Majkello Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 No bardzo ciężko coś znaleźć w Warszawie sam szukam cały czas. Tak samo rozważam tego Authora aura xr5 wygląda całkiem spoko tylko jeśli chodzi o podzespoły to wypada gorzej niż esker masz może jakiś pomysł na Gravela do 6tyś z GRX? bo w tym budżecie to chyba tylko soot 50, silex 400, esker , i author aura xr5 szkoda że Caniony tak podrożały bo tak to zamiast tego posta to recenzję bym pisał
macior Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 2 godziny temu, Majkello napisał: No bardzo ciężko coś znaleźć w Warszawie sam szukam cały czas. Tak samo rozważam tego Authora aura xr5 wygląda całkiem spoko tylko jeśli chodzi o podzespoły to wypada gorzej niż esker masz może jakiś pomysł na Gravela do 6tyś z GRX? bo w tym budżecie to chyba tylko soot 50, silex 400, esker , i author aura xr5 szkoda że Caniony tak podrożały bo tak to zamiast tego posta to recenzję bym pisał Dzwon do PPbike w Szczecinie ,jak odbieralem ostatnio swojego z zerowego przegladu to mieli nowiutka Xl na stanie. 1
eskerek Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 9 godzin temu, macior napisał: Dzwon do PPbike w Szczecinie Ciekawe w zasadzie, bo PPBike w maju mi napisał, że na ten sezon nie mają podpisanej umowy z Krossem (wysyłałam zapytanie o cenę przeglądu 0 - Kross podaje 55zł, a na stronach serwisów wszędzie ~200, więc chciałam się upewnić). Odesłali mnie do Synkrosa / Bike Up. Dużo zamieszania z tymi Eskerami 1
macior Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Ja swojego kupilem z poczatkiem lipca,mowili ze ciezko teraz o jakies rowery,fabryki nie ogarniaja bo jest takie zapotrzebowanie i nie chodzi tylko o eskery.Ja placilem za 0 40zl,ale to pewnie dlatego ze u nich bralem.
Majkello Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Jest może ktoś na forum kto miał stycznośc z Authorem ronin 2020 ? bo potrzebuję opinii na jego temat a nigdzie nie mogę znaleźć jego testu
Accent_Szaj Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 21 godzin temu, Majkello napisał: jakaś lipa z nimi wyszła bo niekompatybilne części zainstalowali Trzeba troszeczkę powalczyć,ale Kross uznaję swój błąd i wymienia przerzutki na gwarancji @Robaq nie wymieniaj swojej przerzutki sam,bo mogą Ci się doczepić później do gwarancji,lepiej zrób jak @eskerek na 25str. tego wątku W dniu 24.06.2020 o 18:32, eskerek napisał: Uwaga, uwaga, Kross jak widać przyznał się do błędu. Reklamacja uznana. W dniu 1.07.2020 o 17:02, eskerek napisał: Przerzutka wymieniona (812 > 810) - w końcu napęd chodzi jak należy - cicho, szybko, w punkt i na wszystkich przełożeniach (po przesiadce ze 105 na grx 812 odczuwałam dużą różnicę na niekorzyść grxa).
eskerek Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Ze swojej strony dodam tyle, że warto do serwisantów podejść "po ludzku" - dogadać się tak, że oni składają reklamację w Waszym imieniu, rower zostaje u Was i przyjeżdżacie z rowerem na wymianę, dopiero po rozpatrzeniu reklamacji (oraz dostarczeniu 810 przez Krossa). Nie ma sensu, żeby fuckup Krossa "zagracał" serwis, a Was zdzierał z możliwości jeżdżenia na nowej zabawce w szczycie sezonu --- Osobiście mam wątpliwości co do "perfekcyjnej regulacji" niekompatybilnej przerzutki. U mnie była wyregulowana tak dobrze, jak się dało, a do obecnej kultury pracy brakowało jakichś 3 poziomów. Po przesiadce ze 105 miałam wrażenie jakbym jeździła na starym Clarisie, a nie GRXie. Sprzedawca zawsze powie wszystko, byle sprzedać - proponuję takie zapewnienia dzielić na pół --- Przedstawiciel Techniczny Shimano na maila (po moim kolejnym pingu) odpisał tak, jakby wymiana mojej przerzutki miała załatwić całą sytuację ("Z tego co wiem firma Kross Miał się Z Panią skontaktować w celu wymiany przerzutki."). Przypomniałam, że montaż niekompatybilnych przerzutek dotyczy całej partii Eskerów 6.0 i sporo użytkowników ma problem z dogadaniem się z Krossem (brak odpowiedzi, lub odpowiedzi sugerujące, że Kross ręce ma czyste i to nasza wina, bo nie czytamy specyfikacji). Poprosiłam o oficjalne stanowisko Shimano w sprawie montażu niekompatybilnych systemów przez producenta. Pan jest na urlopie, więc może uzyskam konkretniejszą odpowiedź, gdy z niego wróci. Póki co nie odpuszczam tematu, zobaczymy
jacekbomba Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Hej, Może głupie pytanie, ale jak zdjąć tylne koło? Czy odkręcać tylko dużym imbusem, czy najpierw tę małą śrubkę a dopiero potem duży imbus?
