikowano
Chyba ładne te nasze eskerki bo dzisiaj na swiatłach 2 osoby nie mogly oderwać od nich wzroku :).
Co do odczuć po parunastu jazdach to powiem tak:
Ból rąk praktycznie już nie wystepuje, chyba sie rece przyzwyczaily trochę.
Po 1 jezdzie bolały mnie tez barki, ale od 3 dni nic już nie czuję. 
Kupiłem gatki w decatlonie z jakąs tam wkladka i siodła tez praktycznie nie czuć, ale zobaczymy w weekend bo w tyg to ja mam max 2h na jazdę wieczorami. Teraz wróciłem i temperatura jest idealna do jazdy
Z początku bałem się że jednak XL będzie dla mnie za duża, przy moich krótkich nogach, ale jak to [mention=16277]eskerek[/mention] napisała, człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Więc za ta myśla jutro jade poszukac butów i pedałów.
A no i okularów bo jazda po lesie to masakra.
I pytanko. Co maja w sobie skarpetki na rower że są na rower :)
Wyższą cenę :)
A tak na serio to takie lepsze niby usprawniają przepływ krwi w nodze.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A w ogóle wczoraj zauwazyłem ze jak przechylam rower na boki w miejscu to słychac takie skrzypienie. Co to moze być? Wydaje m się ze to linki w srodku ramy, ale nie jestem fachowcem.

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Szukam sprawdzonego serwisu Krossa, Warszawa i okolice, ktoś może polecić. Oczywiście chodzi o Esker 6.0 2020 opcja z przerzutkami :) 

z góry dziękuję 

Edytowane przez kingofniki
Opublikowano
14 godzin temu, kingofniki napisał:

Witam, 

Szukam sprawdzonego serwisu Krossa, Warszawa i okolice, ktoś może polecić. Oczywiście chodzi o Esker 6.0 2020 opcja z przerzutkami :) 

z góry dziękuję 

Daj znać jak coś znajdziesz. Ja swojego oddam albo tam gdzie kupiłem czyli w 3gravity na Lipowej albo na Rzymowskiego w rama sport, bo mam dość blisko.  Ceny 55 w gravity w rama 100. Cena chyba zależy od tego czy rower był kupiony od nich . 

Opublikowano (edytowane)

Cena nie powinna od tego zależeć, jeśli chodzi o przeglądy gwarancyjne (+reklamacyjne po zakupie).
Autoryzowane serwisy mają umowę z Krossem i kwota powinna być za tę usługę stała - 55zł.
https://kross.eu/pl/gwarancja

Wczoraj udało się wygospodarować trochę więcej czasu i śmignąć w traskę - Eskerek jak zwykle niezawodny :D
Taki pro tip, żeby w upale 40st+ nie jechać przez 5h polami po piachach, bo w końcu dopadnie nas zgon 🙈

117233098_4067544229983058_1589326028321253666_n.jpg 117182198_4067550429982438_2779870818813257762_n.jpg

Edytowane przez eskerek
  • Lubię to! 3
Opublikowano

Kiedy mniej więcej była premiera Eskera 6.0 w 2020? Zastanawiam się kiedy mam się czaić na 2021:)

Opublikowano
17 minut temu, 1kk napisał:

Kiedy mniej więcej była premiera Eskera 6.0 w 2020? Zastanawiam się kiedy mam się czaić na 2021:)

Jeśli będzie tak jak z 2019 i 2020 to poczekasz sobie, oj poczekasz. Realnie do kupienia maj - czerwiec 2021.

• Pomógł 1
Opublikowano

Hej, pytanie czy ktoś może pakował opony 30 albo 32 do eskera ? 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, kingofniki napisał:

Hej, pytanie czy ktoś może pakował opony 30 albo 32 do eskera ? 

Miałem GP 5000 700x32c na oryginalnych kołach, przez jakiś czas. Problemu nie było, oprócz zbyt ciężkich kół 😉.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
1 minutę temu, Zigfir napisał:

Miałem GP 5000 700x32c na oryginalnych kołach.

I jak wrażenia ogólnie ? głównie chodzi mi o szosę czy czułeś różnicę między oryginalnymi 37 a 32 ?

Opublikowano
Teraz, kingofniki napisał:

I jak wrażenia ogólnie ? głównie chodzi mi o szosę czy czułeś różnicę między oryginalnymi 37 a 32 ?

Tak czułem i to całkiem sporą. GP 5000 to bardzo szybka i lekka oponka szosowa i nawet założona na te oryginalne "kowadełka" na asfalcie zmienia charakter maszyny, na bardziej szosowy.  A jak dodasz do tego lżejsze kółka... a jeszcze lepiej i przejście na 28c... 😈

Opublikowano
Tak czułem i to całkiem sporą. GP 5000 to bardzo szybka i lekka oponka szosowa i nawet założona na te oryginalne "kowadełka" na asfalcie zmienia charakter maszyny, na bardziej szosowy.  A jak dodasz do tego lżejsze kółka... a jeszcze lepiej i przejście na 28c...

Ja obecne jestem na continental grand sport 28c i jest spora różnica. A za jakiś czas pewnie lżejsze kółka wlecą i bedzie jeszcze lepiej. Ale najpierw bike fitting( 1 październik w Wawie... ) sztyca i mostek od redshieft ( przygotowanie do Wisła1200 2021) I dopiero wtedy wymiana kół)

Opublikowano
1 minutę temu, Karol_Bogusz napisał:

Ja obecne jestem na continental grand sport 28c i jest spora różnica. A za jakiś czas pewnie lżejsze kółka wlecą i bedzie jeszcze lepiej. Ale najpierw bike fitting( 1 październik w Wawie... ) sztyca i mostek od redshieft ( przygotowanie do Wisła1200 2021) I dopiero wtedy wymiana kół)

Ja też obecnie jeżdżę na 28c. 32c ze względu na dorobienie się trzeciej łatki poszły w odstawkę (po 10600 km), choć jeszcze im do dokonania żywota trochę brakowało. Na tyle mi się dobrze sprawowała GP 5000, że kupiłem następną tyle, że oczko węższa. I jest jeszcze lepiej. Już nie jest to taki drastyczny skok, ale jednak jest. Utrata komfortu jest minimalna, a guma jednak jest odrobinkę szybsza, przy większych prędkościach.

Opublikowano

Ja do swojego wrzuciłem Panaracer gravelking SK 32. Jeździ się super, aczkolwiek, ze względu na upały ciężko mi porównać osiągi na ulubionych odcinkach. Ta, w wersji 40mm ponoć ma mniejsze opory toczenia od Riddlera o 3W, więc w 32ka ma je pewnie jeszcze trochę mniejsze - tyle w teorii (zwykły śmiertelnik diametralnej różnicy raczej nie odczuje). Oponka jest węższa, ale chyba troszkę bardziej agresywna od WTB (możliwe, że te parę tysięcy km tak wytarło to co fabryka dała 😀). Na pewno pozbycie się dętek robi różnicę - jest odczuwalnie bardziej komfortowo. Zmniejszenie wagi o te paręset gramów (465g vs 330g i jeszcze jakieś -100g na zawartości) też pewnie robi różnicę... do czasu dołożenia pełnego bidonu 😜 - trzeba poczekać, aż będzie chłodniej...