Majkello Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 ostatnio przeglądałem sobie Authory Roniny i tu tak samo tylna przerzutka 812 a przód 810
Shadow2k3 Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Hej, Może głupie pytanie, ale jak zdjąć tylne koło? Czy odkręcać tylko dużym imbusem, czy najpierw tę małą śrubkę a dopiero potem duży imbus?Też miałem ten dylemat, ale wyszło że tylko imbus z lewej strony i ośka jest w twojej ręce .Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
jacekbomba Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Odkręcamy normalnie, w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara?
Shadow2k3 Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Odkręcamy normalnie, w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara?No ma się rozumieć, mi nawet lekko poszło. Bez oporów jakiś. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
jacekbomba Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Ok, dzięki za info. U mnie jak by przyspawane :-/. Rozmiar też jakiś dziwny, bo imbus 6 ma luzy a 7 za duży.
Avaky Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 13 godzin temu, jacekbomba napisał: Ok, dzięki za info. U mnie jak by przyspawane :-/. Rozmiar też jakiś dziwny, bo imbus 6 ma luzy a 7 za duży. Wujowy imbus na to wychodzi - ta oś to tak jakby zwyczajna śruba na imbus 6 - i tak, za pierwszym razem była dokręcona mocniej niż kaseta i z takim samym "trzaskiem"
Don__Matheo Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 26.07.2020 o 10:10, eskerek napisał: Ze swojej strony dodam tyle, że warto do serwisantów podejść "po ludzku" - dogadać się tak, że oni składają reklamację w Waszym imieniu, rower zostaje u Was i przyjeżdżacie z rowerem na wymianę, dopiero po rozpatrzeniu reklamacji (oraz dostarczeniu 810 przez Krossa). Nie ma sensu, żeby fuckup Krossa "zagracał" serwis, a Was zdzierał z możliwości jeżdżenia na nowej zabawce w szczycie sezonu --- Osobiście mam wątpliwości co do "perfekcyjnej regulacji" niekompatybilnej przerzutki. U mnie była wyregulowana tak dobrze, jak się dało, a do obecnej kultury pracy brakowało jakichś 3 poziomów. Po przesiadce ze 105 miałam wrażenie jakbym jeździła na starym Clarisie, a nie GRXie. Sprzedawca zawsze powie wszystko, byle sprzedać - proponuję takie zapewnienia dzielić na pół Witam wszystkich, Jestem od początku czerwca szczęśliwym(w ogólnym ujęciu😝) posiadaczem Eskera i dorzucę swoje 3 grosze😁 Przechodzę aktualnie tę samą drogę co @eskerek. Rower kupiłem online w sklepie Greenbike(dzięki informacji z tego wątku), w którym udało się wynegocjować moim zdaniem fajną cenę. Może nie tak korzystną jak niektórym na początku roku, ale i tak jestem zadowolony więc gdyby ktoś czaił się na Eskera to warto się do nich zgłosić. Po zakupie napęd chodził "tak sobie" więc oddałem go do serwisu autoryzowanego Krossa na przegląd 0(ktoś pytał więc dopowiem że w moim przypadku 55zł). Po tym przeglądzie moim zdaniem wciąż było daleko do wrażeń jakich bym się spodziewał po rowerze i osprzęcie tej klasy. Mam wrażenie że nie da się wyregulować napędu tak aby chodził dobrze w całym zakresie kasety. Jak jest dobrze "wyżej" to jest źle w "środku" i na "dole". Dobre wyregulowanie w którymś z tych podzakresów powoduje automatyczne pogorszenie w pozostałych. Dodatkowo niestety mam wrażenie że źle pracuje przednia przerzutka ze względu na delikatne bicie blatu(ok. 1mm) zwłaszcza przy mocniejszym depnięciu w pedały. W zależności od ustawienia prowadnicy(uwzględniając półbiegi) łańcuch ociera raz z jednej, raz z drugiej. Wg panów serwisantów to bicie jest celowe, aby łatwiej przeskakiwały z przodu przełożenia. Ile w tym prawdy to nie wiem. Chętnie się dowiem jak to u Was wygląda. W ostatnim czasie zgłosiłem się do serwisu ponownie, tym razem na przegląd gwarancyjny. Przy tej okazji jeden z panów napomknął o tylnej przerzutce i rzekomych(wg nich) z nią problemów(810 vs 812) o których pisze się w internecie(nie wiem czy tutaj czy jeszcze gdzieś indziej). W trakcie dyskusji dowiedziałem się że może i ta specyfikacja nie jest zgodna z zaleceniami Shimano, ale oni jako mechanicy potwierdzają że takie połączenie "działa". W trakcie przeglądu zacząłem szukać więcej informacji na ten temat i wróciłem tu po dłuższej nieobecności. Po przeczytaniu historii tutaj opisanych (głównie @eskerek😁) postanowiłem, że także zgłoszę reklamację z tytułu problemów z regulacją. Przy odbiorze poinformowałem że mimo zapewnień chciałbym jednak wymienić przerzutkę. Panowie bez żadnych oporów przyjęli do wiadomości i zgłosili w moim imieniu reklamację. Rower oddali i poinformowali, że jak Kross uzna gwarancję i przyśle przerzutkę to się skontaktują i w ciągu 2-3h wymienią. Także teraz czekam na rozwój sytuacji. PS. Tłumaczenie producenta, że nie przeczytaliśmy specyfikacji jest śmieszne. Kto normalny przy zakupie samochodu sprawdza czy opony mają właściwy indeks nośności albo czy reflektory mają homologację na rynek europejski. Zakładamy że mamy do czynienia z poważną firmą, która zadba o to, aby całościowa specyfikacja sprzedawanego produktu była poprawna. Pozdrawiam, Mati Edytowane 30 Lipca 2020 przez Don__Matheo
Gucci Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Hej, czy ktoś już przetarł sobie lakier i jakoś próbował to "poprawić"? Niestety uprząż na kierownicę mi zdarła lakier, naklejka była ale za wysoko...
Zigfir Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 6 minut temu, Gucci napisał: Hej, czy ktoś już przetarł sobie lakier i jakoś próbował to "poprawić"? Niestety uprząż na kierownicę mi zdarła lakier, naklejka była ale za wysoko... Spore to przetarcie. Do zaprawek używam czarnego matowego nitro. Akurat takie miałem na stanie gdy musiałem zaprawkę po odprysku zrobić i całkiem podobnie do oryginalnego lakieru wygląda. Kropelka na zapałkę i sztukowanie braków. Jeszcze lepsza ponoć jest emalia modelarska. W ostateczności zostaje kawałek czarnej foli.
jacekbomba Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Właśnie wróciłem z weekendowego wypadu poza Warszawę. Muszę przyznać, że to pierwsze siodełko, na którym dupsko nie boli nawet bez pieluchy. Zdjęcie eskera na śniadaniu 🙂 Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez jacekbomba 1
Karol_Bogusz Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Pierwsza setka na eskerze za mną. Niestety przy powrocie na prostej drodze spory spadek ciśnienie. Coś poniżej 1 Bara ( z 4 barow). podpompowałem na stacji i udało mi się dojechać do domu, ale jak tylko " wrócił do stajni" to osiadł na laurach. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
macior Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 15 godzin temu, jacekbomba napisał: Właśnie wróciłem z weekendowego wypadu poza Warszawę. Muszę przyznać, że to pierwsze siodełko, na którym dupsko nie boli nawet bez pieluchy. Zdjęcie eskera na śniadaniu 🙂 Widze siodlo wysoko,jaki masz wzrost i co to za rozmiar?
eskerek Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Dzisiejsze leśne rozjazdy o 7ej rano, przed pracą. Co mogę powiedzieć... odkąd założyłam Redshiftowy mostek wjeżdżam na każdy korzeń i każdą szyszkę, tak miło wybiera 3
Robaq Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 11 godzin temu, eskerek napisał: Dzisiejsze leśne rozjazdy o 7ej rano, przed pracą. Co mogę powiedzieć... odkąd założyłam Redshiftowy mostek wjeżdżam na każdy korzeń i każdą szyszkę, tak miło wybiera Ale masz siodło wysoko:) Co to za torba na przodzie? Szukam jakiejś na telefon, przekąskę i klucze. Do mnie dziś przyjechały lampki eyen streak 1000 oraz na tył eyen Area 250. A wczesniej wahoo roam ale dziś pogoda nie pozwoliła na jazdę :(. Pierwsze gatki i koszulki kupione, zostały buty i pedały .
eskerek Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Co do siodła - obecnie pozycja jest dla mnie bardzo komfortowa (mimo pochylenia), ale może to kwestia tego, że przesiadłam się z szosy Torba za 5 dyszek z ali - bardzo fajna, pakowna i sztywna. Przymocowałam na śruby (musiałam sama zrobić dziury w torbie), ale można też na paski. Ogólnie za tę cenę polecam, mieści wszystko czego potrzebuję na trasy do 60-80km, powyżej tego przydają się kieszonki na plecach, na banany http://pl.aliexpress.com/item/32856142372.html
jacekbomba Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 W dniu 3.08.2020 o 14:36, macior napisał: Widze siodlo wysoko,jaki masz wzrost i co to za rozmiar? 180 cm, rozmiar ramy L. Musiałem skrócić mostek, bo fabryczny był dla mnie za długi.
1kk Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) @eskerek Ta płetwa z Ali nie ściera Ci lakieru na Eskerze? Słyszałem, że jest jest dość kiepski w rowerach Krossa. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez 1kk
Rekomendowane odpowiedzi