Reasumując najwieksza różnica jest na wywaleniu dętek, a oponki i tak musiałem zmienić, bo poprzednie poległy na jakimś kamieniu. Ogólnie dobra zmiana 😉

Opublikowano
4 godziny temu, blamek napisał:

Ja do swojego wrzuciłem Panaracer gravelking SK 32. Jeździ się super, aczkolwiek, ze względu na upały ciężko mi porównać osiągi na ulubionych odcinkach. Ta, w wersji 40mm ponoć ma mniejsze opory toczenia od Riddlera o 3W, więc w 32ka ma je pewnie jeszcze trochę mniejsze - tyle w teorii (zwykły śmiertelnik diametralnej różnicy raczej nie odczuje). Oponka jest węższa, ale chyba troszkę bardziej agresywna od WTB (możliwe, że te parę tysięcy km tak wytarło to co fabryka dała 😀). Na pewno pozbycie się dętek robi różnicę - jest odczuwalnie bardziej komfortowo. Zmniejszenie wagi o te paręset gramów (465g vs 330g i jeszcze jakieś -100g na zawartości) też pewnie robi różnicę... do czasu dołożenia pełnego bidonu 😜 - trzeba poczekać, aż będzie chłodniej...

Reasumując najwieksza różnica jest na wywaleniu dętek, a oponki i tak musiałem zmienić, bo poprzednie poległy na jakimś kamieniu. Ogólnie dobra zmiana 😉

Waga na obwodzie koła to jednak trochę inna bajka niż statyczny pełny bidon w uchwycie. Tym bardziej że z tego ostatniego z czasem ubywa 😉.
Mojemu Eskerowi do 9,5kg na gołej maszynie przybywa po dołożeniu 2 pełnych bidonów - jakieś 1.35 kg i torebki z narzędziami, zapasem, pompkami (mikro + ostatnio CO2) to 0,7kg, czyli robi się jakieś 11,55 kg 😁.

Opublikowano

Jesteście w stanie utrzymać średnią prędkość na asfalcie powyżej 30km/h na Powiedzmy 30-50km na eskerku 

Opublikowano

Hehe.. Post wyżej odpowiedział kolega Zigfir. W stopce ma link do swojej stravy. Tam zobaczysz ile da się wycisnąć nawet na 100km. To bardziej zależy od kolarza a nie roweru :) .

• Lubię to! 2
Opublikowano

Popieram.
Znam takich, co na szosach mają problem utrzymać 30km/h przez 50km. Znam takich, co na gravelach i oponach 40c prowadzą grupę szosowców ;)

Swoją drogą do Eskera możesz założyć sobie albo 28c, albo 47c (przy 650b pewnie nawet więcej).
Różnica będzie ogromna w średniej prędkości (przy założeniu, że jeździsz głównie asfaltem, ale wtedy po co ten gravel ;) ).

Jak masz kopytko to każdą średnią utrzymasz :D

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, mareq napisał:

Hehe.. Post wyżej odpowiedział kolega Zigfir. W stopce ma link do swojej stravy. Tam zobaczysz ile da się wycisnąć nawet na 100km. To bardziej zależy od kolarza a nie roweru :) .

Dobra, poczułem się wywołany do tablicy 😁

Przykładowo:

Rower prawie seria - wtedy zmienione tylko dętki, siodełko i sztyca.

100.39 km - średnia 30.7km/h, przewyższeń 844 m. https://www.strava.com/activities/2498680763

51.21 km 31.2 km/h https://www.strava.com/activities/2372806681

62.70 km średnia 31,7 km/h https://www.strava.com/activities/2504290211

To dość stare treningi, bo na seryjnych już od dawna nie jeżdżę. Ale tak dla kontrastu, co można z Eskera 6.0 wyciągnąć na innych kółkach i szosowych kapciach:

grupką, ale za to 215.18 km 33.6 km/h https://www.strava.com/activities/3888174887

solowo 40 km ze średnią 37,1 km/h  https://www.strava.com/activities/3710793921

Najszybsze 50 km - wycinek treningu grupowego to 39,63 km/h. Całość trochę wolniej https://www.strava.com/activities/3576840483

Edytowane przez Zigfir
  • Lubię to! 3
  • Pomógł 1
Opublikowano

No to pytanie co to za magiczne kółka i kapcie :) .